Pesketaryan Kime Denir?

En basit haliyle, pesketaryen, kırmızı et veya kümes hayvanları tüketmeyen ancak balık ve diğer deniz ürünlerini yiyen kişiye denir.

"Pesketaryen" terimi 1990'ların başlarında, İtalyanca'da balık anlamına gelen "pesce" kelimesi ile "vegetaryen" kelimesinin birleşiminden oluşmuştur. 

Bilimsel literatürde, bu diyet genellikle "pesko-vejetaryen" olarak tanımlanır ve vejetaryenlik spektrumuna dahil edilir. Bu tanıma göre, pesketaryenlik, vejetaryen bir diyeti tercih eden ancak balık ve diğer deniz ürünlerini de tüketen bir kişidir.

Bu diyet genellikle tam tahıllar, kuruyemişler, baklagiller, meyve ve sağlıklı yağlarla birlikte deniz ürünlerini ana protein kaynağı olarak içeren büyük ölçüde bitki tabanlı bir diyeti ifade eder. Birçok pesketaryen aynı zamanda süt ürünleri ve yumurta da tüketir.

İnsanlar Neden Pesketaryan Olmayı Seçiyor?

İnsanların pesketaryen beslenmeyi tercih etmelerinin çeşitli nedenleri vardır. İşte bunlardan başlıcaları:

  • Sağlık Faydaları: Balık içeren bitki tabanlı diyetlerin birçok kanıtlanmış faydası bulunmaktadır; bunlar arasında obezite, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıklara karşı daha düşük bir risk bulunmaktadır. 
  • Çevresel Kaygılar: Hayvancılıkla uğraşmak yüksek bir çevresel maliyeti beraberinde getirir. Birleşmiş Milletler'e göre; hayvancılık, tüm insan ürünü karbon emisyonlarının %15'ini oluşturmaktadır. Buna karşılık, balık ve deniz ürünleri üretimi, herhangi bir türdeki et veya peynir üretiminden çok daha düşük bir karbon ayak izine sahiptir.
  • Etik Nedenler: Etik nedenler, insanların vejetaryen olmayı tercih etmelerinin önemli bir sebebi olabilir. Aynı şekilde, pesketaryenler için de etik nedenler büyük bir etken olabilir. Balıkçılığın endüstriyel hayvancılıkla karşılaştırıldığında daha küçük bir karbon ayak izine sahip olduğuna, balıkların kara hayvanlarından daha az acı çektiğine inanılmaktadır.


Eğer vejetaryenseniz seçenekleriniz bazen oldukça sınırlayıcı olabilir. Eğer etik ve çevresel nedenler açısından sizin için sakıncası yoksa pesketaryan olmak size daha fazla seçenek sunacaktır. Deniz ürünlerini vejetaryen diyetinize eklemek size daha fazla seçenek sunar ve protein, omega-3 ve diğer besinleri almanın iyi bir yoludur.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!