Uzak mesafe ilişkisini yönetmek her zaman zordur ama imkansız değildir. Farklı açıdan bakıldığında ise uzak mesafe ilişkisi, bağlarınızı derinleştirme fırsatı yaratabilir. Bazen belirsizlik ve iyimserlik karışımı hislere kapılabilirsiniz. Bu da normal bir durumdur ve üstesinden gelebilirsiniz.

Öte yandan sizi partnerinizden ayıran mesafenin dışında uzak mesafeli ilişkiler diğer ilişkilerle birçok benzer özellikler taşır. Çünkü bir ilişki birbirini önemseyen ve destekleyen iki kişi arasındaki bir bağdır ve bağlılık, sevgi ve zorlukların üstesinden gelmeye istekli olmayı gerektirir. 

Ayrı yerlerde olmak üstesinden gelmeniz gereken farklı zorluklar yaratabilir. Ancak birçok çift mesafenin ilişkilerini güçlendirebileceğini deneyimler. Bu süreçte ilişkinin fiziksel görüşme tarafının dışında daha iyi iletişim kurmanızı ve birbirinizi daha iyi anlamanızı sağlayabilir. Mesela Amerikalıların yüzde 55'inin uzun mesafeli ilişkilerinin onları partnerlerine daha da yakınlaştırdığını söylediğini biliyor muydunuz?
Uzak mesafeli ilişkinin sürdürülebilmesinin en önemli anahtarı fiziki buluşma sıklığını belirli bir zaman aralığının üzerine çıkartmamaktır. Uzun Mesafeli İlişkiler Çalışma Merkezi’nin araştırmasına göre ortalama bir çift ayda 1-2 kez birbirini ziyaret ediyor. Bu nedenle bu düzeni korumaya özen göstermelisiniz.

Uzak Mesafe İlişkisi Nasıl Yürütülür?

Uzak mesafeli bir ilişkiyi sürdürmek için; bağlı hissetmenin farklı yollarını bulmak, tutarlı bir iletişim kurmak, güven duygusu ve yaratıcılık önemlidir. Düzenli olarak konuşmak, düşüncelerinizi ve hislerinizi açıkça paylaşmak ve partnerinizin ihtiyaçlarını dinlemek önemlidir. Partneriniz mesajlar atarak, arayarak, fotoğraf veya video atarak hayatınıza daha fazla dahil edebilir ve ikinizin de kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Önemli olan, ilişkinizi beslemek ve ayrı olduğunuzda bile birbirinize bağlı kalmaktır.

Uzak Mesafe İlişkisini Sürdürmenin 9 Ana Kuralı

Uzun mesafeli ilişkinizi daha güçlü ve doyurucu bir hale getirmek için, mesafe ne olursa olsun aranızdaki bağı kuvvetlendirmenin birçok yolu vardır. İşte onlardan bazıları…

  • Teknolojiyi Kullanın

Uzun mesafeli bir ilişkide, çiftlerin arasındaki mesafe önemli bir rol oynar. Mesela ani bir kararla birbirinize “haydi yürüyüşe çıkalım” diyemezsiniz. Bu nedenle birlikte bir şeyler yapabilmenin farklı alternatiflerini bulmanız gerekir. Bu noktada her ikiniz için de ilişkinizde olması gereken doğal rutinleri teknolojinin nimetlerinden yararlanarak sürdürebilirsiniz. Bu konudaki en büyük yardımcınız ise tabii ki teknolojik çözümlerdir. Özellikle görüntülü görüşme sizler için mükemmel bir çözümdür. Görüntülü görüşme yardımıyla ikiniz aynı anda yürüyüşe çıkabilir ve bulunduğunuz yerleri partnerinizin görmesini sağlayarak zengin bir yürüyüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Yürüyüş gibi basit etkinliklerle günlük hayatınızı partnerinizle paylaşabilir ve böylece aranızdaki mesafenin olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz. 

