Sosyal medyada sık sık “mucizevi diyet”, “yağ yaktıran detoks programları” ya da “1 haftada 10 kilo vermek” gibi içeriklerle karşılaşıyoruz. Ancak diyet programları parmak izi gibi kişiye özeldir. Bireylerin yaşı, fiziksel özellikleri, sağlık durumu, yaşam şekli ve fiziksel aktivite düzeyi gibi birçok faktöre bağlı program içeriği değişkenlik gösterir. Dolayısıyla bu tarz mucizevi etkileri olduğu iddia edilen beslenme programları herkes için yararlı olmayabilir.

Bununla birlikte kısa sürede hızla kilo vermenizi sağlasa da verdiğiniz kilodan çok daha fazla fazlasını geri almanıza neden olur. İşte bu duruma yo-yo sendromu denir. Sürekli diyet uyguluyorsanız ve kilo al-ver döngüsü içerisine girdiyseniz, uygulamadığım diyet modeli kalmadı başarısız sonuçlanıyor diyorsanız yo-yo sendromuna maruz kaldınız demektir. Peki yo-yo sendromunu aşmak için ne yapılmalıdır? 

Yo-Yo Sendromu Nedir? 

Yo-yo sendromu, istemeden alınan kiloları vermek üzere yapılan kısa süreli diyetlerin ardından verilen kiloları geri almak anlamına gelen “kilo alıp verme döngüsü”dür. Popüler hale gelen diyetler, kısa zamanda çok kilo vermek gibi büyük vaatlerde bulunsa da aslında kalıcı bir değişim sunmazlar. Araştırmalar bir anda önemli miktarda kilo veren kişilerin yüzde 80’inin verdiği kiloyu bir yıl içinde geri aldığını belirtiyor. Bu durum diyete karşı bakış açınızı olumsuz etkiliyor. Halbuki kilo kaybı süreci bu kadar kısır döngü içerisinde geçmez. Sadece uzman eşliğinde size uygun doğru beslenme programının belirlenmesine ihtiyacınız var. “Diyet” kavramından uzaklaşıp “sağlıklı beslenme” modelini beslenme uzmanı eşliğinde benimsemek sizi yo-yo sendromundan kurtaracak ve kilo vermenizi sağlayacak!

Yo-Yo Sendromu Zararlı mıdır? 

Yo-yo sendromu’nda fiziksel ve zihinsel olarak birtakım olumsuzluklar yaşamanız çok muhtemeldir. Gelin bu diyetin vücudunuza verebileceği potansiyel zararlara birlikte göz atalım. Mucize detoks diyetlerin vücudumuza 5 zararı!

  1. Aşırı yemeye yol açabilir. 

Aşırı kısıtlayıcı diyetleri bir uzman gözetiminde olmadan uyguladığınızda birçok gıdadan uzak kalırsınız. Bu da vitamin/mineral eksikliğine, kan şekeri dengesizliğine, iştahınızın artmasına ve aşırı yemeye yol açabilir. 

      2. Kas kaybına yol açabilir.

Kilo verdiğinizde hem yağ hem de kaslardan kaybedersiniz. Ancak diyet sonrasında aşırı yemeye bağlı olarak aldığınız kilolar size yağ olarak döner ve kaslarınız oluşana kadar vücudunuz önemli miktarda yağ biriktirmiş olur. 

     3. Metabolizmanızı yavaşlatabilir. 

Vücudunuz yetersiz beslenmeye, açlık hormonlarını artırarak ve metabolizmayı yavaşlatarak yanıt verir. Metabolizmanın yavaşlatılması, potansiyel olarak kilo almanıza neden olur.

    4. Yeme bozukluğuna yol açabilir. 

Kısa vadeli kısıtlayıcı diyet programları, besinlerle sağlıksız ve dengesiz bir ilişki kurulmasına neden olur. Bu da kişinin anoreksiya ya da bulimia gibi yeme bozuklukları geliştirmesine yol açabilir. 

   5. Vücut yağ oranı ve çatlakları artabilir. 

Yo-yo sendromu, karın çevresinde aşırı yağlanmaya neden olabilir. Vücudun orta kısmında biriken bu yağ da kalp hastalıkları gibi daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Aynı zamanda sürekli kilo al/ver döngüsüne maruz kalmak cildinizde çatlak oluşumuna neden olabilir.

Yo-Yo Sendromunu Yenmek İçin Ne Yapmalısınız? 

Sürekli kısa süreli diyet planları ile kilo vermenin, olumsuz sonuçlarını yukarıda sizinle paylaştık. Peki, bu döngüyü kırmak için ne yapmalısınız? 

Öncelikle kalori saymayı bırakmalısınız. Alışveriş listelerinizi, besin tercihlerinizi düzenlemeli, mutfak alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmalısınız.Kısıtlayıcı diyet programlarından ziyade sezgisel beslenmeyi deneyerek vücudunuzun ihtiyaçlarını dinleyebilir veya en sağlıklısı “yeterli ve dengeli beslenme” modelini öğrenip yaşam kalitenizi artırarak kalıcı kilo vermek için süreci uzman eşliğinden yönetebilirsiniz.  

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!