İçindekiler

Toplumsal Baskı ve Ruh Sağlığı:
‘Kendin hakkında ne düşündüğün başkalarının senin hakkında ne düşündüğünden çok daha önemli’ söze bu şekilde başlayalım, kulağımıza küpe olsun…

Biliyor musun, başkalarının senin hakkında ne düşündüklerinden endişe duyduğun sürece başkaları senin sahibin olur. Kendi hayatının direksiyonunu başkasına verirsen eğer onun gitmek istediği yoldan onun gitmek istediği istikamete gidersin. 

Peki başkasının yolundan gitmek seni mutlu eder mi?  

Öncelikle;

  • Hayattan ne istiyorsun?
  • Seni mutlu eden şeyler ne?
  • Nelerden rahatsız olursun ?
  • Yeterince ‘hayır’ demeyi biliyor musun ?
  • Aldığın kararlara güveniyor musun?
  • Hata yapmaktan korkuyor musun ?

bu soruları hiç kendine sordun mu? Kendini, amacını, hislerini sorguladığın, değiştirdiğin zamanların oldu mu ? Sorma ve değiştirme ihtiyacı hissetmediysen bu soruların cevaplarını senin yerine zaten elalem vermiş olabilir…

Çocukluğundan beri senin adına alınmış kararlar, çizilmiş yollar var değil mi? Daha iyi ol diye daha güvende ol diye… İhtiyacın vardı o zamanlar evet. Ama artık büyüdün. Senin için neyin iyi olduğunu gerçekten senden başka biri daha iyi bilebilir mi? Elalem ne derciler herkesin hayatında,korkma. Ama dikkatli ol. Sandığından daha güçlüler… eğer sen sana yapılanı fark edip önlem almazsan hayatının iplerini ellerine vermiş olursun.

Elalem ne derciler kimdir? Her şeye muhalefet, her şeye eleştiri sürekli bir memnuniyetsizlik… yapılan iş, başarı karşısında demoralize etme çabaları, başarıyı küçümseme, başarısızlığınızı topa tutma, kendilerinden büyük ön yargıları ile kafana kafana vurmak suretiyle orada burada gezen başı boş gruplar.Yapacağınız fevkalade şeyleri bile bozar bu elalem; evde,iş yerinde  performans kaygısı yaşatır insana.

Yetersiz hissettirir, özgüveni zedeler, yürüdüğün yolda ayağına dolanan ip gibidirler. Bazen bu kişiler en yakınlarımız olabilmektedir. Farkında olarak ama bazen de olmayarak konuşurlar seninle. Sende yaşattıkları duygudan bir haber eleştirir de eleştirir. Evde eşimiz, iş yerinde patronumuz, sevgilimiz, yakın aile dostumuz elbette en çok da akrabalarımız… tüm bu kişiler öyle ya da böyle hayatımızın bir parçası. Hayatımızdan kestirip atmak zor, alttan alırsak da biz çürüyeceğiz…

Peki ne yapacağız?

Elalemden uzaklaşamıyorsak elaleme karşı kendimizi korumayı öğreneceğiz. Sağlıklı sınırlar çekeceğiz, gerektiğinde kaybetme korkusunu bir kenara bırakıp ‘hayır’ demeyi bileceğiz, bazen güleceğiz ve geçeceğiz, söylenenlere odaklanmak yerine yaptığımız işe odaklanacağız.

Yaptığımız her şey verdiğimiz her karar önce kendi onayımızdan geçecek. Kıyafet denerken, lüks bir eşya alırken, saç kesimimizi değiştirirken veya yeni bir işe başlama düşüncemiz varken, tüm bunların hepsini önce kendi onayımızdan geçireceğiz. Ailemizin, eşimizin dostumuzun bize fikrini söylemesi iyi fikrini dayatması kötü. Bu ikisini karıştırmayacağız. Aldığımız kararların sorumluluğunu alacağız. Sırf sorumluluk almamak için kararı başkasının onayına bırakmayacağız. 

Çünkü sen;

Birey olarak artık yaşamını sürmek için ehliyet sahibisin, ve kendi hayat aracını yine kendin sürmelisin. Gittiğin yol yanlışsa bile bu yanlışın sorumluluğunu alacak kadar olgun ve erdemli olmalısın. Gittiğin yol doğruysa da bunun tadını çıkarabilmeyi öğrenmelisin. Hataların için kendini yargılarken de kendi üzerine çok gelmemelisin. O herkese bol kepçeden sunduğun şefkatini kendinden esirgememelisin. İnsansın, düşünürsün, seçersin, denersin, hata yaparsın, olmadı der bir daha yaparsın,batarsın, çıkarsın. Böyle böyle büyürsün, gelişirsin,güçlenirsin.

Şimdi kaldır o direksiyonun başında senin yerine koltuğa oturmaya kalkışan kim varsa… gideceğin yolu sen belirle, açacağın müziği sen seç. Yolculuğuna eşlik etmek isteyene yan koltuğu gösterirsin. Seçtiğin yoldan şikayet eden,eleştiren,işine gelmeyen güruh

‘Elalem Ne Dergiller’ karşına çıkarsa da eğer, selektör yakar sollar gidersin, gittiğin güzel yollardan da bir güzel kartpostal gönderirsin. Hayat senin, kendi duyguların kendi bedenin kendi seçimlerin hakkında kararı ancak kendin verirsin. Kendine ve başkalarına zarar vermediğin sürece yapacağın seçimlerinde serbestsin.

 ‘Only me can Judge me’. Türkçesi, ‘Beni ancak ben yargılayabilirim.’ Ruh sağlığını korumak için, psikolojik destek almanın yanı sıra bu sözü de çerçeveletip duvarınıza asabilirsiniz. Bir uzman önerisidir. İyilik,sağlıkla kalın.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!