Stres, yaşamın normal bir parçasıdır. Sizi dinamik tutar, üretmeye, odakta kalmaya zorlar. Hayatınızdaki olumsuz gelişmelerden kaynaklanabileceği gibi günlük görevler ve baskılar gibi dramatik olmayan sebeplerden kaynaklanabilir. Bu da sizi kontrolden çıkmış hissettirebilir.

Stres Belirtileri Nelerdir?

Vücudunuzun stres tepkisi sizi korumayı amaçlar. Ancak bu sık sık oluyor ve devamlılık arz ediyor ise zarar verici bir hal alır. Stres yanıtı olarak vücutta salgılanan kortizol hormonunun yüksek seviyeleri, kalp hastalığı riskinde artışa işaret eder. Damarlarda plak birikimini teşvik eden değişikliklere de neden olabilir.

Stres belirtileri şunları içerir:

  • Ağrılar ve sızılar
  • Azalan enerji ve uyku
  • Anksiyete, öfke ve depresyon hissi
  • Sabırsızlık
  • Unutkanlık

Stresin Kalp Sağlığını Etkilemesini Önleme Yolları

Stresin vücudunuza olan etkisini azaltabilirsiniz. İlk olarak, size stres yaratan durumları belirleyin. Zor olabilir ancak bu stresli durumlara verdiğiniz zihinsel ve fiziksel tepkileri kontrol etmeye çalışın. Stresi yönetmeye ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olacak aşağıdaki adımları uygulayın:

  1. Bol Egzersiz Yapın: Egzersiz kiloyu kontrol altına alarak, kolesterol seviyelerini iyileştirerek  ve kan basıncını düşürerek kardiyovasküler sağlığı geliştirir. Başka bir faydası da stresi azaltmasıdır. Egzersiz yapan kişiler, egzersiz yapmayan stres altındaki insanlara göre daha düşük fiziksel tepki gösterir.. Bu bireylerde kan basıncı ve kalp atış hızları stres altındayken yüksek değildir.
  2. Güçlü Bir Destek Sistemi Oluşturun: Araştırmalar, güçlü bir sosyal destek ağına -aile, arkadaş veya bir hayat partneri gibi- sahip olmanın veya bir topluluğa ait olmanın, stres seviyesini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini gösteriyor.
  3. Sürekli Depresyon veya Anksiyete İçin Tedavi Alın: Depresyon, anksiyete ve diğer zihinsel durumlar kalp hastalığı riskini artırabilir.
  4. İş Stresini Azaltın: Çalışma ortamında az inisiyatif fırsatı sunan talepkâr bir işin, kalp hastalığı riskini artırabileceğine dair kanıtlar mevcut. İş stresi, güçlü bir destek sistemi yoksa veya uzun süreli anksiyete varsa daha büyük bir problem haline gelir.

Eğer yaşamınızdaki stres nedeniyle kalp hastalığı risklerinizin olduğunu düşünüyorsanız, sağlık uzmanıyla konuşmalısınız.Size stres seviyenizi ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek yönlendirmelerde bulunacaktır. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!