İçindekiler
Genç nesiller, günümüzde karşılaştıkları zorluklar, belirsizlikler ve sosyal baskılar nedeniyle derin bir kaygı hissi taşıyorlar.
Hızlı gelişen teknoloji, ekonomik belirsizlikler, sosyal medya etkisi gibi faktörler gençleri baskı altına almaya devam ediyor. Amerikan Psikiyatri Birliği’ne göre 16-25 yaş arası genç yetişkinlerin yüzde 6 ila yüzde 12'sinin ciddi ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele ettiği tahmin ediliyor.
Günümüzde gençler için stresin en önemli nedeni ‘baskı’ olarak öne çıkıyor.
Hangi Kaygılar Öne Çıkıyor?
Sınav Kaygısı
Gençlerde sınav kaygısı, eğitim hayatlarının ilk yıllarından itibaren gençlerin üzerlerindeki baskıyı artırıyor. Bunun sonucunda da gençler yüksek not alamadıklarında kendilerini yetersiz görürken, sınav stresi de giderek daha erken yaşlarda başlıyor. Bu etkenler; ileriye yönelik etkileri olabilecek yoğun kaygının ilk nedenleri haline geliyor.
Çalışma Hayatı Kaygıları
Gençler, okul hayatını büyük baskılar altında geçirip, okul bittikten sonra da belirsiz bir gelecek ile karşı karşıya kalıyorlar. Gelecekte ne yapmak istediğini tam bilmeyen bireyler, gelecek hakkında çaresiz ve umutsuz hissedebiliyor. Tüm bunlar stres, depresyon ve kaygının ortaya çıkmasına neden oluyor.
Anne-Baba Baskısı
Ebeveynlerin hayatlarında çocuklarına dair kaygılar dışında kendi endişeleri de vardır. Bir ebeveyn maddiyat, iş, ilişki sorunları veya kendi ruh sağlığı sorunları ile baş başa kaldıysa bu durumları istemeden çocuklarına da yansıtabilirler. Ebeveynlerin psikolojik durumu, genç bir kişi için ‘normal’ olanla ilgili tek referans noktası olabilir ve bu durum gençlerin psikolojilerini etkileyebilir.
Beden İmgesi Kaygısı
Sosyal medya genç bireyleri etkisi altına alarak onlara nasıl görünmeleri gerektiğini söylemeye devam ediyor. Tüm bunların sonucunda ise gençler mükemmel görünmek ve hissetmek için mücadeleye giriyorlar. Mükemmel bir bedene sahip olma baskısı yetişkinlikte de etkisini sürdürüyor ancak çoğu zaman ergenlik yıllarında ortaya çıkıyor.
Uyum Sağlama Kaygısı
Gençlere yönelik bir diğer baskı ise toplumsal çevre tarafından ortaya çıkıyor. Yakın arkadaşlara sahip olmak birçok kişi için önemlidir, ancak uyum sağlayamadığınız arkadaşlarınızın olması yalnız hissetmenize neden olabilir. Uyum sürecinde kendi gibi olmak için verilen mücadele, kişinin benlik saygısı üzerinde yoğun bir baskıya yol açabilir. Tüm bunların sonucu olarak kaygı, yalnızlık hissi ve depresyon kaçınılmaz hale gelebilir.
Psikoterapinin Faydaları
Gençlerle çalışan uzmanlar, süreç boyunca gidilecek davranış değişikliklerinde ve bazı seçenekler üzerinde beraber karar verip, onlara bir birey olduklarını ve karar verme konusunda söz sahibi oldukları mesajını verebilirler. Bu; gençlerin en çok ihtiyaç duydukları şeydir ve bu olanağın onlara psikoterapi sürecinde verilmesi hem terapötik ilişkinin gelişmesi hem de ergenin süreçte problemlerini ifade etmesi ve çözüm yolları geliştirmesi için önemli bir adımdır.
Psikoterapinin faydaları ise şu şekildedir;
- Yargılanıyor gibi hissetmeden duygularınız hakkında açık olmanıza yardımcı olur,
- Yalnız hissetmemenize yardımcı olur,
- Kaygı ve depresyon belirtileriyle başa çıkmanız için teknikler sunar,
- Kendinizi güvende hissetmenize yardımcı olur.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!