Semizotu hem ana hem de ara öğünlerimize eşlik eden lezzetli ve besleyici bir sebzedir. Aynı zamanda harika bir bitkisel omega-3 kaynağıdır! Çiğ ya da pişmiş olarak tüketebileceğimiz yeşil yapraklı bu sebze, %93 oranında su içerir. 100 gramlık bir semizotunun günlük ihtiyacımız olan besin değerlerini karşılama oranı ise şu şekildedir:

  • A vitamini: %26
  • C vitamini: %35
  • Magnezyum: %17
  • Manganez: %15
  • Potasyum: %14
  • Demir: %11

Üstelik tüm bu değerlerini yalnızca 16 kalori ile alırsınız. En besleyici gıdalar kategorisinde birinci sırada olan semizotu, kilonuzu korumanıza yardımcı olurken sağlıklı bir yaşam sürdürmenizi de destekler. Semizotunun faydaları saymakla bitmez ama özetlemek gerekirse;

1.Antioksidanlar bakımından zengin bir sebzedir. Cilt, kas ve kemik sağlığı için gerekli olan C vitamini içeren semizotu, hücre zarlarını hasardan koruyan E vitamini bakımından da zengindir. 

2.Uykuya dalmanıza yardımcı olan melatonin hormonu bakımından zengindir.

3.Kalp hastalığı riskini artıran kötü kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürür.

4.Magnezyum ve potasyum bakımından zengindir. Bu sayede kalp hastalıklarına ve tip 2 diyabete karşı koruma sağlar.

5.Böbrek taşı geliştirme riskini azaltan oksalat bakımından zengindir.

Semizotu Tüketim Şekilleri

Semizotu tarifleri çok geniş bir yelpazededir. Dilediğiniz gibi tüketebileceğiniz bu bitkiyi ister salatalara, ister çorbalara hatta etli yemeklere de ekleyebilirsiniz. Aşağıda daha az kalorili ve besleyici 3 tarifi sizlerle paylaşacağız. Mutlaka deneyin!

Yoğurtlu Semizotu Yemeği: İhtiyacınız olanlar yarım çay bardağı siyez bulgur, 1 adet soğan, 1 yemek kaşığı salça, yağ, su ve tuz! Soğan ve salçayı kavurduktan sonra semizotunu ekleyin. 2-3 dakika sonra bulguru ve bir bardak sıcak suyu ekleyin. Kapağı kapatarak suyunu çekene kadar pişirin. Oldukça basit olan bu yemek tarifi, kurtarıcı bir ana öğün olacak! 

Semizotlu Makarna Salatası: Birer su bardağı haşlanmış bezelye ve makarnaya 3 adet kapya biber, mantar, 1 adet salatalık ve 1 yemek tabağı semizotu yaprağı ekleyin. Ardından 4 yemek kaşığı yoğurt ve dilerseniz sarımsak ile tüm malzemeleri karıştırın. Bu doyurucu salata, makarnadan vazgeçemeyenler için sağlıklı bir alternatif olacaktır. 

Otlu Salata: Mutfakta yenmeyi bekleyen tüm yeşillikleri kullanabileceğiniz, sağlıklı ve doyurucu bir salataya hazır olun! Fesleğen, nane, maydanoz, semizotu, kekik yaprağı ve taze soğanı bol suda yıkayıp ince ince doğrayın. Büyük bir salata tabağına alarak üzerine zeytinyağı, elma sirkesi, limon suyu, zencefil tozu, tuz ve karabiber ekleyin. Üzerine peynir ya da ceviz ekleyerek salatanızı zenginleştirin.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!