Tibet Yogası, Tibet Budizm’ inin bir parçası olan, beden, zihin ve ruhun bütünsel bir şekilde çalışmasını hedefleyen bir yoga geleneğidir. Budizm’in öğretileri ve meditasyon teknikleriyle birleşen bu pratiğin kökleri binlerce yıl öncesine dayanır. Enerji akışını dengelemek, zihni sakinleştirmek ve ruhu iyileştirmek için geliştirilen 5 hareketi içerir. Gelin birlikte Tibet’in 5 Hareketini inceleyim. 

Tibet’in 5 Hareketi

Bu 5 hareketi yaptıktan sonra ılık bir duş almanız tavsiye ediliyor. Başlangıçta her hareketin günde 3 kez yapılması tavsiye ediliyor. Daha sonra her hafta tekrar sayısını 2 şer arttırarak 21 tekrara ulaşıncaya kadar arttırmaya devam edin. Yani 2.hafta her hareketi 5 kez, 3. hafta 7 kez, 4. hafta 9 kez ve bu şekilde arttırmaya devam edin. 10 hafta sonra her hareketi 21 kere yapabilir duruma geleceksiniz. 21’i geçmeyin.Tüm hareketleri en fazla 21 kez tekrarlayabilirsiniz. 

 

Tibet Dönüşü

İlk hareketin amacı, çakraları hızlandırmaktır. İlk kez yapacak kişilerde bu hareket esnasında baş dönmesi görülebilir. Kollarınızı omuz hizasında iki yana açarak ayakta durun. Avuçlarınız aşağıya bakmalı. Gözlerinizi kapamadan ve başınızı öne eğmeden yavaşça saat yönünde dönün. Eğer baş dönmesi hissederseniz erken bırakabilirsiniz. 

 

Tekne Duruşu

Bu hareket sırasında derin ritmik nefes almanız gerekmektedir. İlk olarak kollarınız iki yanda ve bacaklarınız birbirine bitişik olacak şekilde zemine uzanın. Nefes alın, başınızı ve bacaklarınızı eş zamanlı olarak yukarı kaldırın. Nefes vererek başlangıç pozisyonuna geri dönün. 

 

 

Deve Duruşu

Bu hareket için dizlerinizin üstüne çökmeniz gerekmektedir. Ellerinizi kalçanıza yerleştirin ve nefes alarak başınızı geriye doğru bırakın. Belinize çok yüklenmeden olabildiğince geri gitmeye çalışın. Bu pozisyondayken ellerinizle bileklerinizi tutabilirsiniz. Ardından nefes vererek sırtınızı ve başınızı dikleştirin.  

 

Masa Duruşu

Masa duruşunu başlangıçta yapmakta zorlanabilirsiniz ama düzenli olarak Tibet yogasını tekrarlarsanız zaman içinde kolaylaşacaktır. Bacaklarınızı öne uzatarak yere oturun ve ellerinizi kalçanızın yanına yerleştirin. Nefes alın ve ardından kalçanızı ve üst gövdenizi yukarı kaldırarak ayaklarınız ve elleriniz üzerinde yükselin. Bu pozisyondayken kafanızı hafifçe geriye doğru bırakın ve kalça kaslarınızı sıkın. Nefes vererek başlangıç pozisyonuna dönün.

Aşağı-Yukarı Bakan Köpek Duruşu

Ellerinizi omuz hizasında yere yerleştirerek ve ayak parmak uçlarınız üzerinde durarak yüz üstü yere uzanın, vücudunuz yerden yüksek olmalı. Ardından vücudunuz ters bir V şeklini alacak şekilde kalçanızı yukarı doğru kaldırın ve çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırın. Nefes verin ve başlangıç pozisyonuna dönün.

 

 

Tibet’in 5 Hareketi Faydaları

Tibet’in 5 hareketi hakkında yapılmış araştırmalar sınırlı olsa da bedenimize ve zihnimize sağladığı bilinen faydalar şunlardır: 

  • Eklem ağrılarını azaltır. 
  • Bedeni güçlendirir, koordinasyonu artırır. 
  • Kan dolaşımını iyileştirir. 
  • Stresli ve kaygılı ruh halini iyileştirir. 
  • Enerjinizi artırır.
  • Genç görünmenizi sağlar.
  • Uyku kalitenizi artırır.

Tibet’in 5 hareketini tekrarlarken baş dönmesi gibi olumsuzlar yaşanabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsınız egzersizlere devam etmemelisiniz. Ayrıca son 6 ay içinde ameliyat geçirenlere, hamile kadınlara, Parkinson ya multipl skleroz (MS) hastalarına bu egzersizler önerilmemektedir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!