Demir dünyada en çok bulunan dördüncü mineraldir ve birçok besinin içerisinde bulunur. Başlıca demir kaynakları kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleridir. Ancak bunun dışında süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzelerde de demir bulunur. Ortalama bir yetişkin için önerilen demir miktarı 18 mg’dır. Bu miktarın yeterli alınmadığı durumlarda demir eksikliği denen rahatsızlık ortaya çıkar. Demir eksikliği kansızlığa yol açarak yorgunluk gibi sorunlara neden olabilir. 

Demir bulunan yiyecekler tüketmeyen ve adet gören kadınlar özellikle bu rahatsızlığı daha şiddetli yaşayabilir. Kadınların yaklaşık %20'si, hamile kadınların %50'si ve erkeklerin %3'ü vücutlarında yeterli demire sahip değildir. Bu nedenle demir içeriği yüksek besinleri beslenme düzenine dengeli bir biçimde dahil etmek önemlidir. İşte demir bakımından zengin 6 sağlıklı besin! 

Balık ve Kabuklu Deniz Ürünleri

Deniz ürünleri lezzetli olmalarının ötesinde besleyici besin gruplarındandır. Özellikle istiridye ve midyenin demir açısından zengin olduğu bilinmektedir. Örneğin 100 gram istiridye, 3 mg kadar demir içerebilir ki bu da günlük ihtiyacın yüzde 17’sini karşılar. 

Ispanak

Ispanak birçok sağlık yararının yanında çok az kaloriye sahip bir besindir. Yaklaşık 100 gram çiğ ıspanak 2,7 mg demir içerir. Üstelik ıspanak C vitamini açısından da zengin bir bitkidir. Dolayısıyla kanser riskini ve vücut iltihaplanmasını azaltabilir ve göz rahatsızlıklarından koruyabilir. Ispanak dışında su teresi, kara lahana, pancar yaprağı gibi koyu yapraklı yeşil bitkiler de demir eksikliği için tüketilebilir. 

Baklagiller

Fasulye, mercimek, nohut, bezelye ve soya fasulyesi gibi baklagiller demir açısından zengin olan besinlerdendir. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenme düzenini benimseyenler için çok iyi bir alternatiftir. Bir fincan mercimek 6,6 mg demir içerir ve bu da günlük demir ihtiyacınızın %37’sini oluşturur. Üstelik baklagiller uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak kilo vermenize de yardımcı olabilir.

Kırmızı Et ve Kümes Hayvanları

Hayvan eti doyurucu ve besleyici bir gıda grubudur. 100 gram kıyma 2,7 mg demir içerir ve bu da günlük ihtiyacınızın yüzde 15’ini karşılar. Kırmızı ve beyaz eti düzenli olarak tüketen kişilerde demir eksikliğinin görülme ihtimali oldukça azdır. 

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği lezzetli olduğu kadar sağlıklı da bir atıştırmalıktır. 28 gram kabak çekirdeği 2,5 mg demir barındırır. Üstelik kabak çekirdeği iyi bir K vitamini, çinko ve manganez kaynağıdır. 

Tahin ve Pekmez

Tahin ve pekmez ikilisi de demir eksikliğinde tüketilebilecek en lezzetli yiyeceklerdendir. Susamdan elde edilen tahin ve üzüm, kuşburnu, keçiboynuzu gibi meyvelerden üretilen pekmez kalsiyum, demir ve potasyum açısından zengindir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!