Civan perçemi (Achillea millefolium), papatyagiller (Asteraceae) familyasından sarı çiçekli bir bitki türüdür. Dünya genelinde yaygın olarak bulunan ve ılıman iklimlerde yetişen civan perçemi, taze ve kurutulmuş olarak birçok formda kullanılır.

Tarihsel olarak birçok kültürde tıbbi amaçlar için kullanılan bu bitkinin sağlık açısından sayısız faydası bulunur. Soğuk algınlığı, ishal, iştahsızlık, sindirim sistemi bozuklukları gibi birçok rahatsızlığın semptomlarını hafifletmede etkili olan civan perçeminin diğer faydaları için okumaya devam edelim. 

Kanamayı durdurur. 

Civan perçeminin kanayan yaraları iyileştirme özelliği vardır. Hayvanlar ile yapılan bir araştırmada civan perçemi yaprağı özlerinin içeriğindeki anti-inflamatuar ve antioksidan bileşikler sayesinde yara iyileşmesine yardımcı olduğu bulunmuştur. Bitkinin yapraklarından bir lapa yapabilir ya da toz halinde hasarlı bölgeye uygulayabilirsiniz. 

Cildi sıkılaştırır.

Bir fincan civan perçemi çayını günlük olarak tüketebileceğiniz gibi çay soğuduktan sonra gözeneklerinizi temizlemek ve cildinizi sıkılaştırmak için yüzünüze uygulayabilirsiniz. 

Ateş düşürebilir. 

Soğuk algınlığı ya da grip gibi rahatsızlıklarda ateşiniz çıktıysa civan perçemi ekstraktı ilave ettiğiniz bir suyla ılık bir banyo yapabilirsiniz.

Sindirim sistemini düzenleyebilir. 

Sindirim problemlerine yardımcı olması için civan perçemi çayı tüketilebilirsiniz. Mide ağrısı, ishal, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılması önerilir. 

Aşırı adet kanamasını azaltabilir.

Civan perçemini, su ve sirke ile karıştırarak elde edeceğiniz tentür sayesinde adet kanamalarınız düzene girebilir.

Kan dolaşımını hızlandırabilir.

Kan dolaşımının hızlanmasını sağlayan civan perçemi tentürü, varisli damarların üzerine sürüldüğünde kan toplanmasını engelleyebilir. 

Kalp rahatsızlıklarını iyileştirebilir.

Yüksek tansiyon, kalp ve damar rahatsızlıkları için civan perçemi çayı tüketilebilirsiniz. 

Civan perçeminin sağlığa birçok faydası olsa da bazı bireylerin kullanımı kesinlikle önerilmez. Hamile kadınlarda düşük riskini artırabilir ve emziren kadınlarda adet döngüsünü etkileyebilir. Kanama bozukluğu olan ya da kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler de kanama riskini artırabileceği için civan perçemi kullanmaktan kaçınmalıdır. 

Kanama riski sebebiyle ameliyatlardan önce ve sonra iki hafta boyunca da bu bitkinin kullanılmaması gerekir. Ayrıca aster familyasına ait bitkilere alerjisi olan kişilerin de kullanması önerilmez. Son olarak, diğer ilaçlarla etkileşimi önlemek için civan perçemini kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!