Eğer soğuk algınlığınız varsa iştahınızın olmaması son derece doğaldır. Zaten burnununuz tıkalı, boğazınız da ağrıyorken; yediğiniz yemeğin tadını alamayacaksanız beslenmenin ne anlamı kalır ki? Fakat hastayken yemek yemek enerjinizi artıracağından, ne olursa olsun beslenmenizde fayda var. Öncelikle gelin soğuk algınlığınız olduğunu nasıl anlarsınız buna bakalım:

Soğuk Algınlığı Belirtileri

  • Boğaz ağrısı,
  • Öksürük,
  • Hapşırma,
  • Sulu gözler,

Ve bir de burun akıntısı veya tıkanıklığınız varsa; soğuk algınlığına yakalanmış olmanız kuvvetle muhtemel.

Soğuk Algınlığında Nasıl Beslenmeliyiz?

Halsiz hissettiğinizde bırakın yemek hazırlamayı yemek yemek bile büyük bir külfet gibi gelebilir. Fakat öğünlerinize aşağıdaki besinleri eklerseniz kendinizi daha kısa sürede iyi hissetmeniz, kuvvetle muhtemeldir. Üstelik bunların çoğu keskin aromalara veya baharatlara sahip olduğundan tat almanıza ve sinüslerinizi açmaya yardımcı olabilir.

Sarımsak; virüsler ve enfeksiyonlarla savaşan bileşenlere sahiptir.

Zencefil; mide ya da boğaz ağrısını yatıştırabilir.

Acı biber; tıkalı burnu açmaya yardımcı olabilir.

Turunçgiller (portakal, greyfurt veya limon); bağışıklık hücrelerinizi uyaran C vitamini açısından zengindir.

Bal; öksürüğü yatıştırmaya yardımcı olabilir ve antiviral özelliklere sahiptir.

Mantarlar; bağışıklık sistemini uyaran beta-glukan lifinin bir başka kaynağıdır.

Kabak çekirdeği; soğuk algınlığının süresini ve şiddetini azaltabilecek iyi bir çinko kaynağıdır.

Soğuk algınlığının daha hızlı geçmesine yardımcı olmak için bu besinlerden bazılarını çorbalara, tavuk/et suyuna veya çaya eklerseniz iyileşme sürecinizin hızlandığını fark edeceksiniz.

Kaçınmanız gereken besinlerin listesi ise şu şekilde:

Tatlılar, kurabiyeler, dondurma veya şekerli içecekler gibi ilave şeker oranı yüksek gıdalar.

Paketlenmiş atıştırmalıklar, dondurulmuş ve hazır yemekler ve fast food gıdalar gibi yüksek oranda işlenmiş gıdalar.

Alkol ve kafein içeren içecekler: Bunlar sadece bağışıklık sisteminizi zorlamakla kalmaz, aynı zamanda sizi susuz bırakabilir. Eğer canınız kahve isterse siyah çayın kahveden çok daha az kafein içerdiğini unutmayın.

Bu yiyecek ve içeceklerdeki bazı maddeler ve bileşenler iltihaplanmayı artırarak vücudunuzun soğuk algınlığıyla savaşmasını zorlaştırabilir. Diyetinizde bu maddeler yüksekse, soğuk algınlığı veya diğer virüslere yakalanma olasılığınız da artabilir.

Soğuk algınlığıyla uğraşmak zordur fakat hızlı bir şekilde geçme eğilimindedirler. Daha hızlı iyileşmek için bol bol sıvı tüketmeyi de unutmayın!

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!