Günümüzde birçok kişi sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik arasında bir denge kurmaya çalışıyor. Bu ihtiyaca cevap olarak düşünebileceğimiz "Fleksitarian Diyet", hem sağlık hem de çevresel faydalarıyla öne çıkan bir beslenme yaklaşımıdır. Biz de bu yazıda, Fleksitarian Diyet'in ne olduğunu, sağladığı faydaları ele alacağız ve sizlerle örnek bir Fleksitarian Diyet listesi paylaşacağız. 

Fleksitaryen Beslenme Nedir? 

Hayvansal gıdaları tüketmeyi bırakamayan ancak bitki temelli bir beslenmeye ağırlık vermek isteyen kişileri teşvik eden bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen ve vegan beslenme modellerinden daha esnek olan Fleksitarian diyeti, diyetisyen Dawn Jackson Blaterner tarafından geliştirmiştir. Hayvan eti tüketmeyen vejetaryenler ve her türlü hayvansal üründen kaçınan veganların aksine Fleksitarian beslenme modelinde bu tarz kural ve yasaklar bulunmaz. Bununla birlikte beslenmeleri aşağıdaki ilkelere dayanır: 

  • Meyve, sebze, baklagil ve kepekli tahıllara ağırlık verilir.
  • Proteini, hayvansal gıdalar yerine bitkilerden almaya odaklanılır. 
  • Hayvansal gıdalar tamamen beslenmeden çıkarılmaz.
  • İşlenmiş etlerden uzak durulur.
  • Şeker ilaveli gıdalar ve tatlılar sınırlandırılır.

Fleksitaryen Beslenmenin Faydaları Nelerdir? 

Diyetisyenler çoğu zaman meyve ve sebzelere odaklanan bir beslenme tarzını önermektedir. Fleksitarian  diyet de tam olarak bunu amaçlar ve aşağıdaki faydalar da dahil insan yaşamını birçok açıdan olumlu yönde etkiler. 

  • Kalp hastalığı riskini azaltır.
  • Kilo vermeye yardımcı olur. 
  • Tip 2 diyabet riskini azaltır. 
  • Kanser riskini azaltabilir.

Tüm bu faydaların ötesinde Fleksitaryen diyet çevre için de sürdürülebilir bir beslenme tarzı vadetmektedir. Et tüketimini azaltmak, karbon ayak izinizin de azalmasına neden olur. Üstelik yapılan bir çalışmaya göre, bitkisel beslenmeye ağırlık verildiği takdirde sera gazı emisyonlarının %7 oranında azalabileceği ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla bitkisel gıdaların daha çok tüketildiği esnek bir beslenme düzeni hem sağlığınız hem de dünyamız için iyi olacaktır. 

Fleksitaryen Diyet Listesi

Fleksitarian diyet uygulayan bir kişinin programına aşağıdaki besinleri eklemesi gerekir:

Meyve ve sebzeler: Meyve ve sebzeler vitamin, mineral ve lif açısından zengindir. Günlük olarak çeşitlendirerek en az iki porsiyon meyve ve sebze tüketmeye çalışın.

Tam tahıllar: Ata tohum buğdaylarından elde edilen unlar, yulaf ezmesi, tam tahıllı gıdalar enerji sağlamanın yanı sıra tokluk hissi verir.

Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye gibi baklagiller kaliteli protein, lif ve demir kaynaklarıdır.

Yağlar: Zeytinyağı, avokado, çiğ fındık gibi sağlıklı yağlar, diyetin önemli bir parçasıdır.

Süt ürünleri ve yumurta: Organik süt ürünleri ve yumurta, hayvansal protein ve kalsiyum kaynakları olarak tüketilebilir.

Sınırlı miktarda hayvansal protein: Et, balık veya kümes hayvanları gibi hayvansal proteinleri, haftada birkaç kez küçük porsiyonlarda tüketebilirsiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!