Ani Bebek Ölümü Sendromu, bir yaşından küçük bir bebeğin aniden, sebepsiz ölümü olarak tanımlanıyor. Ani Bebek Ölümü Sendromu; tam bir otopsi yapılması, ölüm mahallinin incelenmesi ve klinik öykünün gözden geçirilmesi de dahil olmak üzere kapsamlı bir vaka incelemesi sonrasında açıklanamayan can kayıplarını kapsar.

Ani Bebek Ölümü Sendromu nadir görülmesine rağmen, bir çocuğun yaşamının ilk yılında Ani Bebek Ölümü Sendromu nedeniyle ölme riski, yaşamının sonraki 17 yılı boyunca başka herhangi bir nedene bağlı ölüm riskinden 20 kat daha yüksek.

Ani Bebek Ölümü Sendromu Neden Olur?

Anne ya da baba kaynaklı Ani Bebek Ölümü Sendromu’na neden olabilecek risk faktörleri arasında doğum öncesi bakımın yetersizliği, anne-babanın sigara veya uyuşturucu madde kullanımı, genç ve eğitimsiz olmaları, annenin gebelikte az kilo alması, gebelik sırasında komplikasyon veya hastalık geçirmesi, annedeki anemi varlığı, gebelikte idrar yolu enfeksiyonu varlığı, gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalık varlığının olması yer alıyor.

Bebeğe Ait Risk Faktörleri: Bebeğin erken doğması, düşük doğum ağırlığında olması, ikiz bebek olması, anne karnında az gelişim göstermesi Ani Bebek Ölümü Sendromu’nun risk faktörleridir.

Bebek Doğduktan Sonraki Risk Faktörleri: Bebek doğduktan sonra Ani Bebek Ölümü Sendromu’na neden olan en önemli sebeplerden biri bebeğin yüzüstü uyumasıdır. Yüzüstü uyumak Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini en az 2 kat artırırken, bebekle aynı yatakta yatmak, yumuşak uyku yüzeyi, gevşek yatak aksesuarları ve aşırı ısınmış veya soğuk oda diğer Ani Bebek Ölümü Sendromu nedenleridir. Bebeğin sorunlarına kayıtsız kalınması  ve bebeğin yakın zamanda gastrointestinal hastalık geçirmesi diğer risk faktörlerindendir.

Ani Bebek Ölümü Sendromu Nasıl Önlenir?

Araştırmalara göre; Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini ve uyku ile ilgili diğer bebek ölüm nedenlerini önlemenin yolları şunlardır:

  • Bebeğinizi mutlaka sırt üstü yatırın. Yüz üstü yattığı zamanlarda bebeğinizin yatış pozisyonunu belli aralıklarla değiştirin.
  • Yatak seçimi çocuğunuzun can güvenliği açısından önemlidir. Beşiğinize uygun ebatlarda yatak tercih edin. Yatağınızı tamamen saracak bir çarşaf tercih edin.
  • Bebeğiniz uyurken etrafında oyuncak ve benzeri hiçbir şey bulunmasın.
  • Hamilelik döneminde ve bebeğiniz dünyaya geldikten sonra onun yakınlarında tütün ürünleri kullanmayın, başkalarının kullanmasına da müsaade etmeyin.
  • Bebeğinizin uyuduğu yatak, ilk altı ay hemen sizin yatağınızın yanında olsun. Bebeğinizle aynı yatakta yatmayın. Koltuk, çekyat, kanepe, sandalye gibi yerler bebeğiniz için yanlış uyku noktalarıdır.
  • Bebeğinizin üzerine örttüğünüz örtü veya battaniye onun omuzlarının altında olsun. Örtü ya da battaniyenin iki ucunu güvenlik açısından çarşaf altına yerleştirin.
  • Emzirme, Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltır. Bu nedenle bebeğinizi emzirmeyi ihmal etmeyin.
  • Emzik kullanımı da Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltan bir etkendir. Fakat emzik istemeyen bebeğe zorla emzik verilmemelidir.
  • Bebeğinize uyurken kaliteli ince uyku tulumu giydirin.
  • Uyuduğu yerin sıcaklığını yetişkin insanlar için de normal olabilecek bir ısıda tutun. Oda sıcaklık ayarlamasını güvenilir bir monitörle sağlayabilirsiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!