Çilek; reçel, marmelat, meyve suyu formlarında karşımıza çıkar ve tatlılarımızın vazgeçilmez malzemesi olarak eşsiz lezzetleri bize sunar. Bunun dışında insan vücuduna dev faydaları var! 

Çileğin faydaları zengin bir C vitamini kaynağı olmasından gelir. Sekiz orta boy çilek, günlük alınması gereken C vitamini ihtiyacının %60’ını karşılar. Bu da C vitamini deposu olarak bilinen portakaldan alacağınız C vitamininden daha fazlasını içerdiği anlamına gelir. Üstelik çileğe kırmızı rengini veren antosiyanin, hücreleri hasardan koruyan bir antioksidandır. Yani çilek ne kadar kırmızı olursa o kadar fazla antioksidan içerir! Çileğe dair daha fazla şaşırtıcı bilgi için yazıyı okumaya devam edelim.

İşte çileğin bilinmeyen faydaları

  • Cildi güzelleştirir. 

Anti-inflamatuar etkiye sahip çilek bazı kozmetik ürünlerin, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruyup cilt hasarını önlediğine dair çalışmalar mevcut. Çilekte bulunan salisilik asit, koyu lekeleri azaltarak yok edebilir. Gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olur ve daha fazla leke oluşmasını engelleyebilir.

  • Ağrıları azaltır. 

Çilek içeriğindeki anti-inflamatuar etken maddeler sayesinde, eklemler dâhil vücudun ağrıyan kısımlarına iyi gelir. Araştırmalarda osteoartrit ve diz ağrısı çeken kişilerde çileğin (24 hafta boyunca her gün 50 gram çilek), ağrıların kontrol edilmesine ve şişliğin giderilmesine yardımcı olduğu belirtilse de, çileğin ağrı ve iltihaplanma üzerindeki etkisine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. 

  • Beyin sağlığını iyileştirir. 

Yaşımız ilerledikçe beynimiz de yaşlanıyor ve zihnimiz eskisi gibi keskin olmamaya başlıyor. Ancak yapılan araştırmalar düzenli çilek tüketiminin beyin sağlığımızı iyileştirebileceğini söylüyor. Çiçek tüketen kişilerin bilişsel gerilemelerinin diğerlerine göre daha az olduğu bulundu. Üstelik yapılan farklı araştırmalarda çilek tüketen kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının %34 daha az olduğu görüldü.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Çileğin zengin bir C vitamini kaynağı olduğundan bahsetmiştik. C vitamini eksikliği insan vücudunda kansızlık, sistemik inflamasyon, yara ve morarmalarda geç iyileşme gibi sorunlara neden olabilir. Bağışıklığı güçlendirmede son derece önemli rol oynayan C vitamini, enfekte ve kanserli hücreleri ortadan kaldıran T hücrelerinin üretimini artırır ve iltihap önleyici etkiye sahiptir. Bağışıklığınızı güçlendirmek için günlük almanız gereken C vitamini ihtiyacınız ise 100-200 mg’dır.

  • Kalp sağlığını korur.

Araştırmalar çileğin iyi kolesterol HDL’yi yükselterek kalp hastalıklarına karşı faydalı olduğunu ve kalp hastalığı riskini arttıran diyabetin önlenmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Ancak bu etkinin sadece çilek tüketimi ile sağlanmayacağı kesin olmakla beraber, çileği sade olarak,  pudra şekersiz tüketip porsiyona dikkat etmeniz gerektiği konusunda sizi uyarmak zorundayız.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!