• “Başkalarının dediklerini yapmadığınızda onların size surat asmalarından korkuyor musunuz?” 
  • “Başkalarının takdirini elde etmek için onların dediği her şeyi yapmak zorunda mı hissediyorsunuz?”
  • “İnsanları memnun etmek için kendi istek ve ihtiyaçlarınızı yok mu sayıyorsunuz?”

Öyleyse sizin de onay arayıcılık şemanız olabilir.

Onay Arayıcılık Şeması Nedir?

Onay arayıcılık şemaları çocukluk döneminde başlayan kişinin duygusal ihtiyaçlarının doyurulmamasından kaynaklanır.
Kendi benlik değerlerini tamamen başka kişilerin onaylarına ve takdirlerine göre şekillendirirler. Bu kişiler başkaları tarafından sevilme, görülme ve kabul edilmeye duyulan ihtiyaçları çok yoğun yaşarlar. 

Dolayısıyla bu şemaya sahip kişilerin öz saygıları kendilerininkinden çok başkalarının kendilerine verecekleri tepkilere bağlıdır.

Onay Arayıcılık Şemasıyla Baş Etmek İçin Tavsiyeler;

Kişiler, onay almak için başkalarını memnun etmeye çalışırken aynı zamanda başkaları için yaşamış olurlar ve kendileri olmaktan kaçınırlar.  

Kişinin, bağımsız ve keyifli bir yaşam sürebilmesi için ancak kendi kararlarının ve tercihlerinin arkasında durabilecek koşulsuz özgüvene sahip olması gerekir. 

Onay Arayıcılık Şeması ile Baş Edebilmek İçin Neler Yapılabilir?

Gerekli farkındalığı artıracak iç motivasyon konuşmaları yapabilirsiniz; 

  • Değerli ve yeterliyim. 
  • Kabul görmek için insanları mutlu etmeye gerek yok.
  • İçimdeki çocuğu görebilirim.
  • Hayır demeyi öğrenmeliyim.
  • Kendi başıma aktiviteler planlamalı ve zevklerimi keşfetmeliyim.

Bu konuşmaları yaparak zamanla gerçek benliğinize kavuşmanın özgürlüğünü yaşayabilir, kendi duygularınızı ifade etmenin daha iyi hissettireceğini görebilirsiniz. Takdir edilmek uğruna önemli ihtiyaçlarınızdan vazgeçmeyin. Bu gibi durumlarda uzman desteği almanız faydalı olacaktır.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!