  • Her Gün İletişim Kurun

Uzak mesafeli ilişkilerde kilit kavramlardan biri de iletişimdir. Partnerinizle her gün düzenli olarak iletişim kurmayı ihmal etmeyin. Gününüzü basit bir mesaj veya aramayla başlatın ve bitirin. Bu rutin, uzak mesafeye rağmen normallik duygusunu korumanıza ve ikinizin de birbirinizin hayatlarına dahil olmanıza yardımcı olur. İletişimi devam ettirebilmek için ikinize de uygun zaman aralıkları belirleyin. İkinizden biri belirlenen zamanda görüşmeye müsait olmadığında alınganlık yapmayın. 

  • Onu Anlamaya Çalışın

Fiziksel varlığın olmaması, birbirinizin duygularını ve ihtiyaçlarını anlamak için ekstra çaba sarf etmeniz gerektiği anlamına gelir. İletişim sadece öylesine konuşmak değil çok daha ötesidir. Kurduğunuz iletişimle ona değer verdiğinizi gösterebilirsiniz. Konuşmalarınızda her zaman açık ve net olun. Partnerinizin duygularını anlamaya çalışın ve kendi duygularınızı da ona yansıtın. Birbirinizi anlamaya çaba göstererek her ikinizin de hayal kırıklığına uğraması veya incinmesin önüne geçebilirsiniz.

  • Sıradan Konuları Konuşmayı İhmal Etmeyin

Ayrıntılar her ilişkide çok önemlidir. Bazen, o gün yaşadığınız küçük ve önemsiz görünen ayrıntıları konuşmak, hayatınızı aynı yerde, beraber yaşıyormuşsunuz gibi hissetmenize yardımcı olabilir. Her sohbetin çok derin ya da duygusal olması gerekmez. Günlük sıradan ayrıntıları konuşmak, birbirinizin hayatlarına daha fazla dahil olduğunuzu hissetmenizi sağlayabilir ve mesafe hissini azaltabilir.

  • Geleceği Planlayın

Uzun mesafeli ilişkileri sürdürmek zordur çünkü mesafe nedeniyle yapamadığınız her şey ilişkinizi etkileyebilir. Bu nedenle geleceğe umutla bakabilmek uzak mesafe ilişkilerini ayakta tutmanın bir diğer yoludur. Bu nedenle gelecekle ilgili konuşmalarınızı sürdürün ve mesafe engelini bir gün kaldırabileceğinize dair inancınızı koruyun. Birbirinizi görmek için tarihler belirleyin, geleceğe dair birlikte yaşama planları yapın. Bütün bu çabalar ilişkinizin sürmesine önemli bir katkı sağlayacaktır. Her zaman hedef odaklı ve umutlu olun. Zorlandığınız dönemlerde ilişkinizin her zaman bu şekilde devam etmeyeceğini ve bir araya geleceğinizi hatırlayın. 

  • Olumlu Şeylere Odaklanın

Olumsuz gelişmeler hepimizin hayatının bir parçası. Hayatımızı yaşarken genel anlamda olumlu gelişmelere odaklanmak dayanma gücümüzü artırır. Bu nedenle uzak mesafe ilişkilerinde, ayrı olduğunuz tüm zamanı, mesafenin sizi ayırmasının ne kadar zor olduğunu düşünerek geçirmek size hiçbir fayda sağlamaz. Duygularınızı yaşamak ve kabullenmek önemli olsa da uzak mesafe ilişkisinin zorluklarına takılıp kalmamaya çalışın. Uzun mesafeli ilişkinin avantajlarını fark ederek şükretmeyi deneyin. Kendinizi motive etmek için uzak mesafe ilişkisinin olumlu yanlarını yazarak bunları her zaman aklınızda tutun. 

