Sağlıklı bir yaşam tarzının temel unsurlarından biri, dengeli ve besleyici bir diyet uygulamaktır. Önemli olan ise bu beslenme şeklini kısa bir süre uygulayıp sonrasında normal beslenme şekline dönmek değil de yeme davranış değişikliği oluşturmaktır. Yani sağlıklı beslenmeyi sürdürmek ve ihtiyaç duyulan makro besinleri düzenli olarak almak genel sağlığı iyileştirmek için son derece önemlidir. Bu yazıda, dengeli öğünler içeren bir beslenme şekli nasıl olmalıdır? sorusunu 1 haftalık diyet programı ile örneklendireceğiz. 

Programa geçmeden önce haftalık diyet listesini önceden planlamanın öneminden bahsedelim. Yemeklerinizi önceden planlanladığınız için hem size vakit kazandıracak hem de bir hafta boyunca dengeli bir şekilde beslenmenize yardımcı olacaktır. Bir beslenme programı takip etmediğiniz zamanlarda, eve yorgun geldiğiniz bir akşam kolaya kaçıp pizza sipariş etmek isteyebilirsiniz. Halbuki önceden planlanmış bir diyet listesi, sizi o akşam öğününüzü hazırlamak için teşvik edecektir.

Haftalık diyet listesi hazırlamak, ihtiyacınız olduğu kadarıyla market alışverişi yapmanızı sağlar. Gözünüze hoş gelen ve o an canınızın istediği besinleri aldığınız market alışverişlerindense bir diyet listesinin içerdiği gıdaları sepetinize eklemek tasarruf etmenize de yardımcı olacaktır. Diyet listesi hazırlamanın faydalarını bu şekilde özetledikten sonra gelin birlikte bu listeyi hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz onlara bakalım! 

  • Kişisel İhtiyaçları Belirleyin 

Herkesin metabolizması, besin ihtiyaçları ve yemeyi tercih ettiği yemekler farklıdır. Yaş, cinsiyet, kilo, günlük egzersiz rutinleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kendi ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Diyet listenizi hazırlarken motivasyonunuzu yüksek tutmak için en sevdiğiniz yemekleri de listeye eklemeyi unutmamalısınız.

  • Yüksek Kalorili Yiyeceklerden Kaçının

Yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durmak, bir diyetin olmazsa olmazlarındandır. Yüksek yağlı, şekerli ve işlenmiş gıdalar kalorili ve sağlıksız besinlerdir. Bunun yerine doğal ve besleyici gıdaları diyet listenize eklemelisiniz. Ayrıca 21 gün boyunca rafine şeker tüketmemeyi de deneyerek tamamen uzaklaşmayı hedefleyebilirsiniz. 

  • Porsiyonları Küçük Tutun

Diyet listesi hazırlamak hangi besinlerden ne kadar yiyeceğinize de karar vermek anlamına gelir. Kilo kontrolü için yemeklerinizi daha küçük tabaklarda servis etmeyi, yavaş yemeyi ve doyduğunuz anda yemeği bırakmayı denemelisiniz. 

  • Makro Besinleri Dengeleyin

Diyet listenizde protein, karbonhidrat ve yağ gibi makro besinleri dengeli bir şekildeplanlamalısınız. Protein kaynakları olarak tavuk, balık, yumurta, baklagiller gibi besinleri tercih edebilir; karbonhidrat olarak ata tohumlarını, bulgur, karabuğday, esmer pirinç gibi sağlıklı besinleri listenize ekleyebilirsiniz. Yağ ihtiyacınızı da avokado, zeytinyağı gibi sağlıklı kaynaklardan karşılayabilirsiniz.  

  • Lifli Gıdaları Ekleyin

Lifli gıdalar sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve tokluk hissi sağlar. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve kurubaklagiller gibi lifli gıdaları diyet listenize dahil edin. Haftanın iki-üç günü sabah kahvaltılarında meyveli yulaf ezmesi yemeyi deneyebilirsiniz. 

  • Renkli Tabaklar Oluşturun

Yiyecekleri çeşitlendirerek tüketmek, farklı besin öğelerini almanızı sağlar. Farklı meyve ve sebzeleri bol yeşillikli salatalarınıza ekleyerek doyurucu ve az kalorili öğünler hazırlayabilirsiniz. Ayrıca mevsim sebzelerini az zeytinyağı ve baharat ile fırında pişirerek de basit, besleyici ve lezzetli bir akşam yemeği tüketebilirsiniz.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!