İnek ya da keçi sütünün fermente edilmesi ile hazırlanan kefir, probiyotik içecektir. Orta Doğu, Kafkasya ve Doğu Avrupa’ya özgü olduğu bilinen kefir, Rusçada aynı anlama gelen кефир sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Sütün insan sağlığına olan faydalarını tümüne sahip olan bu içecek, probiyotik özelliği sayesinde yararlarını ikiye katlamaktadır. 

Kefir, marketlerden alınabileceği gibi evde yapması oldukça basittir. Sindirim sağlığını destekleyen, bağırsak sağlığını iyileştiren bu mucizevi içeceğin faydalarına gelin birlikte detaylıca bakalım.
Kefir ile 8 Adımda İyileş!

C vitamini, kalsiyum, K vitamini, folat ve protein bakımından zengin olan kefirin sağlığımıza birçok faydası bulunur. Araştırmalar, düzenli kefir tüketen insanların sindirim sistemlerinin daha sağlıklı olduğunu, mikrobiyotayı iyileştirip inflamasyonu azaltarak kronik hastalık riskinin azaltıcı etkisinin olduğunu vurguluyor.

İşte kefirin 8 mucizevi faydası!

1.Kabızlığa iyi gelir.

Bağırsaktaki sağlıklı bakterilerin dengesi, kefirde bulunan probiyotik ve mayalar sayesinde iyileştirilir. Böylece kabızlık sorunu hafifletilerek kişinin daha iyi hissetmesi sağlanır. 

2.Sindirim sistemini destekler.

Kefir, bağırsaklara dost bakteri dengesinin sağlanmasına yardımcı olduğu için H. Pylori bakterisinin neden olduğu ülser gibi diğer rahatsızlıkları iyileştirmede veya semptomları azaltmada ciddi anlamda etkilidir. Bununla birlikte birçok ishal türünün ve irritabl bağırsak sendromunun tedavisinde önerilir.

3.Kalp sağlığını iyileştirir. 

Kefir gibi fermente edilen gıdalarda bulunan iyi bakteriler, inflamasyonu azaltmada etkilidir. Bağırsak florasını iyileştirir, HDL kolesterolü artırır ve kardiyovasküler sağlığı destekler.

4.Kolesterolü düşürür. 

Probiyotik özelliğe sahip kefir, LDL kolesterol ve trigliserid seviyelerinizi düşürerek damar tıkanıklığı gibi hastalıkların engellenmesini sağlar. 

5.Kemik sağlığını iyileştirir.

Tam yağlı inek sütünden yapılan kefir, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve K2 vitamini bakımından zengindir. Yaş ilerledikçe zayıflayan kemik sağlığını iyileştirmek için günlük olarak kefir tüketmek oldukça iyi bir tercihtir.

6.İltihabı azaltır.

Anti-inflamatuar etkiye sahip olan kefir, kronik inflamasyon ve irritabl bağırsak rahatsızlığı gibi hastalıkların engellenmesine yardımcı olur. Ancak bu etkisi görebilmek için doğru muhafaza etmek ve düzenli tüketim oldukça önemlidir. 

7.Laktoz intoleransı olanlar için uygun olabilir.

Kefirde bulunan laktik asit bakterileri, doğal süt şekeri olan laktozu parçalamaktadır. Bu nedenle kefirin laktoz intoleransı olanlar tarafından tolere edilebileceği düşünülmektedir. Tolere edemeyen bireyler için ise laktozsuz kefir seçeneği de mevcuttur.

8.Tansiyonu düşürebilir.

Düzenli kefir tüketimi kan basıncını dengelemeye yardımcıdır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişiler için iyi kalsiyum, protein, B vitamini kaynağıdır ve yoğurttan çok daha güçlü bir probiyotiktir. 

Kefirin Yan Etkileri

Kefir market raflarında meyve aromalı çeşitleriyle bulunabileceği gibi sade bir şekilde de satılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, meyve aromalı seçeneklerin şeker oranıdır. Şeker oranı yüksek kefirlerin sağlığa olan faydaları daha azdır. Bunun yerine sade kefiri tercih etmelisiniz.

Eğer sade içemiyorum derseniz 1 porsiyon meyve ile 1 su bardağı sade kefiri blenderize edip tüketebilirsiniz! Bunun dışında kefiri ilk kez tüketen kişilerde ilk anlarda gaz ve şişkinlik gibi yan etkiler görülebilir. Eğer gaz şişkinlik şikâyetleriniz devam ederse laktozsuz kefir tercih edebilirsiniz.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!