Dünyanın çok farklı bölgelerinde yetişebilen civan perçeminin 80 türü bulunuyor. Farklı isimlerle anılan civan perçemi; dağ yamaçlarında, tarlalarda, çayırlarda yetişebiliyor. Türkiye’de de kuzey ve doğu kesimlerde görülen civan perçemi, ılıman bölgelere özgü bir bitki. Çok çeşitli faydaları bulunan bu bitki çay ya da uçucu form şeklinde tüketilebiliyor.
Tıbbi olarak kullanıldığı bilinen en eski bitkilerden biri olarak sayısız faydaya sahiptir. Civanperçemi bitkisinin antibiyotik, antioksidan ve antiproliferatif özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. 

Civan Perçemi Faydaları

Civan perçeminin insan vücuduna olan yararlarına gelin birlikte detaylıca bakalım: 

  1.Yaraların iyileşmesini hızlandırabilir. 

Tarihsel olarak yaraların iyileştirilmesi amacıyla kullanılan civan perçeminin yapraklarından elde edilen bitki özünün iyileştirici özelliği olduğu bilinmektedir. Doğum kesilerine civan perçemi merhemlerinin etkisinin araştırıldığı 140 kadın katılımcıyı içeren bir araştırmada 7. günden itibaren epizyotomi adı verilen doğum kesilerinde iyileşme (ağrı, kızarıklık ve ödemde azalma) görülmeye başlanmıştır. 

  2.Cilt iltihaplanmasını azaltabilir.

Cilde uygulandığı zaman bir anti-inflamatuar ve antioksidan görevi gördüğü düşünülen civan perçemi tahriş olan cildin onarılmasına yardımcı olabilir. Cilt enfeksiyonlarını, cilt yaşlanma belirtilerini hafifleterek cilt nemini artırabilir. 

  3.Sindirim sorunlarını hafifletebilir.

Ülser, huzursuz bağırsak sendromu, kabızlık, şişkinlik gibi sindirim sorunlarını hafifletmek için civan perçemi uzun süredir kullanılmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde de sindirim rahatsızlıkları üzerinde iyileştirici özelliğe sahip olduğu bulunmuştur. 

  4.Adet kramplarını hafifletebilir.  

Civan perçeminin kan dolaşımını kolaylaştırarak kadınların adet sırasında yaşadığı kramp ve ağrıları hafifletebildiğine dair kanıt mevcuttur. Ancak kanama bozukluğu olan veya kan sulandırıcı kullanan bireyler civan perçeminden kaçınmalıdır. Gebelik ve emzirme dönemlerinde de tüketilmesi tavsiye edilmez.  

  5.Ruh halinizi iyileştirebilir. 

Civan perçemi ile yapacağınız bir çay, kendinizi iyi hissetmenize neden olabilir. İçerisinde buluna flavonoidler ve alkaloidler depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletebilir. Gün içinde yaşadığınız kaygıyı, stresi azaltmaya yardımcı olarak zihinsel ve fiziksel aktivitelerizi kolaylaştırır.

  6.Beyin sağlığına yardımcı olabilir. 

MS hastalığı, Alzheimer, Parkinson gibi beyin bozukluklarına yardımcı olabilen civan perçeminin beyin iltihabının neden olduğu omurilik hasarını azalttığı bilinmektedir. Üstelik yapılan çalışmalardan hafıza kaybı ve fiziksel hareket bozukluğu semptomlarını da önlemede etkili olabildiğini bildiriyor.  

Ancak Civan perçeminin yukarıda bahsedilen yararları ile ilgili sınırlı sayıda çalışma olduğunu bu konularda daha fazla bilimsel kanıta ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Civan perçemi doğal bir üründür ancak başka ilaçlar ile birlikte tüketildiğinde çok sık idrara çıkma ve deri döküntüsü gibi birtakım yan etkilere neden olabilir.  Eğer ilaç kullanıyor ya da bilinen bir hastalığa sahipseniz kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!