İnsan vücudu, doğa ile mükemmel bir uyum içinde çalışan muhteşem bir mekanizmaya sahiptir. Bu mekanizmayı kusursuzlaştıran en önemli bileşenlerden biri ise tükettiğimiz besinlerdir. Besinler, hücrelerimizi oluşturan amino asitlerden hormonların düzgün çalışmasını sağlayan vitaminlere, beynin mesajlarını ilgili sistemlere ileten minerallere kadar vücudun temel yaşam fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gereklidir. 

Genel sağlığımızı korumak, geliştirmek ve vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için düzenli olarak yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Bunun için de vücudumuzun ihtiyaçlarını ve isteklerini iyi bir şekilde anlamak ve ona göre beslenmek gerekir. Ancak vücudumuzun ihtiyaçları ve işlevleri, doğal bedensel değişimlere göre değişiklik gösterir. Örneğin yazın sıcağında vücudumuz daha fazla suya ihtiyaç duyar. Soğuk kış günlerinde ise bağışıklık sistemimizi güçlendirecek ve vücut ısımızı korumaya yardımcı olacak yiyeceklere yöneliriz. Tam da bu nedenle mevsimsel beslenmeye önem vermemiz gerekir. 

Ancak günümüzde tüm meyve ve sebzeler neredeyse yılın her ayı ulaşılabilir bir hale geldi. Oysa her mevsimin kendine özgü meyve/sebzeleri bulunur ve mevsimine uygun beslenmek hem daha sağlıklı hem de daha besleyicidir. Bunun nedeni doğal büyüme döngüsüne uygun olarak yetiştirilmeleri ve olgunlaşma süreçlerini doğal bir şekilde tamamlamalarıdır. Mevsimi dışında üretilen meyve ve sebzeler, dışarıdan çeşitli ilaçlar ile müdahale görürler ve genellikle daha az lezzetlidirler. Çünkü hasat edildikten sonra besin değerlerini kaybetmeye başlarlar. 

Mevsiminde üretilen meyve ve sebzelerin neden daha sağlıklı olduğunu şu maddeler ile açıklayabiliriz: 

Besin değeri: Meyve ve sebzelerin besin değeri, olgunlaşma sürecinde artar. Olgunlaşma süreci tamamlanmış meyve ve sebzeler daha fazla vitamin ve mineral içerir. Bu besin maddeleri, vücudun sağlığını korumak ve hastalıklara karşı direnci artırmak için önemlidir. Örneğin havuç, kabak ya da turunçgiller gibi kış meyve ve sebzeleri A ve C vitaminleri açısından zengindir. Diğer taraftan karpuz, salatalık gibi yaz meyve ve sebzeleri de yaz aylarında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu su ihtiyacını karşılamaktadır. 

Lezzet ve aroma: Mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler, daha taze bir tat ve aroma sunar. Bu da yeme deneyiminizi daha keyifli bir hale getirir. Üstelik mevsimsel beslenme sayesinde çocukların da daha lezzetli besinleri tüketmesi meyve ve sebzeleri sevmesini sağlayabilir. 

Çevresel faktörler: Mevsiminde üretilen meyve ve sebzeler, doğal büyüme koşullarına uygun olarak yetişir. Güneş ışığı, toprak kalitesi, iklim koşulları ve su kaynakları, bitkilerin sağlıklı ve dengeli bir şekilde büyümesini destekler. Mevsimi dışında yetişen bitkilerin çoğu çeşitli ilaçlar ile dışarıdan müdahale görür. 

Bütçe Dostu: Mevsiminde üretilen meyve ve sebzeler, genellikle daha ucuz ve erişilebilirdir. Yetiştirilmesi için bakım ve mevsim sıcaklığı yeterlidir. Üretim ve lojistik açıdan daha düşük maliyetli olan taze ve sağlıklı yiyeceklerin daha fazla kişiye ulaşma potansiyeli yüksektir. 

Sürdürülebilirlik: Yerel olarak üretilen meyve ve sebzelerin satın alınması, yerel ekonomiyi destekler ve çevresel sürdürülebilirliği artırır. Mevsimi dışında yetişen sebze ve meyvelerin çeşitli noktalara ulaştırılması için uzun yolculuklar gerekebilir ve bu da karbon emisyonlarını artırarak çevreye zarar verir. Mevsimsel beslenme yalnızca vücudunuz için daha sürdürülebilir bir yaşam vadetmekle kalmaz çevre için de sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunur. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!