İçindekiler

Diyet listelerinin vazgeçilmez besini yulaf ezmesi, kilo vermeye yardımcı bir kahvaltılık ürün olarak son zamanlarda popüler hale gelmiştir. Ancak buğdaygiller ailesine mensup tahıllı bir bitki olan yulaf, kahvaltılık olarak tüketilen formu dışında da bisküvi, ekmek ya da un biçimlerinde de marketlerde bulunur. Yulaf diğer tahıllardan daha çok protein, vitamin ve de mineral içerir.

Vücudu destekleyen antioksidanlar ve beta-glukan isimli çözünür lif bakımından zengindir. Günlük önerilen miktarda düzenli olarak tüketilen yulafın insan sağlığına sayısız faydası bulunur.

Yulafın Faydaları 

1. Bağırsak Sağlığı 

Yulafın içerisinde bulunan lifler, bağırsak hareketlerindeki yavaşlamalar sonucu oluşan kabız gibi rahatsızlıkları engelleyerek bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Hassas bağırsak sendromu ve diğer bağırsak sorunlarının da semptomlarını azaltarak bağırsak dostu bakterilerin artışını destekler ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye katkı sağlar. 
 
2. Düşük Kolesterol 

Yulaf ezmesi tüketenler ile yapılan bir çalışmada günde 3 gram yulaf tüketiminin kolesterol düzeylerinde %10 düşüş sağladığı belirlenmiştir. Uzmanlar düzenli yulaf tüketiminin hem kötü kolesterolü düşürdüğünü hem de onun vücuda verdiği zararları önlediğini belirtmektedir.  
 
3. Kalp Sağlığı 

Yulaf içeriği avenanthramide adı verilen antioksidan bakımından yüksektir. Bu madde sayesinde vücuttaki iltihap miktarı azalır ve arterler rahatlayarak kalp sağlığı iyileşir.   
 
4. Kan Şekeri Dengesi 

Yulaf düşük glisemik indeks ve yüksek çözünür lif içeriği sayesinde kan şekerinin ani yükselmesini engellemektedir. Bununla birlikte kaliteli bir bitkisel protein (100 gramında, 14 gram bitkisel protein) kaynağıdır. Yani şeker hastaları için mükemmel  bir karbonhidrat kaynağıdır. Aynı zamanda selenyum ve magnezyumdan zengin besin öğesi içeriği sayesinde popülerliğinin hakkını verir.   
 
5. Kilo Kontrolü 

Yulaf ezmesi özellikle kahvaltılarda çeşitli meyveler ve kuruyemişler ile tüketildiğinde çok lezzetli ve besleyici bir besin haline gelir. Uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak kilonuzu dengede tutmanıza yardımcı olabilir.  
 
6. Cilt Sağlığı 

Yulaf ezmesi ciltteki kiri, yağı ve ölü deri hücrelerini temizleyebilir. Yüzü nemlendirerek kuru ve tahriş olmuş ciltler için bir bakım ürünü görevi görebilir. Yulaf bulunan cilt maskelerini ve kremleri cilt sağlığınız için kullanabilirsiniz.  

Yulafın faydalarından yararlanmak istiyor ancak nasıl tüketeceğinizi bilmiyor musunuz? Yulaf tüketiminin bu basit ama sağlıklı yollarını deneyebilirsiniz:  

  • Süt ya da yoğurdun içine eklediğiniz yulaf ezmesini, meyveler ile renklendirerek tüketebilirsiniz. 
  • Yulaf ezmesini blenderdan geçirerek un haline getirebilir ve galeta unu yerine kullanabilirsiniz. 
  • Yulaf ezmeli puding, kek ve browni gibi sağlıklı tatlılar deneyebilirsiniz. 
  • Omlet ya da krep hamurunun içine yulaf ezmesi ekleyerek daha doyurucu öğünler oluşturabilirsiniz. 
  • Yulaf, fındık, kuru meyveler ile evde kendi granolanızı yapabilirsiniz. 
     

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!