  • Profesyonel Destek Alın

Uzun mesafeli bir ilişkide öz farkındalık çok faydalı olabilir, bu yüzden duygularınızı daha iyi anlamak ve ifade etmek için günlük tutma veya terapi gibi farkındalık tekniklerinden yararlanın. Mesafenin psikolojinizi bozduğunu ve kendinizi bu duygulardan kurtaramadığınızı düşünüyorsanız, partnerinizle sorunlarınızı paylaşın. Muhtemelen o da aynı sorunları yaşıyordur. Bu sorunları dürüst bir şekilde konuşmak ikinizi de rahatlatır ve ilişkinizin uzun sürmesine destek olur. Bu sorunu birbirinizle konuşarak aşamıyorsanız bir terapist ile online görüşerek çift terapisi almayı da deneyebilirsiniz.

  • Sabırlı Olun

Uzun mesafeli bir çift için güven ve sabır çok önemlidir. Partnerinize güvenmek ve uzak mesafe ilişkisiyle birlikte gelen zorluklara karşı sabırlı olmak, fiziksel olarak yakın olamasanız bile paylaştığınız duygusal bağınızı güçlendirmenize yardımcı olabilir. Beklentileriniz ve ihtiyaçlarınız hakkında açık olun. Sınırlarınızın olması, ilişkide güven ve saygı oluşturmaya yardımcı olabilir.

  • Birbirinize Mektup ya da Hediye Gönderin

Partnerinize mektuplarla ya da posta yoluyla gönderdiğiniz küçük hediyelerle mutlu edin. Unutmayın ki el yazısı ile yazılmış bir mektup sıradan bir mailden çok daha değerlidir. Sevdiğinizin dokunduğu bir kağıda dokunmak, beklemediğiniz bir anda sizi düşündüğünü fark etmek yolunuza daha güvenli bir şekilde devam etmenizi sağlayacaktır. 

Uzak Mesafe İlişkisini Sürdürmeye Yardımcı Öneriler

Uzak mesafe ilişkisine rağmen ikinizin de aynı etkinlikte zaman geçirebilmesini sağlayacak etkinliklere odaklanın. İşte bağlarınızı güçlendirmeye yardımcı olacak 8 uzun mesafeli ilişki buluşma fikri…

  • Sanal Film Gecesi Düzenleyin

İkinizin de sevdiği veya izlemek istediği bir film seçin ve görüntülü görüşme yaparken veya mesajlaşırken birlikte izleyin. Böylece tepkilerinizi görebilir, heyecan ya da hüzünlü anlarınızı hissedebilir ve sanki yan yana oturuyormuşsunuz gibi aynı konuya odaklanabilir, duygularınızı paylaşabilirsiniz.

  • Birlikte çevrimiçi oyunlar oynayın

İkinizin de keyif aldığı ve çevrimiçi oynayabileceğiniz oyunları seçin. Basit bir bulmaca oyunu veya karmaşık bir video oyunu, birlikte vakit geçirmenin ve dostça rekabet etmenin eğlenceli bir yoludur.

  • Müzik Listeleri Oluşturup Beraber Dinleyin

Müzik, duyguları kelimelerin ifade edemediği şekillerde ifade edebilir. Duygularınızla örtüşen veya size bazı özel anlarınızı hatırlatan müzik listeleri her ikinize de çok iyi gelecek. Müziği ve müziğin sizi hangi hislere doğru yolculuğa çıkardığını beraber deneyimleyin. 

  • Birlikte Yemek Pişirin ve Tadım Yapın

Online bir görüşmenizi birlikte yemek pişirme etkinliğine dönüştürün. 

Bir yemek tarifi seçin ve bu tarifi partnerinizle aynı anda görüntülü görüşme sırasında birlikte uygulayın. Bu tarif özellikle daha önce hiç yemediğiniz bir yemeğin tarifi olabilir. Böylece birlikte yeni tatlar deneyimleyebilir ve uzaktan da olsa bir yemeği paylaşabilirsiniz.

  • Sanal Turlara Çıkın 

Müzelerin, galerilerin veya şehirlerin sanal turlarına katılarak yeni yerler keşfedin. Günümüzde birçok kurum çevrimiçi turlar düzenliyor. Bu sayede kültür ve macerayı birlikte deneyimleyebilirsiniz. Sanal turları özellikle en çok görmek istediğiniz ülkelerden seçin. Böylece farklı bir deneyim yaşayarak ilişkinizde yeni bir rutin oturtabilir ve beraber keşfetmenin tadını yaşayabilirsiniz.

