“Günde en az 8 bardak su içmek gerekir” önerisini bilmeyen yoktur. Fakat bunu gerçekten uygulayabiliyor muyuz? Susuzluk hissettiğinizde su yerine tatlı buzlu çay, meyve suyu gibi içeceklere yöneliyorsanız bu almanız gereken sıvı miktarına dahil sayılmaz! Su içmekte zorlanıyorsanız, suyunuza limon ekleyerek daha lezzetli hale getirebilir ve bu sayede su içmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Limon, C Vitamini Açısından İyi Bir Kaynaktır

Limon, C vitamini açısından zengin bir meyvedir. Bir limonun suyunda yaklaşık 18,6 miligram C vitamini bulunur. Yetişkinler için günlük önerilen C vitamini miktarı ise 65-90 miligram arasındadır. Bu durumda içine bir limonun suyunu sıktığınız su ile günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık üçte birini karşılayabilirsiniz. 

Limonlu Su, İyi Bir Antioksidan Kaynağıdır

Limonlu su, C vitamininin yanı sıra flavonoidler içerir. Flavonoidler, hastalıklarla ve hücre hasarlarıyla savaşmayı kolaylaştıran antioksidan özelliğe sahiptirler. 

Limonlu Su, Nefesi Tazeler

Nasıl ki ellerimizdeki balık ya da soğan kokusunu limon sürerek geçirebiliyorsak; sarımsak, soğan gibi kokulu yiyeceklerin neden olduğu ağız kokusunu da limonlu su içerek geçirebiliriz. Sabah uyanınca içilen limonlu su, ağızdaki kokuyu gidermeye yardımcı olur. Limonun bir diğer faydası, ağızda tükürük oluşumuna yardımcı olmasıdır. Tükürük, ağızdaki kuruluğu ve bu nedenle ortaya çıkan kokuyu önler. 

Limonlu Su, Kafein Bağımlılığını Frenler

Birçok yetişkin fark etmese de kafein bağımlısıdır. Kafein bağımlılığının migren, baş ağrısı, sinirlilik, zayıf bağırsak hareketleri gibi yan etkileri bulunur. Siz de sabahları kahve içmeden kendine gelemeyenlerdenseniz, güne sıcak limonlu su içerek başlamayı deneyebilirsiniz. Sıcak limonlu su, C vitamini takviyesiyle güne enerjik başlamanıza yardımcı olur. Bu sayede şekerli veya kremalı kahve alışkanlığı yerine düşük kalorili ve sağlıklı bir alternatif oluşturabilirsiniz. 

Limonlu Su İçmek Kilo Verdirir mi? 

Öncelikle herhangi bir besinin kilo verme konusunda tek başına mucizeler yaratamayacağını bilmekte yarar vardır. Yapılan araştırmalar, limonlu suyun sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Eğer içine şeker eklemiyorsanız, limonlu su 6 kaloridir. Oysa bir bardak portakal suyunda 110 kalori bulunur. 

Yüksek kalorili içecekler yerine gün boyu limonlu su yudumlayarak tok kalabilir, yüksek kalorili besinlerin tüketimini kontrol altına alabilirsiniz. 

Su içmek metabolizmayı hızlandıran bir eylemdir. İçine limon katılarak içilen su ise, aynı etkiyi artırabilir ama tek başına limonlu su tüketimi yağ yaktırmaz! Zayıflatmaz!

Limonlu Su Sindirimi Destekler mi?

Sabah uyanınca ılık limonlu su içmek, gece boyu susuz kalan vücudun nemlenmesine katkı sunar, enerji verir ve ayrıca sindirim sisteminin temizlenmesine katkı sağlar. 

Limonlu Su İçmek Cildi Güzelleştirir mi?

Limonlu su, sindirimi iyileştirdiği için atıkların vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Böylece geriye kalan temel besinler ve minerallerin cilt tarafından emilmesi kolaylaşır. Limonlu suyun bir diğer faydası ise içerdiği C vitaminin kolajen üretimini artırmasıdır. Kolajen, kırışıklıkları ve yaşlanma belirtilerini azaltır. 

Özetle denilebilir ki;
Limonlu su başlı başına mucizevi bir besin değildir. Eğer doktorunuz aksi bir öneride bulunmadıysa, bir litre suya yaklaşık dört ince dilim limon ekleyerek gün boyu içebilir ve bu içeceğin yukarıda bahsettiğimiz özelliklerinden faydalanabilirsiniz. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!