Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının ana kaynak olduğu akdeniz diyeti, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programını içermekle birlikte, tam tahıl ve sınırlı hayvansal gıda tüketimini temel almaktadır. Başta kalp sağlığı olmak üzere insan vücuduna birçok faydası olan bu diyeti keşfetmeye hazır mısınız? İşte Akdeniz diyetinin ömrü uzatan faydaları!

Akdeniz Diyeti Nedir? 

Akdeniz bölgesine özgü geleneksel tatları ve pişirme yöntemlerini içeren bu diyet, 1950’li yıllarda Akdeniz bölgesinde kalp hastalığı ve inme riskinin ABD’ye göre daha düşük olduğunun anlaşılmasıyla dikkat çekmiştir. 

Sebzeler, baklagiller, meyveler, tam tahıllı gıdalar, kuru yemişler,  deniz ürünleri bu diyette en çok tüketilen besinlerdir. Zeytinyağı ise bu diyetin ana yağ kaynağını oluşturur. Ayrıca omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan uskumru, sardalya, somon ve ringa balığı gibi yağlı balıklar da Akdeniz diyetinin vazgeçilmezleridir.  Bu beslenme programında kırmızı et, peynir, süt ürünleri tüketimi sınırlıdır. Şekerli yiyecek ve içecekler, tereyağı, işlenmiş gıdalar ise hiç tüketilmez. 

Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir? Neden Akdeniz Diyeti Uygulamalıyız?

  • Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
  • Sağlıklı bir kiloda olmanızı sağlar.
  • Kan şekerini ve tansiyonu denge tutar.
  • Bağırsak sağlığını iyileştirir.
  • Bazı kanser türleri için risk faktörlerini önler.
  • Yaşlanmayla ilişkili bilişsel kaybı yavaşlatır, Alzheimer hastalığı ve diğer bunama türlerinin riskini düşürür. 
  • Daha uzun yaşam süresiyle ilişkilidir.

Akdeniz Diyeti Nasıl Uygulanır? 

Akdeniz diyeti, popülerliği hak eden, sürdürülebilir bir beslenme programıdır. Çünkü kısıtlayıcı bir yönü yoktur. Diğer diyetlerin aksine yememeniz gereken besinlerin listesi verilmez, programa devam edeceğiniz gün sayısı belirlenmez ve detaylı talimatlar listesi hazırlanmaz. Uygulaması oldukça basit bir diyet programıdır.

Dolayısıyla Akdeniz diyetine dahil olan besinleri, bir diyetisyen yardımıyla dengeli bir biçimde beslenmenize dahil etmeniz bu diyetin uygulaması açısından yeterli olacaktır. Diyetisyen eşliğinde diyoruz çünkü hayvansal gıda tüketimi sınırlandırıldığı için başta demir ve kalsiyum olmak üzere bazı minerallerden eksik kalabilirsiniz. Bu nedenle size özel, ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirilmiş bir akdeniz diyeti planlanmalıdır.

Acıbadem Sağlık Grubu’na bağlı diyetisyen ekip tarafından hazırlanan LifeClub Akdeniz Diyeti programından yararlanarak kendinize özel bir beslenme programına sahip olabilirsiniz. Böylece şeker, rafine karbonhidrat ve sağlıksız yağ gibi gıdalar beslenmenizden çıkar, lif ve antioksidan bakımından zengin gıdalar diyetinize dahil edilir. Unutmayın, sağlıklı beslenme mutlu bir yaşam için gereklidir! 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!