Ramazan ayında özellikle oruç tutan kişiler iftarda ne yeneceğini merak eder. Toplam 30 gün boyunca günün önemli bir bölümünde yeme ve içme eylemlerini gerçekleştirmeyen kişiler iftardan sahura kadar olan zaman diliminde bu etkinlikleri yerine getirebilir. Günde iki öğün yemek yiyen oruçlu kişiler için de günlük ihtiyaç duyulan besin değerlerini ve kaloriyi vücuda almak önem arz eder. Bu nedenle yeme-içme saatlerinin değiştiği bu dönemde iftarda ve sahurda tercih edilen yemekler dikkatlice seçilmelidir. 

İftar, 17 saat süren açlığın üzerine vücuda ilk kez yemek ve içeceğin gireceği öğün olduğu için dikkatli olmak gerekir. Fazla kalorili ve porsiyon bakımından fazla olan yemekleri vücuda bir anda almak sağlık açısından tehlikeler doğurabilir. İftarda mümkün olduğunca dengeli beslenmek önemlidir. Her gün kızartma yemekten, aşırı yağlı ve tuzlu yemekler tüketmekten uzak durulmalıdır. Hamur işleri, şerbetli tatlılar, çok baharatlı besinler de az seviyede tüketilmelidir.

İftarda Oruç Nasıl Açılmalı?

Oruç tutan kişiler iftar vakti geldiğinde bir an önce susuzluğunu gidermek ister. Susuzluğunuzu en iyi suyla giderebileceğinizi unutmamalısınız. Gazlı içecekler, şekerli ve katkı maddeli meyve sularından kaçınarak komposto ya da doğal meyve sularını tercih etmelisiniz. Kan şekerinizi dengelemek açısından ağır yemeklere yönelmek isteyebilirsiniz. Bunun yerine orucunuzu hurma, kuru kayısı ya da birkaç parça ceviz ile açmanız daha iyi olabilir.         

İftariyelik

İftariyelik olarak adlandırılan şarküteri ürünleri de iftar sofralarının vazgeçilmezidir. İftariyelikler arasında pastırma, sucuk, salam gibi yüksek kalorili işlenmiş et ürünleri yerine çerezler ve az yağlı peynirlerden iftariyelik tabağını hazırlayabilirsiniz.

Özellikle 60 yaş üstü bireyler ve kimi rahatsızlıkları bulunan kişiler bu yüksek kalorili ve yağlı iftariyelik tabaklarından mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Kuruyemişler ve fındık, fıstık, ceviz ile sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Zeytinyağlı bir yemek ve bol yeşillikli bir salatayı da eklemeyi unutmamalısınız!

İftarda Neler Yenmeli?

Çorba ve Ana Öğün

İftarda mutlaka bir kâse çorbayı içmeyi alışkanlık haline getirin. Tarhana, mercimek ve ezogelin gibi Anadolu mutfaklarınızın vazgeçilmez çorbalarını iftar sofralarınıza dahil edebilirsiniz. Sıcacık bir pidenin çorbalarınıza eşlik etmesini isteyebilirsiniz.

Ancak Ramazan pidesinden de az miktarda yiyerek karbonhidrat alımına dikkat etmeniz gereklidir. Ana öğününüzün protein açısından zengin et ve tavuk ya da baklagilden oluşmasına özen göstermelisiniz. Örneğin omega-3 açısından zengin olan balık, genel sağlık açısından haftada en az 2 kez tüketilmelidir. 

Tatlı

İftar sonrası canınız tatlı yemek isteyebilir. Bu tatlı isteğinizi az şekerli fit bir güllaç ile bastırabilirsiniz. Hafif ve diyete uygun bir güllaç için nişasta yerine sütü ısıtırken içine bal ve gül suyu ekliyoruz. Güllaç yapraklarını tepsiye ıslatarak koyarken aralarına muz ekleyerek besin değerini artırabilirsiniz. 6 yaprak güllaç yaprağını üst üste dizdiğinizde üstüne ceviz de ekleyebilirsiniz. Böylece hem tatlı isteğinizi karşılayan hem de sağlıklı bir besini vücudunuza almış olacaksınız. 

İftar sofralarının çeşitliliği dengeli bir beslenme için oldukça önemlidir. Bu öğünün hem öğle hem de akşam yemeği yerine geçeceğini bilerek hazırlıkları yapmalısınız. İftar kadar iftar ve sahur arasında da aşırı kalorili ve ağır yemeklerden kaçınmak, aşırı tuzlu ve şekerli besinlerden uzak durmak gerekir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!