Beslenmenize daha çok lif mi eklemek istiyorsunuz? Eğer siz istemiyorsanız bile vücudunuz yeterli lifli gıda almadığında buna tepki verecektir. Sindirim sisteminizde birtakım sorunlar yaşıyorsanız eğer lifli besinleri beslenme programınıza daha fazla dahil etmeniz gerekiyor demektir. Yalnız sindirim sisteminize iyi gelmekle kalmayan lifli gıdalar bağırsak sağlığınızı iyileştirip, obezite, kalp hastalığı ve diyabet risklerini azaltarak sağlığınızı da olumlu yönde etkileyecektir. 

Lifli gıdaların faydalarına gelin birlikte detaylıca göz atalım.

  • Sağlıklı kilonuzu korumaya yardımcı olur: Meyve ve sebze gibi yüksek lifli besinlerin kalorileri daha düşüktür ve bu gıdalar uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. 
  • Kabızlığı önler: Sindirim sisteminizi hızlandırarak bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasını sağlar. 
  • Kanser riskini azaltabilir: Günlük tüketmeniz gereken lif miktarını vücudunuza alarak sağlamak kolon kanseri de dahil belirli kanserlerin önlenmesini sağlayabilirsiniz. 
  • Kan şekerini dengeler: Vücut yüksek lifli gıdaları daha uzun sürede parçalar ve bu da glikozun kan dolaşımına daha yavaş girmesi anlamına gelir. Böylece kan şekeri seviyeleri daha iyi bir düzeyde olur. 

Kadınların günde en az 21-25 erkeklerin ise 30-38 gram lif tüketmesi gerekir. Yaygın olarak tükettiğimiz gıdalarda bulunan lif miktarları şu şekildedir: 

1.Armut: 1 adet orta boy armut, 5.5 gram lif içerir. Armutlar hem besleyicidir hem de tatlı isteğinizi yatıştırabilir. 

2.Elma: 1 adet orta boy elma, 3.0 gram lif içerir. Hem çözünür hem de çözünmez lif içeren elmayı tek başına tüketebileceğiniz gibi salatalara ekleyerek de yiyebilirsiniz. 

3.Çilek: 1 fincan çilek, 3.0 gram lif içerir. C vitamini, manganez ve çeşitli antioksidanlar bakımından da zengin olan çilek, yaz aylarının vazgeçilmezlerinden biridir. 

4.Bezelye: ½ su bardağı haşlanmış bezelye 9 gram lif içerir. Protein açısından da zengin olan bezelyeyi birçok yemeğe ekleyebilirsiniz.

5.Brüksel Lahanası: 1 fincan Brüksel lahanası, 4.0 gram lif içerir. K vitamini, potasyum ve kanserle savaşan antioksidan bakımından yüksek Brüksel lahanasını haşlayıp yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. 

6.Havuç: 1 orta boy havuç 1.5 gram lif içerir. Çiğ ya da pişmiş olarak tüketebileceğiniz havuç, A ve K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Sebze çorbalarına ya da salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz.

7.Yulaf: 1 fincan pişmiş yulaf ezmesi, 5.0 lif içerir. Vitaminler, mineraller ve antioksidan bakımından yüksek olan yulaf ezmesi kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. 

8.Mercimek: 1 fincan mercimek, 16 gram lif içerir. Zengin bir protein kaynağı olan mercimek özellikle sebze ağırlıklı beslenen kişiler için vazgeçilmez bir besindir. Kimyon, zerdeçal ve kişniş gibi baharatlar ile lezzetli bir mercimek çorbası yaparak günlük almanız gereken lif miktarının yarısından fazlasını alabilirsiniz. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!