Dukan Diyeti Nedir? 

Dukan diyetinin tarihi, 1970’li yıllara kadar uzanıyor. Pierre Dukan isimli Fransız bir doktor, obezite hastalığına sahip birinden yola çıkarak Dukan diyetini geliştiriyor. Pierre Dukan geliştirdiği diyetin birçok kişide başarılı sonuçlara yol açtığını gözlemleyince 2000 yılında Dukan Diyeti isimli kitabını yayımlıyor. 
Dukan diyeti yüksek protein, düşük yağ ve düşük karbonhidrat içeren bir beslenme programı sunar.

Dukan’a göre bu diyeti takip eden kişiler aç kalmadan, hızlı ve kolay bir biçimde kilo verebilir. Kısıtlayıcı bir beslenme programı uygulanması sebebiyle kişilerin diyetin ilk günlerinde zorlanması normal kabul edilir. Fakat ilerleyen aşamalarda bu zorluk seviyesi azalır. Dukan diyeti 4 aşamadan oluşur. 

Dukan Diyeti Aşamaları

Atak Evresi

İlk 7 gün sınırsız protein tüketebilirsiniz. Ancak yalnızca yağsız hayvansal proteine izin verilir. Buna ek olarak 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketilebilir. Ayrıca günde en az 6-8 bardak arasında su içmeniz zorunludur ve salata soslarında veya tavaları yağlamak için 1 çay kaşığı (5 mL) sıvı yağ dışında yağ ilave edilmemelidir.

Seyir Aşaması

İkinci aşamada yemek planınıza nişastalı olmayan sebzeleri eklemeye başlayabilirsiniz. Bir gün yağsız protein ve bir gün nişastalı olmayan sebzeler ile diyete devam edebilirsiniz. Ayrıca her gün 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketebilirsiniz.  Vermek istediğiniz kiloya göre bu aşama 1 ila 12 ay arasında sürebilir. 

Tüketebileceğiniz sebzeler;

Ispanak, lahana, marul ve diğer yapraklı yeşillikler

Brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası

Dolmalık biber, kuşkonmaz, enginar, kereviz

Patlıcan, mantar, salatalık, domates

Taze fasulye, pırasa, havuç, pancar ve kabak

Bu aşamada da salata soslarında veya tavaları yağlamak için 1 çay kaşığı (5 mL) sıvı yağ dışında ilave yağ kullanılmamalıdır.

Güçlendirme Aşaması

Bu aşama, eski beslenme programına yavaş yavaş dönmeye başladığınız aşamadır. Yağsız protein tüketmeye devam ederken sebzeleri, bazı karbonhidratları ve yağları beslenme programına yavaş yavaş dahil edebilirsiniz. 

Stabilizasyon Aşaması

Dukan diyetinin son aşamasında bu zamana kadar elde edilen sonuçları korumak amaçlanır. Hiçbir yiyecek grubu yasaklanmaz. Ancak uyulması gereken birkaç kural vardır. Haftanın bir gününü yağsız proteine ayırmalısınız ve her gün 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi yemeye devam etmelisiniz. 

Dukan Diyeti Örnek Menü

Dukan diyeti örnek menü, sizlere bu beslenme programında yol göstericisi olması adına beslenme uzmanlarımız tarafından hazırlanmıştır. Diyetin atak evresinden sonra aşağıdaki menüye benzer şekilde beslenme düzeninizi oluşturabilirsiniz.

Kahvaltı 

  • 1,5 yemek kaşığı yulaf ile hazırlanmış az yağlı yoğurtlu yulaf ezmesi
  • 1 çay kaşığı yağ ile hazırlanmış omlet

Öğle Yemeği

  • Izgara tavuk göğsü
  • Yeşillikler ile hazırlanmış salata
  • Az yağlı yoğurt

Akşam Yemeği

  • Fırında az yağlı balık 
  • Fırınlanmış sebze (brokoli, havuç, kabak vs.) 
  • Yeşillikler ile hazırlanmış salata

Dukan diyeti üzerine yapılan araştırmalarda yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bu diyetin kısa süreli kilo kaybı için etkili olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte diyet; kalsiyum, demir, potasyum ve A, C ve D vitaminlerini içermediğinden dolayı, bu yüksek proteinli diyeti uzun vadede sürdürmenin iyi olmayacağı da biliniyor. 

Dukan diyetinden en iyi sonuçları almak için bol bol su içmeyi, şekeri ve alkolü sınırlandırmayı ve egzersiz yapmayı unutmamalısınız. Sağlıklı bir diyet uygulamak ve kalıcı kilo kaybetmek için bir beslenme uzmanı ile iletişime geçerek ihtiyaçlarınıza, sağlık ve mevcut fiziksel durumunuza uygun bir beslenme düzeni de benimsemeniz iyi olacaktır! 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!