İçindekiler

Birçok hastalığın tedavisinde ve vücudun genel sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayan hibiskus bitkisi, yüzyıllardır tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazıda, hibiskus faydaları hakkında daha ayrıntılı bilgi edineceksiniz.

Hibiskus, tropik ve subtropik iklimlerde yetişen bir bitkidir ve tarihi antik çağlara kadar dayanır. Çin ya da Hindistan’da keşfedildiği düşünülen bu bitki 1700’lü yıllarda Avrupa’ya getirilmiştir. Yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılan hibiskus bitkisinden çay, reçel, sos, şurup gibi çeşitli gıdalar yapılmaktadır. Yüksek tansiyondan hazımsızlığa kadar birçok probleme çare olan bu bitkinin sağlık yararları çeşitli araştırmalar tarafından da destelenmektedir. İşte Hibiskus’un 5 muazzam faydası!

Hibiskus Faydaları

1.Cilt Sağlığını İyileştirir.

Hibiskus, polifenoller ve antosiyaninler de dahil olmak üzere antioksidanlar açısından zengin bir bitkidir. Antioksidanlar cilt kuruluğuna, yüz çizgilerine, kırışıklıklara ve erken yaşlanmaya neden olan serbest radikaller ile savaşır. Hibiskus gibi bitkileri günlük olarak çeşitli formlarda tüketmek cildinizin hasar görmesini önler ve daha genç bir cilt görünümünü destekler.

2.Dişleri güçlendirebilir.

Hibiskus içerdiği kalsiyum ile dişlerinizi ve diş etlerinizi kuvvetlendirebilir. Özellikle gelişim döneminde olan çocuklarda ve gençlerde kalsiyum açısından zengin bir beslenme için hibiskusu günlük (günde 100 mg hibiskus ekstresi) olarak tüketebilirsiniz. 

3.Kanser riskini azaltabilir. 

Hibiskus, antikanser bir bileşen olarak bilinen polifenollerden zengindir. Bu bitkinin yaprağının, prostat kanseri hücrelerinin yayılmasını önlediğine dair kanıtlar mevcuttur. Ayrıca kanser hücreleri üzerinde hibiskus etkisini değerlendiren bazı araştırmalarda bu bitkinin meme, mide ve cilt kanserlerinin ilerlemesini önlediğini göstermektedir. Ancak bu konuda kanıt değeri yüksek daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

4.Bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için hibiskus bitkisini günlük olarak tüketmeyi deneyebilirsiniz. Hibiskusun demir içeriği bağışıklık sisteminin güçlü olması için kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin oluşumuna katkıda bulunur. Güçlü bir bağışıklık sistemi vücudunuzu bakterilere ve enfeksiyonlara karşı korur.
Kalp hastalığı risklerini azaltabilir.

Hibiskus çayı, kalp hastalıklarının risk faktörü olan yüksek tansiyonun ve kan yağı seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Yapılan bir araştırmada1 ay boyunca hibiskus çayı içen bireylerin iyi kolesterol seviyeleri yükselirken kötü kolesterol seviyelerinin azaldığı   gözlemlenmiştir. Bununla birlikte 2022 yılında yapılan bir başka bir çalışmada da hibiskus çayının diğer çaylara kıyasla trigliserit ve LDL kolesterol seviyelerini azaltmada etkili olduğu bulunmuştur.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!