Ramazan ayında oruç tutan kişiler, gün doğumundan önce yemeklerini yer. Sahur, gün batımına kadar enerjik hissetmek, tokluk süresini uzatmak, gün içerisinde fiziksel ve zihinsel performans zorluğu yaşamamak için çok önemlidir. Bunun için sahurda besin öğesi dengesine dikkat edilmelidir.

Bu dönemde beslenme düzeninde meydana gelen değişiklerin vücutta kas kaybı, karın bölgesinde yağlanma gibi olumsuz etkiler oluşturmaması için iftardan sahura kadar olan zaman diliminde sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilip gereksiz kalori alımından kaçınılmalıdır. Vücudu dehidrasyondan korumak ve gün içinde yaşama devam etmeyi sağlayacak gerekli enerjiyi toplamak adına kişiler, sahurda yediklerine dikkat etmelidir.   

Ramazan aylarında uzun süreli açlık ve susuzluğu gidermek adına fazla porsiyonlar tüketmek, gün içinde çok enerji harcamamak için az hareket etmek metabolizma hızını yavaşlatır. Bu da kilo artışına neden olur. Bununla birlikte günlük ihtiyaç duyulan besin öğesi gereksinimlerini vücuda alamamak bağışıklığın zayıflaması ile sonuçlanabilir. Bu nedenle porsiyona ve besin çeşitliliğine önem verilmeli, kontrollü ve dengeli beslenilmelidir. Gelin birlikte sahurda ne yenir ne yenmez inceleyelim.  

Sahurda Nelere Dikkat Etmeli? 

Ramazan ayında oruç tutanlar için geçerli olan önemli kural sahura kalkmaktır. Çünkü sahur, sabah kahvaltısı yerine geçen ve sizi gün boyu tok tutan bir öğündür. Bu öğünde bir bardak kefir, ayran ya da bir kâse yoğurt yemek gün içinde açlık hissini minimuma indirebilir. Yoğurdun içine ekleyeceğiniz bir tatlı kaşığı çörek otu ya da çörek otu yağı da tokluk hissini artırmanıza yardımcı olacaktır. Günde en az 2 litre su içmeniz gerektiğinden en az yarım litre suyu sahurda içmeye özen göstermelisiniz. Daha fazla su tüketmek için midenizi zorlamanız doğru değil! 

Ekmek tercihiniz tam buğday/karabuğday/ siyez unlu ekmeklerden yana olmalı ve kaliteli protein kaynağı yumurta (haşlanmış) sahurda mutlaka sofranızda yer almalı. Omlet ya da sahanda yumurtayı tercih edecekseniz de çok yağlı ve baharatlı olmamasına dikkat etmelisiniz. Vücudunuzu susuz bırakmamak adına su oranı zengin sebze (marul, semizotu, roka, salatalık gibi) tüketimini de yer verebilirsiniz.  Böylece gün içinde meydana gelebilecek ağız kuruluğunun da önüne geçmiş olursunuz. 

Az tuzlu ve az yağlı peynir, zeytin, yumurta, domates ve salatalık gibi kahvaltılık ürünler ile sahur yapmak istemediğinizde de çorba, mevsim salatası, kuruyemiş ile bu öğünü geçirebilirsiniz. Örneğin mantar, uzun süre tok tutan sebzelerden biridir. Bu nedenle sahurda mantar yemeği de tercih edebilirsiniz. Elbette çok yağlı ve baharatlı olmamasına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte gece uyanıp yemek yemekte ve hazırlamakta zorlanıyorsanız yoğurt, meyve ve tahini robottan geçirerek enerji verici bir içecek hazırlayabilirsiniz. Ancak ilk tercihiniz kahvaltılık ürünler olmalı.  

Ramazan ayında ölçülü ve doğru beslenmek, kilo alımını önlemek ve bağışıklık sisteminizi korumak istiyorsanız bir diyetisyene başvurarak size özel hazırlanmış en doğru programı alabilirsiniz. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!