Dukan Diyeti Nedir? 

Dukan diyetinin tarihi, 1970’li yıllara kadar uzanır. Pierre Dukan isimli Fransız bir doktor, obezite hastalığına sahip birinden yola çıkarak Dukan diyetini geliştirmiştir. Pierre Dukan geliştirdiği diyetin birçok kişide başarılı sonuçlara yol açtığını gözlemleyince 2000 yılında Dukan Diyeti isimli kitabını yayımlamıştır. 
Dukan diyeti yüksek protein, düşük yağ ve karbonhidrat içeren bir beslenme planı sunar. Dukan’a göre bu diyeti takip eden kişiler aç kalmadan, hızlı ve kolay bir biçimde kilo verebilir. Kısıtlayıcı bir beslenme planı olması sebebiyle kişilerin diyetin ilk günlerinde zorlanması normal kabul edilir. Fakat ilerleyen aşamalarda vücut diyete alıştıkça bu zorluk seviyesi azalır. Bu yüzden ilk günlerde diyet zor diye bırakılmamalıdır. Dukan diyeti 4 aşamadan oluşur. 

Dukan Diyeti Aşamaları

Atak Evresi

İlk 7 gün sınırsız protein tüketilebilir. Ancak sadece yağsız hayvansal proteine izin verilir. Buna ek olarak yulaf ezmesi tüketilebilir. Ayrıca günde en az 10 bardak su içilmesi zorunludur. Salata soslarında veya tavaları yağlamak için 1 çay kaşığı (5 mL) sıvı yağ dışında yağ tüketilmemelidir. 

Seyir Aşaması

İkinci aşamada yemek planına nişastasız sebzeleri eklemeye başlayabilirsiniz. Bir gün yağsız protein ve bir gün nişastasız sebzeler ile diyete devam edebilirsiniz. Ayrıca her gün 2 yemek kaşığı kadar yulaf ezmesi tüketebilirsiniz. Vermek istediğiniz kiloya göre bu aşama 1 ila 12 ay arasında sürebilir. 

Tüketebileceğiniz sebzeler;

  • Ispanak, lahana, marul ve diğer koyu yeşil yapraklı yeşillikler
  • Brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası
  • Dolmalık biber, kuşkonmaz, enginar, kereviz
  • Patlıcan, mantar, salatalık, domates
  • Taze fasulye, pırasa, havuç, pancar ve kabak

Bu aşamada da salata soslarında veya tavaları yağlamak için 1 çay kaşığı (5 mL) sıvı yağ dışında ilave yağ kullanılmamalıdır.

Güçlendirme Aşaması

Bu aşama, eski beslenme programına yavaş yavaş dönmeye başladığınız aşamadır. Yağsız protein tüketmeye devam ederken sebzeleri, bazı karbonhidratları ve yağları beslenme programına yavaş yavaş dâhil edebilirsiniz. 

Stabilizasyon Aşaması

Dukan diyetinin son aşamasında bu zamana kadar elde edilen sonuçları korumak amaçlanır. Hiçbir yiyecek grubu yasaklanmaz. Ancak uyulması gereken birkaç kural vardır. Haftanın bir gününü yağsız proteine ayırmalısınız ve her gün 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi yemeye devam etmelisiniz. 

Dukan Diyeti Örnek Menü

Dukan diyeti örnek menü, sizlere bu beslenme programında yol göstericisi olması adına beslenme uzmanlarımız tarafından hazırlanmıştır. Diyetin atak evresinden sonra aşağıdaki menüye benzer şekilde beslenme düzeninizi oluşturabilirsiniz.

Kahvaltı 

1,5 yemek kaşığı yulaf ile hazırlanmış yoğurtlu yulaf ezmesi
1 çay kaşığı yağ ile hazırlanmış omlet

Öğle Yemeği

Izgara tavuklu salata
Az yağlı yoğurt

Akşam Yemeği

Fırında az yağlı balık 
Buharda pişirilmiş sebze (brokoli, havuç, kabak vs.) 

Dukan Diyetinin Riskleri

Besin Yetersizlikleri: Diyet, kısıtlamalar sebebiyle belirli vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınamamasına yol açabilir. Özellikle uzun vadede kalsiyum, demir, potasyum ve A, C ve D vitaminlerinde eksiklikler olabilir.
Böbrek Sağlığı: Yüksek protein alımı, böbreklere yük bindirebilir, özellikle mevcut böbrek sorunları olan bireyler için risklidir.
Sindirim Problemleri: Düşük lif alımı kabızlık ve diğer sindirim sorunlarına yol açabilir.

Dukan Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dukan diyetini uygularken, bazı önemli hususlara dikkat etmek gereklidir:

  • Bol Su Tüketimi: Yüksek proteinli diyetlerin böbrekler üzerinde oluşturduğu yükü azaltmak için bol miktarda su içmek önemlidir.
  • Egzersiz: Düzenli egzersiz, diyetin etkinliğini artırır ve genel sağlığı destekler.
  • Takviye Kullanımı: Vitamin ve mineral eksikliklerini önlemek için doktor tavsiyesi ile takviye kullanımı düşünülebilir.
  • Diyetin Uyarlanması: Her bireyin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Dolayısıyla, Dukan diyetinin kişisel sağlık durumuna uygun olarak uzman eşliğinde uyarlanması önemlidir.

Dukan Diyetinin Alternatifi 

Akdeniz Diyeti, kaliteli protein kaynaklarını kapsaması, sağlıklı yağların kullanımı, şeker ve rafine karbonhidratların sınırlanması gibi ortak yönlerinden dolayı Dukan Diyeti’ ne göre daha sağlıklı bir alternatif olarak gösterilebilir. 

Sağlıklı bir diyet uygulamak ve kaybedilen kiloyu korumak için bir beslenme uzmanı ile iletişime geçerek ihtiyaçlarınıza, sağlık ve mevcut fiziksel durumunuza uygun bir beslenme düzeni benimsemeniz iyi olacaktır! 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir. 

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!