  • Soru-Cevap Gecesi Düzenleyin

Birbirinize sormak için bir soru listesi hazırlayın. Sorular hem eğlenceli hem de hafiften derin ve anlamlı olabilir. Bu sorular sayesinde birbiriniz hakkında yeni şeyler öğrenebilir ve aranızdaki bağı daha da derinleştirebilirsiniz. 

  • Gün Doğumunu ve Gün Batımını Beraber izleyin

Benzer zaman dilimlerindeyseniz, birlikte gün doğumunu veya gün batımını izlemek için organizasyon yapın. Farklı zaman dilimlerindeyseniz, yıldızlara bakmak gibi aynı anda yapabileceğiniz başka aktivite bulun. Yaşadığınız anı bir görüntülü görüşme üzerinden paylaşmak, bağları kuvvetlendirmenin basit ama etkili bir yolu olabilir.

  • İki Kişilik Kitap Kulübü Kurun

Evet, eğer her ikiniz de kitap okumayı seviyorsanız iki kişilik bir kitap kulübü kurmak, uzak mesefe ilişkisini renklendirmenin harika bir yoludur. Birlikte okuyacağınız bir kitap seçin ve tıpkı bir kitap kulübünde olduğu gibi, bu kitabı tartışmak için bir zaman belirleyin. Böylece bambaşka dünyalara hep birlikte yelken açabilirsiniz.

Uzak Mesafe İlişkisi Hangi Sorunlara Neden Olabilir?

Duygusal Bağın Bozulması

Uzun mesafeli ilişkilerde, fiziksel olarak ayrı olmanın getirdiği zorluklar nedeniyle duygusal bağlar zayıflayabilir. Birbirinizi sık sık göremediğinizde, yüz ifadeleri veya beden dili gibi duyguları ileten sözel olmayan sinyalleri yakalamak çok daha zordur. 

Güvensizlik Duygularının Gelişmesi

Uzun mesafe ilişkisinde güven eksikliği önemli bir sorun haline gelebilir çünkü fiziksel ayrılık güvensizlikleri artırabilir. Fiziksel olarak görüşememek, kişilerin eylemleri, duyguları ve iletişiminde şüphelere ve belirsizliklere yol açabilir. 

Küçük Jestleri Göz Ardı Etmek

Uzun mesafeli ilişkilerde küçük jestleri göz ardı etmek, partnerler arasında duygusal mesafeye yol açabilir. Birbirinizi düşündüğünüzü gösteren mesajlar, sürpriz hediyeler veya sevgi ifadeleri içerebilen küçük jestler, partnerler arasında bağlantı ve yakınlık duygusunu sürdürmek için çok önemlidir.

Uyum Sağlamaya Karşı Direnç

Uzun mesafeli ilişkilerde, yapılan programların değişmesi veya beklenmeyen durumların gelişmesi gibi öngörülemeyen olaylar, çiftlerin iletişimlerini veya rutinlerini uyarlamalarını gerektirebilir. Bu düzenlemelere karşı direnç göstermek, yanlış anlaşılmalara, hayal kırıklığına ve ilişkiyi olumsuz etkileyebilecek başka sorunlara neden olabilir.

Kişisel Gelişim Durgunluğu

Uzun mesafeli ilişkilerde kişisel gelişimdeki durgunluk, partnerler arasında duygusal bir kopukluk hissini artırabilir. Çiftler, bireysel gelişimlerini ve refahlarına yeterince önem vermediğinde ilişkinin genel canlılığı ve heyecanı olumsuz yönde etkilenebilir. Bunun nedeni ise çiftlerin ilişkiyi sürdürebilmek için partnerlerine odaklanmaları ve kendi bireysel tatmin ve kişisel gelişim fırsatlarını ihmal etmeleridir. Kişisel gelişime ayrılan zamanın azalması her iki partnerin de kişisel hayatlarında sıkılmasına neden olur. Bu durum ise can sıkıntısı veya tatminsizlik duygularına yol açabilir. 

