Gluten içeren besinleri yedikten sonra şişkinlik, mide ağrısı, gaz, ishal gibi belirtileri gösteriyorsanız çölyak ya da gluten hassasiyetiniz olabilir. 

Günümüzde artık neredeyse, glutensiz alternatifini göremeyeceğiniz hiçbir unlu mamul bulunmamaktadır. Genelde, sadece buğday içinde olduğu düşünülse de beyaz undan kaçınmak, glutenden dolayı açığa çıkan rahatsızlıklarınızı önlemeyecektir. Arpa, çavdar ve bazı yulaf çeşitlerinin de gluten içerdiği bilinmektedir. Bu proteinin, hamurun kabarmasını ve şeklini korumasını sağlaması; sevdiğiniz pastanenin vitrininde gördüğünüz glutensiz ürünlerin size çekici gelmemesinin bir diğer sebebi olarak düşünebiliriz.

Glutenin vücuda alınması durumunda benzer semptomların açığa çıkması ile görülen bu iki rahatsızlıkta da gluten alımı kesinlikle bırakılmalıdır. Bu süreç ilgili uzman hekim ve diyetisyen eşliğinde kontrol altında yürütülmelidir. Birbiriyle çok karıştırılan bu iki hastalığın aslında çok ciddi bir farkı vardır. Çölyak genelde genetik yatkınlıktan dolayı doğuştan gelen ve ömür boyu süren otoimmun bir ince bağırsak hastalığıyken gluten hassasiyeti daha basit ve düzeltilebilir bir besin alerjisidir. Çölyak hastalarının glutensiz bir yaşam tarzını benimsemeleri ve düzenli olarak uzman doktor rehberliği altında takip edilmeleri gereklidir. Öte yandan gluten hassasiyeti olan kişiler glutensiz diyet ve eliminasyon diyeti ile rahatsızlıklarını kontrol altına alabilirler.

Glutensiz diyet, sebze, meyve; et ve süt ürünleri, doğal yağlar (avokado ve zeytinyağı vb.) gibi gluten içermeyen besinlerden oluşan bir diyettir. Fakat elbette canınızın unlu mamuller çekmesi kaçınılmaz, bu tip hamur işlerini evde yapacak olursanız glutensiz un (pirinç, mısır, karabuğday, nohut, fındık unu vb.) kullanmanız, dışarda yerken ise etikette bulunan gluten içermez ibaresine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Eğer siz de bu semptomları gösteriyorsanız en yakın gastroenteroloji veya dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz.

Kolaylıkla uygulayabileceğiniz glutensiz diyet listesi için blogumuzdaki 7 Günlük Glutensiz Diyet Listesi yazısını incelemenizi öneririz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!