Gebelik, kadınların fiziksel ve psikolojik olarak birçok değişim geçirdiği bir dönemdir. Bu değişimler çoğu zaman anne için rahatsız edici ve riskli olabilir. Bu riskleri azaltmak ve iyi bir hamilelik geçirmek için anne adaylarının gebeliğin getirdiği kısa dönemli dönüşümleri iyi bilmesi gerekmektedir. Gebelik kolestazı da bunlardan biridir. 

Gebelik Kolestazı Nedir? 

Gebelik Kolestazı, özellikle gebeliğin son aylarında ellerde ve ayaklarda şiddetli kaşıntıya yol açabilen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Karaciğer tarafından üretilen ve safra kesesinde depolanan safranın salgılanmasının engellenmesi ile ortaya çıkar. Gebelikte daha sık rastlanmasının sebebi, bu dönemde artan östrojen hormonunun safranın ince bağırsağa geçişini azaltmasıdır. Karaciğerde biriken safra da kolestaz olarak bilinen rahatsızlığa neden olur. 

Kolestaz, her 1000 hamile kadının 1-2’ sini etkileyen bir rahatsızlıktır. Kış aylarında gebelik yaşayan kadınlara kolestaz teşhisi konulması daha yaygın olsa da bunun nedeni henüz belli değildir. Bununla birlikte araştırmalar, Hispanik ve İsveç kökenli kadınlarda daha sık rastlandığını göstermektedir. Gebelik kolestazı, bazı durumlarda genetik faktörlere bağlı olarak da gelişebilir. 

Gebelik Kolestazı Diyeti

Gebelik kolestazı teşhisi konulduktan sonra, diyet değişikliğine gitmek semptomları hafifletebilir ve genel sağlığı iyileştirebilir. İşte gebelik kolestazı diyetiyle ilgili bazı temel noktalar:

Meyve ve sebze tüketimini artırın: Günde 2 porsiyon şeker oranı düşük, su ve liften zengin taze meyve tüketin. Bununla birlikte tabaklarınızın yarısından fazlasını enginar, kuşkonmaz, kereviz, roka, tere otu, biberiye, kapya biber, bamya, kabak, taze fasulye gibi sebzeler oluştursun. 

Protein ağırlıklı beslenin: Beyaz et, özellikle yağlı balık tüketimini bu dönemde artırabilirsiniz. Ancak kızartma ve kavurma yönteminden uzak durmalısınız! Ayrıca yumurta, fasulye, yeşil mercimek ve bezelye gibi protein kaynaklarını da dengeli bir biçimde beslenme düzeninize eklemelisiniz. 

Tam tahıllara odaklanın: Çelik kesim yulaf, karabuğday, siyah pirinç gibi ata tohumlarını ve tam tahılları tercih etmeye özen gösterin.

Sağlıklı yağları tercih edin: Katı yağlardan ziyade erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, avokado, öğütülmüş keten tohumu, kabak çekirdeği ya da kavrulmamış fındık gibi sağlıklı yağları tercih etmelisiniz. 

Gebelik kolestazında yenmemesi gerekenlerin başında beyaz ekmek, şekerli ve işlenmiş gıdalar, tam yağlı sütler gelmektedir. Ayrıca gebelik kolestazı yaşayan kadınların her gün en az 8-12 bardak su içmesi gerekmektedir. Beslenme tavsiyeleri konusunda doktorunuzu dinlemeli, tedavi planına uygun bir yaşam tarzı benimsemelisiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!