Yetişkin olmamız, hayatı sadece işten ibaret görmemiz gerektiği anlamına gelmez. Bu yazıyla oyunun ilişkilerinize, işinize ve ruh halinize nasıl fayda sağlayabileceğini öğrenin.

Yoğun, modern yaşantımızda birçoğumuz iş ve aile sorumluluklara o kadar fazla odaklanıyoruz ki saf eğlence için zaman ayırmak gibi bir lüksümüz kalmıyor gibi hissediyoruz. Çocukluktan yetişkinliğe geçişte, oyun oynamayı bir yerlerde bıraktık. Boş zaman yarattığımızda ise genellikle çocukken yaptığımız gibi eğlenceli, canlandırıcı oyunlara katılmak yerine TV veya bilgisayarın karşısında boş boş oturmayı tercih ediyoruz. Ancak oyun sadece çocuklar için değil, aynı zamanda yetişkinler için de bir rahatlama ve uyarılma kaynağı olabilir.

Partnerinizle, arkadaşlarınızla, iş arkadaşlarınızla, evcil hayvanlarınızla ve çocuklarınızla oynamak, hayal gücünüzü, yaratıcılığınızı, problem çözme yeteneklerinizi ve duygusal refahınızı beslemenin (ve eğlenceli bir şekilde yapmanın) kesin bir yoludur. Yetişkin oyunu, iş ve taahhütlerimizi unutmak ve yaratıcı bir şekilde sosyal olmak için bir zamanı ifade eder.

Oyun, sadece çocukların gelişimi için değil, aynı zamanda her yaştaki insanlar için de faydalıdır. Oyun, yaşama neşe katabilir, stresi azaltabilir, öğrenmeyi hızlandırabilir ve sizi çevrenizdeki insanlara ve dünyaya bağlayabilir. Oyun aynı zamanda işi daha verimli ve zevkli hale getirebilir. İşte yetişkinler için oyun oynamanın diğer faydaları:

Stresi Azaltır: Oyun eğlenceli bir aktivitedir ve endorfin salınımını tetikleyebilir, bu da vücudun doğal olarak iyi hissettiren kimyasallarını serbest bırakır. Endorfinler genel bir iyi hissetme duygusu yaratır ve hatta geçici olarak ağrıyı hafifletebilir.

Beyin Fonksiyonunu İyileştirir: Satranç oynamak, bulmaca çözmek veya beyni zorlayan diğer eğlenceli aktiviteler, hafıza sorunlarını önlemeye ve beyin fonksiyonunu artırmaya yardımcı olabilir. Aile ve arkadaşlarla oynamanın sosyal etkileşimi, stresi ve depresyonu önlemede de yardımcı olabilir.

Zihni Uyarır ve Yaratıcılığı Artırır: Küçük çocuklar genellikle oyun sırasında en iyi öğrenir, bu prensip yetişkinler için de geçerlidir. Eğlenceli ve rahat bir ruh halinde olduğunuzda yeni bir görevi daha iyi öğrenirsiniz. Oyun aynı zamanda hayal gücünüzü uyandırabilir, size uyum sağlamada ve sorunları çözmede yardımcı olabilir.

İlişkileri İyileştirir ve Diğerleriyle Bağlantıyı Artırır: Gülmeyi ve eğlenmeyi paylaşmak, empatiyi, şefkati, güveni ve başkalarıyla bağlantının gelişmesini destekleyebilir. Oyun, belirli bir aktiviteyi içermek zorunda değildir; aynı zamanda bir düşünce tarzı olabilir. Oyunbaz bir doğa geliştirmek, stresli durumlarda gevşemenize, yabancılarla tanışmanıza, yeni arkadaşlar edinmenize ve yeni iş ilişkileri kurmanıza yardımcı olabilir.

Genç ve Enerjik Hissettirir: George Bernard Shaw'un dediği gibi, "Oynamayı bıraktığımız için yaşlanmıyoruz; yaşlanıyoruz çünkü oynamayı bırakıyoruz." Oyun, enerjinizi ve canlılığınızı artırabilir ve hatta hastalıklara karşı direncinizi artırarak en iyi şekilde işlev göstermenize yardımcı olabilir.

Nasıl Oyun Oynama Fırsatları Yaratırsınız?

Düzenli olarak arkadaşlarınız veya ailenizle oyun geceleri düzenleyin.

Bowling, bilardo,paintball veya karaoke gibi etkinliklere katılın.

Bir evcil hayvanla oynayın.

Özellikle yavrular, istekli oyun arkadaşlarıdır. Kendinizinkisi yoksa, yerel hayvan barınağınızdan bir tane ödünç alın.

Kendinizi oyunbaz insanlarla çevreleyin.

Sizi rahatlatacaklar ve oynamanıza, eğlenmenize destek olma olasılığı daha yüksektir.

Otobüs durağında veya kasada yabancılarla şaka yapın.

Zamanın daha hızlı geçmesine ve belki de yeni arkadaşlıklar kurmanıza neden olabilir.

Çocuklarla oynayın. 

Çocuklarla şakalaşmak, onların perspektifinden oyunun neşesini deneyimlemenize yardımcı olur. Eğer küçük çocuklarınız yoksa, torunlarınız, yeğenleriniz veya diğer genç akrabalarınızla oyun tarihi ayarlayın.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!