Yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir beslenme düzenine ihtiyacınız mı var? O zaman sizi paleo diyeti ile tanıştıralım! Paleolitik Çağ’a özgü beslenme tarzını taklit etmeyi hedefleyen bir diyet olan paleo diyeti hem sağlıklı bir yaşam vadetmektedir hem de kilo vermenize yardımcı olmaktadır. Peki gerçekten sağlıklı ve faydalı mı? Gelin birlikte inceleyelim.

Paleo Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Avcı-toplayıcı dönemlerde diyabet, kalp hastalığı, obezite gibi beslenme tarzı ile ilişkili rahatsızlıkların olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle uzmanlar bu dönemdeki beslenme alışkanlıklarını sürdürmenin hastalıkların önüne geçebileceğini düşünerek paleo diyetini geliştirmiştir. Paleo diyetinin sağlığa olan diğer faydalarının; 

  • Kolesterolü dengeleme
  • Bel çevresindeki yağlanmayı azaltma
  • Tokluk hissini artırma
  • Kan yağlarını(trigliserit) düşürme
  • Bağırsak sağlığını iyileştirme.
  • Kan şekerini dengede tutma olduğu öne sürülmektedir.

Tüm bunlarla birlikte paleo diyetinin odaklanmaya yardımcı olduğu ve uyku düzeninde iyileştirmelere katkıda bulunduğuna dair kanıtlarda mevcuttur. 

Paleo Diyetinde Ne Yenir? 

Hayvansal gıdaların ön plana çıkarıldığı bu diyette, avcı toplayıcı dönemde tüketilmeyen hiçbir besinin tüketilmemesi amaçlanır. İşlenmiş gıdalar, fast-food, gazlı içecek gibi modern döneme ait yiyecekler dışlanır. Et, balık, sebze, meyve gibi organik ve yerel ürünlerin tüketilmesi teşvik edilirken; süt ve süt ürünleri, hamur işleri, tatlandırıcılar, şekerlemeler, katı yağlar, ambalajlı meyve suları, patates, mısır ve gazlı içecekler önerilmez. Bununla birlikte tahıl grubu, tuz, un ve şeker yasaklar arasında yer alır. Asıl amaç kişilerin bulunduğu coğrafi konumda doğal olarak yetiştirilen doğal ürünlere yönelmesidir. Bu şekilde hem sürdürülebilir hem de sağlıklı bir yaşam tarzı hedeflenir. 

İçeceklerin tam olarak Paleolitik Çağ özgü olduğu söylenemese de çay ve kahveyi paleo diyetini uygularken tüketebilirsiniz. Özellikle antioksidan kaynağı olarak bilinen yeşil çay tercih edilebilir. Aşağıda hazırladığımız örnek paleo diyeti menüsü sizler için bir yol gösterici olabilir. 

Kahvaltı: Domatesli ve ıspanaklı omlet 

Öğle Yemeği: Zeytinyağlı tavuklu salata 

Akşam Yemeği: Fırında sebzeli et yemeği ve mevsim salata

Ara Öğünler: portakal, havuç ve çiğ kuruyemiş 

Paleo diyeti, tarihi bir beslenme yaklaşımını takip ederek sağlığı iyileştirmeye ışık tutar ancak yüksek protein içeriğine sahip olan bu diyet kişiye özel doğru besinsel oranlar ile uygulanmaz ise konstipasyon (kabızlık), baş ağrısı, dengesiz beslenmeye bağlı vitamin/mineral kaybı, üre ve ürik asit değerlerinde artışa neden olabilir.  Beslenme uzmanı rehberliğinde tıbbi öykünüz, fiziksel özellikleriniz, beslenme alışkanlıklarınız, yaşam temponuz ve kan değerleriniz dikkate alınarak  size özel bir beslenme programı planlanması çok önemli! Her bireyin ihtiyaçları farklı olduğundan, sağlık uzmanlarına danışarak bu diyeti uygulamak önemlidir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!