2023 yılının beslenme trendleri ile daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığı edinmeye ne dersiniz? Bitki bazlı diyetler, sezgisel beslenme ve kişiselleştirilmiş diyet listeleri bedeniniz için daha doğru kararlar vermenize yardımcı oluyor ve sizi yiyip içtikleriniz hakkında farkındalık edinmeye davet ediyor. 2023 yılının beslenme trendleri kişileri hem kendinin hem de gezegenin sağlığını düşünmeye teşvik ediyor! 

2023’ün Ana Teması: Sürdürülebilirlik 

Son yıllarda çeşitli çevreler tarafından dikkat çekilmeye çalışılan iklim krizi, beslenme düzenimizde de birtakım değişikliklere gitmemizi gerektiriyor. İçinde yaşadığımız dünyamızı korumak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak insan olarak en büyük sorumluluklarımızdan biri! Eğer siz de  ‘’Peki ben ne yapabilirim diye düşünenlerdenseniz’’ beslenme düzeninizi gözden geçirmekle değişime başlayabilirsiniz! 

Hayvansal ürünlerin tüketimini azaltarak bitkilerin ağırlıklı olduğu bir beslenme modeli olan bitki bazlı beslenme elbette yeni bir şey değil. Ancak gezegenimizin geleceği için her geçen gün daha fazla insan vegan, vejetaryen ya da fleksitaryen beslenme düzenini tercih ediyor. Bu tarz beslenme düzenleri sağlığımızı iyileştirmenin yanı sıra doğal kaynakları koruyarak gezegenimize de katkıda bulunuyor.

Hayvansal üretim; aşırı su tüketimi ve sera gazı emisyonu salınımı gibi çevresel etkilere yol açar. Bitkisel bazlı beslenme ise bu etkileri azaltma potansiyeline sahiptir. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre et tüketimi, bitki bazlı bir beslenmeye kıyasla günde iki kat daha fazla sera gazı emisyonu üretimine neden oluyor. Çeşitli uzmanların dikkat çekmesiyle birlikte gıda seçimlerinin çevresel etkilerine dair farkındalık her geçen gün artıyor.

Sıfır Atık Beslenme

Sıfır atık beslenme kavramı yemek pişirme, yemek yeme ve  yemek saklama aşamalarında sıfır atık çıkarmayı hedeflemek anlamına gelir. Beslenme trendleri bu yıl minimal bir yaşam tarzına geçmenizi desteklemektedir. Bu yaklaşım ihtiyacınız olandan fazlasını almamanız, tek kullanımlık ürünleri sınırlandırmanız, tüketebileceğiniz kadar yemek yapmanız ve yemek atıklarını değerlendirmeniz gerektiğini söyler.  

Mutfakta atık denildiğinde akla ilk olarak yeşillikler gelir. Yeşillikler birkaç gün içinde tüketilmesi gereken ve çoğu zaman yalnızca yaprakları kullanılan sebzelerdir. Oysa yeşillikleri haşlayıp suyunu  süzerek buzdolabı poşetlerine koyup dilediğinizde tüketebilirsiniz. Saplarını da elma, limon ve salatalık ile katı meyve sıkacağından geçirerek besin değeri yüksek bir sebze suyu elde edebilirsiniz. Eğer bir gün önceden pişmiş sebze yemeğiniz varsa, un, yumurta ve yeşillik ile birleştirerek mücver yapabilirsiniz. 

Sıfır atık beslenme için komposto da  yapabileceğiniz en iyi değerlendirmelerden biridir. Sebze ve meyve atıklarınızı bahçede ya da balkonda uygun bir kapta çürümeye bırakabilir ve ardından toprağa gömebilirsiniz. Böylece toprağa mineral kazandırarak çiçeklerinizin en iyi şekilde beslenmesini sağlarsınız. 

Sezgisel Beslenme

Bedenin ihtiyaçlarını anlayarak beslenme kararlarını verme anlamına gelen sezgisel beslenme herkes için geçerli tek bir diyet düzeninin aksine kişiye özel, ihtiyaca yönelik beslenme anlayışını benimser. Zihinsel ve fiziksel sağlığımızı  destekleyerek içgüdülerimizi ve bedenimizin doğal işleyişini takip etme imkanı sunar. Popülerleşen diyetlerin döngüsünden ve sürekli kilo verme hedeflerinden kurtulmayı hedefleyerek sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşmamıza yardımcı olur. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!