İçindekiler

Günümüzde ise dünyanın birçok bölgesinde çeşitli rahatsızlıkları önlemek ve hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılan çörek otu bitki uzmanları tarafından “cennetten gelen bitki” olarak isimlendiriliyor.

Çörek Otu Faydaları

Çörek otu insan vücuduna çok çeşitli sağlık yararları sunsa da iddia edilen faydaların kanıt düzeyini artırmak için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Peki çörek otunun faydaları nelerdir? 

  • Cildi güzelleştirir. 

Çörek otu içeren bir jelin cilde uygulanması, sivilcelerin iyileşmesine yardımcı olur ve cildi güzelleştirebilir. 

  • Bağışıklığı güçlendirir.

Bazı araştırmalar, çörek otunun enfeksiyonlar ve hastalıklarla savaşan beyaz kan hücrelerini harekete geçirdiğini belirtmektedir.  Talasemi hastası çocuklar ile yapılan bir araştırmada, bağışıklık sisteminin savaşçıları olan beyaz kan hücre sayısı ve etkinliğinin arttığı görülmüştür. 

  • Beyin sağlığını iyileştirebilir. 

Düzenli çörek otu tüketiminin Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların ilerleme hızını düşürmede rol oynadığı iddia edilmektedir. Hayvanlar ile yapılan bir çalışmada beyindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. 

  • Saman nezlesine iyi gelir. 

Günlük olarak ağızdan alınan çörek otu yağı, saman nezlesi olan kişilerin alerji belirtilerini hafifletebilir.

  • Kolesterolü ve tansiyonu düşürebilir.

Kalp hastalığının risk faktörü olan yüksek tansiyon ve kolesterol düzeyleri düzenli çörek otu kullanımıyla birlikte düşebilir. Bu konuda yapılan çalışmalarda 2-3 ay boyunca günde 2-3 gram çörek otu tüketmenin kötü kolesterol düzeylerini azalttığı ve iyi kolesterol seviyelerini arttırdığı öne sürülmektedir.

  • Astımı iyileştirebilir. 

Astım ilaçlarıyla birlikte ağızdan alınan çörek otu, astımı olan kişilerdeki öksürme, hırıltı gibi rahatsız edici belirtileri iyileştirebilir. 

  • Meme ağrısına iyi gelebilir.

Mastalji olarak bilinen meme ağrısı menstrüasyon dönemleri ile ilişkilidir. Regl döngüsü sırasında memelerdeki şişkinlik, ağrı ve hassasiyet için çörek otu yağı içeren bir jeli bölgeye uygulamak rahatsızlıkları azaltabilir. 

  • Mide ülserini tedavi edebilir.

Çörek otunun mide ülserini iyileştirmeye yardımcı olduğu ileri sürülse de bu görüşü destekleyen kanıtlar yetersizdir. 

Bununla birlikte çörek otunu 3 aydan uzun bir süre kullanmanız önerilmez. Doğrudan cilde uygulandığında bazı kişilerde alerjik döküntülere neden olabilir. Tüm faydalarının yanı sıra bunlara dikkat edilerek kullanılmalıdır.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!