Hibiskus, Afrika kıtasına özgü bir çiçektir ancak Tayland, Çin ve Meksika dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında yetişir…

Hibiskus ekşi bir tada sahiptir ve sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir. Bitkinin bazı kısımlarının kaynar suyla demlenmesi ile yapılan çay, Hibiskusun çok popüler bir formudur. 

Hibiskus çayı kış aylarında sıcak, yaz aylarında ise buzlu olarak tüketilebilir. Meyveli ve ekşi tadı kişiler üzerinde canlandırıcı bir etki yaratır. Güzel tadının yanı sıra sağlığımız için sayısız faydaya sahiptir. Araştırmalar tansiyonu dengeleyebileceği, bakteri üremesini azaltabileceği ve hatta kilo vermeye yardımcı olabileceğini söylemekte. Bu yazıda Hibiskus çayının faydalarını sizler için detaylı bir şekilde anlatacağız. 

1) Antioksidan bakımından zengindir. 

Hibiskus bitkisi antioksidan bakımından zengindir ve bu nedenle serbest radikallerin vücutta birikmesinden kaynaklanan hasar ve hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Antioksidan olan C vitamini açısından da zengin olan Hibiskus bağışıklık sisteminizi destekleyerek kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi birçok önemli rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır. 

2) Tansiyonun düşmesine yardımcı olur. 

Hibiskus çayının en önemli faydalarından biri de tansiyonun düşmesine yardımcı olabilmesidir. Birçok çalışma Hibiskus çayının sistolik ve diastolik kan basıncını düşürerek kalp sağlığını koruduğunu ileri sürüyor. Bununla birlikte tansiyon için devamlı kullandığınız bir ilacınız varsa bu çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.  

3) Karaciğer sağlığını iyileştirir. 

Karaciğerin genel sağlığımız için gerekli olan proteini üretmek; yağ, şeker, demir, vitamin gibi enerji kaynaklarını depolamak ve vücudumuzdaki toksik maddeleri temizlemek gibi görevleri bulunur. Kimi araştırmalar, Hibiskus çayı tüketiminin karaciğer yağlanmasını iyileştirebileceğini ve karaciğer yetmezliği riskini azaltabileceğini göstermektedir.  

4) Kilo vermeye yardımcı olur. 

Çeşitli çalışmalarda Hibiskus çayının kilo vermeyi desteklediği bel/kalça oranında azalma sağladığı ve obeziteyi önleme potansiyeline sahip olduğu ileri sürülmüştür. Ancak Hibiscus çayının kilo kaybını destekleyici etkisinin anlaşılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. 

5) Vücutta bulunan bakterileri azaltır.

Bakteriler bronşit, idrar yolu enfeksiyonu gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açabilen tek hücreli mikroorganizmalardır. Bazı araştırmalar antioksidan ve antikanser özellikleri bulunan Hibiskus çayının antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu da ileri sürmektedir. 

Fakat tüm bu faydaların yanı sıra Hibiskusa karşı alerjiniz ya da hassasiyetiniz olabilir. Çeşitli rahatsızlıklardan dolayı sürekli kullandığınız ilaçlarınız bulunuyorsa sağlığınızı olumsuz yönde de etkileyebilir. Bu tarz durumlara sahipseniz Hibiskus çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.  

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!