İçindekiler

Florür özellikle diş sağlığında oynadığı önemli rol ile bilinen bir mineraldir. Florür hem besinlerde doğal olarak bulunur, hem de diş macunu gibi ürünlerde yaygın olarak kullanılır. Bu yazıda, florürün faydalarından, potansiyel zararlarından ve hangi besinlerde bulunduğundan bahsedeceğiz. 

Florür Zararlı mı? 

Florür, diş içerisinde bakterilerin gelişmesini engelleyerek diş çürüğü oluşumunu önler. Ancak çok fazla tüketilen florür, istenmeyen bazı olumsuz sonuçlara yol açabilir. Örneğin dişlerde beyaz lekelere yol açan floroz, fazla florür alımıyla ilgilidir.

Bununla birlikte florür, gelişmekte olan insan beynini kötü etkileyebilmektedir. Çocuklar ile yapılan bir çalışmada, yüksek miktarlarda florür tüketiminin düşük zeka seviyesi ile ilişkili olduğu gösterilmiştir ancak bu konuda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır. Florür uygun miktarlarda tüketildiğinde güvenli ve etkilidir. Doğal olarak florür içeren besinlerin düzenli ve dengeli bir şekilde tüketebilirsiniz. İşte doğal florür kaynakları: 

Çay ve Kahve 

Siyah çay ve kahve, doğal florür kaynağı olarak bilinen içeceklerdendir. Günlük hayatımızda çok sık tükettiğimiz bu iki içecek her ne kadar vücudumuzun florür alımına katkıda bulunsa da aşırı tüketimleri önerilmemektedir. Günde 3-4 fincandan daha fazla içmemenizde fayda var.

Deniz Ürünleri

Karides ve yengeç gibi deniz canlıları, iyi bir florür kaynağıdır. Bu besinleri düzenli olarak tüketmek hem genel sağlığınıza katkı sağlar hem de florür alımınızı destekler.

Meyve

Elma, çilek, muz, şeftali, karpuz ve kiraz gibi meyveler de zengin bir florür kaynağıdır. En iyi şekilde faydalanmak için mevsiminde ve taze olarak tüketmeniz önerilir. 

Sebze

Birçok yemeğe dahil edebileceğiniz ıspanak ve patates doğal birer florür kaynağıdır. 

Yeraltı Su Kaynakları

Su, florürün ana kaynağıdır ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu florürü sağlar. Çevresel sebeplerle suda bulunan florür miktarı değişebilir ve yetersiz ise yapay olarak eklenebilir. Eğer arıtma su içiyorsanız yeterli florür almak için sade maden suyu tüketebilirsiniz. 

Doğru miktarda florür aldığınızdan emin olmak için diş hekiminize başvurabilirsiniz. Diş sağlığınızı korumak, genel sağlığınızı da korumaktır! Diş fırçalamayı ve diş hekimi kontrollerinizi aksatmayın. 
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!