Açlık Otu Nedir? Açlık Otunun Faydaları Nelerdir?

Açlık otu, Akdeniz iklimine özgü olan ve tarih boyunca birçok kültürde kullanılmış bir bitkidir.
Günümüzde doğal tedavi yöntemleri ve bitkisel ürünler her geçen gün daha da popülerlik kazanıyor. Bu bağlamda açlık otu da adını sıkça duyduğumuz bitkilerden biri haline geldi. Peki, açlık otu nedir, ne işe yarar, kimler kullanabilir ve nelere dikkat etmeliyiz? Tüm bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Açlık Otu Nedir?
Arap ülkelerinde senna olarak adlandırılan açlık otu, Cassia türüne aittir ve Cassia Angustifolia (Hint Sennası) ile Cassia Acutifolia (İskender Sennası) sağlık faydaları açısından en çok tüketilen senna türleridir. Bu isimlerle anılan açlık otu, Akdeniz iklimine özgü olan ve tarih boyunca birçok kültürde kullanılmış bir bitkidir. Yaprakları genellikle yuvarlak şekilde ve geniştir. Çoğunlukla detoks etkisi ve bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği için kullanılır.
Açlık Otu Ağacı
Açlık otu ağacı yaklaşık 1 metre 80 cm’e kadar büyüyebilen, açık yeşil ve tüylü bir gövdesi, koyu yeşil yaprakları ve soluk sarı renkli çiçekleri olan bir bitkidir.
Açlık Otu Faydaları:
- Toksinleri Temizleyebilir: Açlık otu, vücuttaki toksinleri temizlemede etkili olabilir. Glutatyon üretimini artırarak karaciğerin detoksifikasyon sürecini desteklediğine dair kanıtlar mevcuttur. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir: İçerdiği C vitamini, demir ve diğer minerallerle, açlık otu bağışıklık sistemini destekleyebilir, hastalıklara karşı direnci artırabilir.
- Vücuttaki İltihabı Azaltabilir: Açlık otu, içerdiği polifenoller sayesinde iltihap sorunlarını hafifletebilecek anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.
- Mide Bağırsak Sağlığına Katkıda Bulunabilir: Zengin lif içeriği sayesinde, sindirim sistemini düzenleyebilir ve mide-bağırsak sağlığını destekleyebilir.
- Kabızlığın Giderilmesine Katkıda Bulunur: Açlık otu, uyarıcı bir müshildir, yani bağırsaklardaki kasılmaları harekete geçirerek bağırsak hareketlerini teşvik eder. Bazı sağlık uzmanları, kronik idiyopatik kabızlığı yani belirgin bir nedeni olmayan uzun süreli kabızlığı tedavi etmek için açlık otu bazlı müshilleri kullanmaktadır.
- Operasyonlar Öncesinde Bağırsakları Boşaltır: Açlık otu, dışkıyı yumuşatıcı özelliği ile ameliyat ve kolonoskopi gibi tıbbi işlemlerden önce bağırsakları temizlemek için de kullanılır. Bitkinin yapısında bulunan antrakinonlar (müshil etkisi olan bileşikler) bağırsaklardaki sıvı miktarının artmasına yardımcı olur ve böylece dışkınınv yumuşamasını, bağırsakların tamamen temizlenmesini sağlar.
- Huzursuz Bağırsak Sendromuna İyi Gelebilir: Yapılan araştırmalar, doktor önerisiyle açlık otu tüketiminin huzursuz bağırsak sendromu gibi bazı gastrointestinal rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olabileceğini gösteriyor. Bazı tıp uzmanları, ana belirtisi kabızlık olan huzursuz bağırsak sendromu için tamamlayıcı tedavi olarak açlık otunu önermektedir. Öte yandan açlık otunun huzursuz bağırsak sendromu tedavisinde bilimsel ispatla kullanılması için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç var.
- Hemoroid Yakınmalarını Hafifletebilir: Açlık Otu takviyesi, rektum çevresinde yaşanan ağrı gibi hemoroid nedenli rahatsız edici etkileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Kabızlık veya sert dışkı hemoroidin olumsuz etkilerini artırabilir. Doktor önerisiyle kullanılan açlık otu kabızlığı giderebildiği ve dışkıyı yumuşatabildiği için hemoroid yakınmalarını azaltabilir. Geçmişte yapılan bazı araştırmalar, açlık otunun kimi durumlarda hemoroid yakınmalarını azaltabildiğini göstermektedir. Açlık otunun hemoroid üzerindeki olumlu etkilerini netleştirmek için daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
- Bakteri ve Mantar Enfeksiyonlarına İyi Gelebilir: Yapılan araştırmalara göre açlık otu çeşitli bakteri ve mantar enfeksiyonlarıyla mücadelede faydalı olabilir.
