Mükemmel bir vücuda veya fark edilir bir kilo kaybına ulaşma hırsından yoruldunuz mu? Sonu gelmeyen popüler diyetlerden ve beslenme kısıtlamalarının karmaşasından sıkıldıysanız; üstelik tüm bu sıkıcı süreçler hiç işe yaramadıysa sizi sezgisel beslenmeye davet ediyoruz. Sezgisel beslenme, bu sorunları geride bırakarak yemek yeme deneyimini sadeleştiren ve sizi bedeninizin iç sesine kulak vermeye teşvik eden bir yaklaşımdır. 

Sezgisel Beslenme Nedir?

Sezgisel beslenme, yiyecekleri değerlendirme ve etiketleme alışkanlığınızı geride bırakmayı önerir. Yiyecekleri "iyi" veya "kötü" olarak sınıflandırmaktan vazgeçerek özgür hissedebilirsiniz. Bu yaklaşım, vücudunuzun açlık ve doyma sinyallerini daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Eğer kulak verirseniz, kendi vücudunuz size ne zaman yemek istediğinizi ve ne kadar yemek istediğinizi anlatacaktır. Sezgisel beslenme, kilo kontrolü hedeflerini bir kenara bırakır. Odak, genel sağlık ve kendinizi iyi hissetmek üzerinedir.

Peki Bunu Nasıl Yapacaksınız?

Diyet Mantığını Reddedin:

Diyet mantığı, sizi zayıflatacak bir diyetin var olduğu fikridir. Sezgisel beslenme ise bu düşüncenin tam karşıtıdır.

Açlığınıza Saygı Gösterin:

Açlık dostunuz değildir!

Bedeninizi besleyerek açlık belirtilerine erken yanıt verin. Eğer kendinizi aşırı aç bırakırsanız, muhtemelen fazla yemek yeme eğiliminde olursunuz.

Yiyecekle Barış Yapın:

Yiyeceklerle olan savaşınıza son verin.

‘Ne yemeli veya ne yememeliyim’ konusundaki düşünceleri bir kenara bırakın.

Yiyecek Etiğine Meydan Okuyun:

Yiyecekler iyi veya kötü değildir.

Sizi bu türlü düşündüren düşüncelere meydan okuyun.

Doygunluğunuza Saygı Gösterin:

Bedeniniz aç olduğunda size sinyal verdiği gibi, tok olduğunuzda da verir.

Rahat bir doygunluk hissiyatının işaretlerini dinleyin.

Yemek yerken, yemeğin tadına nasıl baktığınızı ve ne kadar aç veya tok hissettiğinizi kontrol edin.

Tatmin Etme Faktörünü Keşfedin:

Yeme deneyiminizi keyifli hale getirin. Size iyi gelen bir yemek yiyin ve tadını çıkarın.

Yeme deneyimini keyifli hale getirdiğinizde, sizi tatmin etmek için daha az yemek gerektiğini fark edebilirsiniz.

Yiyeceksiz Duygularınıza Saygı Gösterin:

Duygusal yeme, duygularla başa çıkma stratejisi olarak kullanılır.

Duygularınızla başa çıkmak için yemek yerine yürüyüş yapmak, meditasyon yapmak, günlük tutmak veya bir arkadaşınızı aramak gibi yiyeceklerle ilgisi olmayan yollar bulun.

Bir hissi açlık olarak tanımladığınız zamanları fark etmeye başlayın.

Bedeninize Saygı Gösterin:

Bedeninizin nasıl göründüğü ve neyin yanlış olduğunu düşündüğünüz konusunda kendinizi eleştirmek yerine, onu kucaklayın ve takdir edin.

Egzersizi Hissedin:

Bedeninizi sevdiğiniz bir şekilde hareket ettirmenin yollarını bulun. Odak, kilo vermekten ziyade enerjik, güçlü ve canlı hissetmeye kaydırılmalıdır.

Unutmayın ki tek bir öğün veya atıştırmalık sizi belirleyici bir şekilde etkilemez, ancak genel beslenme alışkanlıklarınız sağlığınızı şekillendirir. Sezgisel beslenme, yemeğin özgür ve zevkli bir deneyim olmasını teşvik eder, böylece kendinizi daha sağlıklı ve mutlu hissedebilirsiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!