Günlük yaşamın karmaşıklığı, gelişen teknoloji ve modern yaşamın getirdiği  sayısız bilgi, zinde ve güçlü bir hafızayı her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Teknolojinin hızlı ilerlemesiyle birlikte bilgiye anında erişim sağlayabilsek de iyi bir hafıza ve berrak bir zihin, başarılı bir yaşam sürdürmenin temel unsurlarından biri olarak kalmaya devam ediyor. 

Neyse ki hafızayı güçlendirmenin doğal ve keyifli bir yolu var! Hafızayı güçlendirecek besinler sayesinde hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı desteklemeniz mümkün. Hafızayı güçlendiren bu besinler, zihinsel keskinliği artırmak ve unutkanlığı azaltmak için mükemmel birer seçenektir.

Peki hafızayı güçlendiren besinler hangileridir? 

1. Yağlı Balık

Omega-3 bakımından zengin olan yağlı balıkların beyin fonksiyonlarını artırdığı bilinmektedir. Somon, ringa, sardalye gibi balıkları düzenli olarak tüketmeniz hafızanızı güçlendirecektir. Eğer balık tüketmiyor ya da balığa alternatif gıdaların da olmasını tercih ediyorsanız soya fasulyesi, ceviz, çiğ fındık/badem, keten tohumu gibi besinlerden de omega-3 almanız mümkündür.

2. Bitter Çikolata

Evet, yanlış duymadınız! Çikolata yiyerek hafızanızı güçlü tutmanız mümkün. Antioksidanlar açısından zengin kakao, beynin hafıza ve öğrenme ile ilgili kısımlarının gelişimini destekleyebilmektedir. 2018 yılında yapılan bir araştırma, bitter çikolatanın beyni güçlendiren etkileri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak bu fayda en az %70-80 oranında ham kakao içeren, şeker oranı düşük bitter çikolatalar için geçerlidir!

3. Kırmızı Orman Meyveleri

Kakao gibi kırmızı orman meyveleri de flavonoid antioksidan bakımından zengindir. Yaşa bağlı bilişsel gerilemenin azaltılmasını, beyin hücreleri arasında bağlantılar kurmayı desteklemesi bakımından orman meyveleri hafıza için önemli bir beslenme kaynağıdır. 

4. Avokado

Omega ve E vitamini bakımından zengin olan avokado, hücre zarlarını serbest radikallere karşı koruyarak beyin sağlığını destekler. Üstelik Alzheimer gibi hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabilir.

 5. Koyu Yapraklı Yeşil Sebzeler

Lahana, roka, ıspanak ve brokoli gibi yeşillikler folat ve E vitamini açısından iyi birer kaynaktır. Beyin sağlığını destekleyen bu gıdaları beslenme planınıza mutlaka dahil etmelisiniz.

 6. Bonus: Kahve!

Konsantrasyonu kolaylaştıran sade bir filtre kahveyi gün içinde uyanık kalmak ve odaklanmak için sıklıkla tüketiyoruz. Fakat bunun ötesinde 2018 yılında yapılan bir araştırma kafeinin, beynin bilgi işleme kapasitesini artırdığını iddia etmiştir. Parkinson hastalığı, Alzheimer gibi hastalıkların riskini de azalttığı ileri sürülen filtre kahve iyi bir antioksidan kaynağıdır. Bununla birlikte kahve tüketiminin aşırılığı başka rahatsızlıklara neden olabilir dolayısıyla gün içinde birkaç bardaktan fazla içmeniz önerilmez.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmenin önemli bir parçası olan hafıza gücünü artırmak için beslenmemize dikkat etmek gerekir. Hafızayı destekleyen besinlerin yanı sıra genel olarak dengeli ve çeşitli bir beslenme alışkanlığı edinmek, zihinsel performansımızı artırabilir ve yaş almayla birlikte gelen unutkanlık riskini azaltabilir. Siz de hafızayı güçlendiren besinleri sofralarınıza dahil ederek hem bugününüzü hem de geleceğinizi daha akılda kalıcı kılmaya başlayabilirsiniz! 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!