Açlık otu krem olarak kullanıldığında sivilceye, cilt enfeksiyonlarını temizlemeye ve egzama gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarının giderilmesine yarayabilir. Bazı güncel araştırmalar bu tarz kullanımları desteklemektedir ancak faydaların net bir şekilde ispatlanması için daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç var.
Açlık Otu Çayının Faydaları
- Toksinleri temizleyebilir,
- Bağışıklık sistemini güçlendirebilir,
- Vücuttaki iltihabı azaltabilir,
- Mide bağırsak sağlığına katkıda bulunabilir,
- Kabızlığın giderilmesini destekleyebilir,
- Huzursuz bağırsak sendromuna kabızlık ön planda ise iyi gelebilir,
- Hemoroid şikayetlerini hafifletebilir,
- Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına iyi gelebilir.
Açlık Otu Nasıl Kullanılır?
- Açlık otu genellikle çay şeklinde tüketilir. Yaprakları kurutularak veya taze olarak demlenerek içilebilir. Ancak, kullanmadan önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmek faydalıdır.
- Açlık otunun toz, kapsül ve sıvı formları da vardır. Açlık otu kapsülleri bir bardak suyla birlikte bütün olarak yutularak kullanılır. Uzmanlar bu tür kapsüllerin çiğnenmesini, bölünmesini veya ezilmesini önermez. Açlık otu kapsülleri yutulduktan sonra yaklaşık 6-12 saat içinde etkisini gösterir.
- Bazı uzmanlar bitkinin sabah saatlerinde bağırsakları hareketlendirmesi için yatmadan tüketilmesini önerir.
- Açlık otunun dozaj ve kullanım şekli kişinin sağlık durumuna, yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kimler Açlık Otu Tüketmemeli?
- Crohn hastalığı veya ülseratif kolit; apandisit veya apandisit iltihabı; kalp, böbrek, karaciğer ve diğer kronik sağlık sorunu ve dehidratasyon sorunu olanlar, hamile ya da emziren kadınlar, mide ağrısı veya bağırsak tıkanıklığı sorunu yaşayan kişiler açlık otu ve türevlerini kullanmamalıdır.
- Diüretik ilaçlar kullananların açlık otu tüketmesi, vücuttaki potasyum seviyelerinin dengesizleşmesine neden olabilir. Kullanılması halinde vücuttan çok fazla potasyum atılabilir.
- Açlık otu, bazı doğum kontrol yöntemlerinde bulunan bir östrojen türü olan estradiolün emilimini etkileyerek doğum kontrolünü daha az etkili hale getirebilir.
- Kan inceltici ilaçlar ve kalp ilacı kullanan kişiler de açlık otu tüketmemelidir.
- Başka bir uyarıcı müshille birlikte açlık otu tüketilmesi müshil etkisini artırabilir, dehidratasyona ve elektrolit dengesizliğine yol açabilir. Atkuyruğu ve meyan kökü gibi bazı takviyeler potasyum seviyelerinin düşürme ihtimalini artırabilir.
Saydığımız bu gruplardan birine dahilseniz doktorunuza danışmadan kesinlikle açlık otu ve türevlerini kullanmamanızı öneririz.
Açlık Otu Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?
- Açlık otu ve açlık otu takviyelerini bir haftadan uzun süre kullanmak güvenli değildir. Uzun süreler boyunca bu ürünleri kullanmak, açlık otu tüketmediğiniz dönemlerde bağırsak hareketlerinizin kendiliğinden başlamamasına neden olur.
- Açlık otunu uzun süre ya da yüksek dozlarda kullanmak tehlikeli derecede düşük potasyum seviyelerine, karaciğer toksisitesine, karaciğer hasarına ve diğer olumsuz etkilere neden olabilir.
- En sık görülen açlık otu yan etkilerinden bazıları şunlardır: Mide ağrısı ve krampları, ishal, mide bulantısı, şişkinlik, kusma, gaz ve İdrar renginin değişmesi.
Kısa bir süre boyunca talimatlara uygun şekilde kullanıldığında, açlık otunun potansiyel yan etkileri genellikle hafiftir.
Sonuç olarak, açlık otu, doğanın bize sunduğu şifalı bir bitkidir. Ancak, her bitkisel üründe olduğu gibi, dikkatli ve bilinçli kullanılmalıdır. Hekim gözetiminde kullanıldığında, açlık otu birçok kişi için faydalı olabilir. Ancak herkesin vücut yapısı farklıdır, bu nedenle kişisel sağlık durumunuza uygunluğunu değerlendirmek gerekir.