Zamanı Verimli ve Mükemmel Geçirme Baskısı

Çiftler, yüz yüze buluşabildiklerinde haklı olarak çok sayıda eğlenceli aktiviteyi hızla yapma ihtiyacı hissederler. Bu, hayatlarındaki bir boşluğu doldurma ihtiyacından kaynaklanır. Oysa kısa bir ziyarete bu kadar çok şey planlamak ve birbirlerini kaliteli zaman geçirmeye zorlamak ters ve zorlayıcı bir etki gösterebilir. Bu nedenle bazen oradan buraya koşuşturmak yerine bazen sadece sarılmak ve huzuru yaşamak çok daha önemlidir.

Uzak Mesafe İlişkisi ve Cinsellik 

Uzun mesafeli ilişkide yaşanan zorluklardan biri de çiftlerin cinsel ilişkiye girme zorluğudur. Bu durum her iki taraf için de zorlayıcıdır. Bu nedenle ilişkiyi cinsellik boyutuyla da sürdürülebilir kılmak için çiftlerin iki haftada bir fiziki olarak görüşmeleri önerilir. 

Uzak Mesafe İlişkisinde Hangi Konular Konuşulabilir? 

Uzak mesafe ilişkisinde konuşacağınız konular birlikteyken konuştuğunuz konularla aynıdır. Tek farkı bu konuları konuşurken online görüntülü arama ile birbirinizi görmektir. Eğer yeni konular açmakta zorlanıyorsanız uzaktan da olsa birlikte yapabileceğiniz etkinlikler organize ederek aynı şeyi deneyimleyip aynı konuyu konuşmayı sağlayabilir ve monotonluktan kurtulabilirsiniz. Uzak mesafe ilişkisinde konuşacağınız konuları şu etkinliklerle daha verimli ve eğlenceli hale getirebilirsiniz:

  • Aynı filmi izlemek, 
  • Birlikte çevrimiçi oyunlar oynamak, 
  • Aynı yemek tariflerini online görüşme ile aynı anda yapmak,
  • Çevrimiçi oyun oynamak,
  • Bir konu seçip birlikte bu konuyu konuşmak,
  • Online konser izlemek.

Uzak Mesafe İlişkisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Uzak Mesafe İlişkisinde Görüşme Sıklığı Nasıl Olmalı?

Uzun Mesafeli İlişkiler Çalışma Merkezi'ne göre ortalama bir çift ayda yaklaşık 2 kez birbirini ziyaret edebiliyor. Bazı durumlarda, çiftler birbirlerini aylarca görmeden geçirmek zorunda kalıyor.

İnternet üzerinden gelişen uzun mesafeli ilişkilerde, çiftlerin yüz yüze görüşmesinin yıllar aldığı zamanlar bile olabiliyor. Bu yönüyle fiziki görüşme sıklığının az olması uzak mesafe ilişkilerinin en zorlayıcı alanlarından bir tanesi.

Uzak Mesafe İlişkisi Soğukluk Nedeni Olabilir mi? 

Uzak mesafe ilişkisi çiftlerin birbirine yeterince vakit ayırmaması ya da düzenli görüşmeyi ihmal etmeleri halinde bir soğukluk nedeni olabilir. Bunun dışında birbirine yeterince vakit ayıran çiftler açısından uzak mesafe ilişkisi soğukluk nedeni olmaz.

Uzak Mesafe İlişkisi Doğum Günü Kutlaması Önemli mi?

Uzak mesafe ilişkisinde doğum günü kutlamasının önemi büyüktür. Bu nedenle çiftler doğum günü kutlamasını ihmal etmemelidir. Daha da önemlisi partnerlerin birbirlerine mutlaka bir hediye göndermeleridir. Mesela sürpriz bir doğum günü pastası ya da hediye göndermek gibi… Çiftler bu özel anlarını online da olsa aynı anda yaşayabilir ve bu özel anların tadını çıkarabilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!