Açlık Otu İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Açlık Otu Kabızlığa İyi Gelir mi?
Açlık otu, uyarıcı bir müshildir, yani bağırsaklardaki kasılmaları harekete geçirerek bağırsak hareketlerini teşvik eder. Sağlık uzmanları, kronik idiyopatik kabızlığı yani belirgin bir nedeni olmayan uzun süreli kabızlığı tedavi etmek için açlık otu bazlı müshilleri kullanmaktadır.
Açlık Otu Nasıl Demlenir?
Açlık otu çayını evde yapacaksanız bir aktardan ihtiyacınız kadar kurutulmuş açlık otu yaprağı alın. 1-2 gram kurutulmuş açlık otu yaprağını ocaktan indirdiğiniz sıcak suya ekleyin. 10 kadar bekledikten sonra açlık otu çayınız hazırlanmış olur. Açlık otu çayınızı doğrudan bu haliyle ya da içerisine biraz bal ekleyerekvb tüketebilirsiniz. Hazırladığınız çayı günde iki kere içebilirsiniz. Açlık otu çayını hazır paketler halinde satın aldıysanız ambalajda yazan yönergelere göre çayınızı demleyebilirsiniz.
Açlık Otu Ne zaman İçilir?
Bazı uzmanlar açlık otunun sabah saatlerinde bağırsakları hareketlendirmesi için yatmadan önce tüketilmesini önerir. Yatmadan önce içilen açlık otu gece boyunca sindirim sistemi üzerindeki etkisini geliştirir.
Açlık Otu Neye Yarar?
Açlık otu toksinleri temizlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, vücuttaki iltihabı azaltmaya, mide bağırsak sağlığına katkıda bulunmaya, kabızlığın giderilmesine, hemoroid şikayetlerini hafifletmeye destek olabilir.
Açlık Otu Ağacı Nasıldır?
Açlık otu ağacı yaklaşık 1 metre 80 cm’e kadar büyüyebilen, açık yeşil ve tüylü bir gövdesi, koyu yeşil yaprakları ve soluk sarı renkli çiçekleri olan bir bitkidir.
Açlık Otu Nasıl İçilir?
Açlık otu en çok çayı hazırlanarak içilir. Bunun dışında açlık otunu tablet formuyla tüketecekseniz bir bardak suyla birlikte doğrudan yutabilirsiniz.
Açlık Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Açlık otu çayını hazırlamak için önce bir bardak su kaynatılır. Bardağa alınan sıcak suyun içerisine 1-2 gram kurutulmuş açlık otu yaprağını katılarak karıştırılır. 10 bekledikten sonra süzülerek içilir.
Açlık Otu Kilo Verdirir mi?
Uyarıcı ve müshil özellikleri nedeniyle açlık otu çay olarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olabilir. Ancak bu etki sıvı kaybına bağlı olarak gerçekleşmektedir, açlık otunun kilo vermeye etkisini tespit etmek için daha fazla bilimsel çalışma yapılması gerekmektedir.
Açlık Otu Bağırsak Tembelliğine Neden Olur mu?
Uzun süreler boyunca açlık otu ve diğer türevlerini kullanmak bağırsak tembelliğine neden olabilir. Bunun nedeni açlık otu tüketmediğiniz dönemlerde bağırsak hareketliğinizin doğal şekilde tetiklenmemesidir.
Açlık Otu Ne Kadar Sürede Etki Eder?
Açlık otu kapsülleri yutulduktan sonra yaklaşık 6-12 saat içinde etkisini gösterir. Açlık otunun diğer türevlerinin de etki süresi yaklaşık 6-12 saattir.
Açlık Otu Basura İyi Gelir mi?
Açlık otu dışkıyı yumuşatma özelliği ile basuru olan kişilerin bağırsaklarını boşaltması sırasında yaşanan ağrıya iyi gelebilir ancak bu konuda bilimsel bir veri bulunmamaktadır.
Açlık Otu Nedir, Nerede Yetişir?
Açlık otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye, vücuttaki iltihabı azaltmaya yarayan bir bitkidir. Açlık otunun anavatanı Hindistan, Mısır, Sudan gibi sıcak bölgelerdir. Açlık otu Türkiye’de de kendiliğinden yetişen bir bitkidir.
Açlık Otu Adet Söktürür mü?
Açlık otunun adet sökülmesine katkıda bulunduğuna dair herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!
Paylaş
Güncellenme Tarihi:
12 Mart 2024Yayınlanma Tarihi:
12 Mart 2024Detaylı bilgi için iletişime geçin

Önerilen İçerikler