Sosyal platformlarda insanlar hayatları ile ilgili pek çok bilgi görselinde bulunurken, aynı zamanda sosyal platform sayesinde farklı hayatlara da ortaklar. Merak etme, merak ettirme, görme, görülme, beğenme ve beğenilme gibi arzular son yıllarda sosyal mecralarda tatmin edilir oldu. Buna bağlı olarak kişilerin günlük hayat akışı içerisinde vakit ayırdıkları, sık sık kontrol etikleri bir yapıdan bahsedebiliriz.
İçindekiler
Sosyal Medya Algısı
İnsanlar sosyal medyada vakit geçirirken bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde toplum tarafından bedenlerine dair oluşturdukları algılardan etkilenirler. Bu durum ise insanların sosyal medyada görülen idealleştirilmiş beden algısını, aslında olması gereken beden yapıları olduğuna dair yanlış inançlar geliştirmelerine neden oldu. Bu açıdan kendilerine bakan kişiler, ideal bedenlere sahip olarak gördükleriyle kendilerini karşılaştırmaya başladılar.
Bu noktada bazıları kendilerine dair eksiklik veya yetersizlik hissetmezken bazıları ise kendilerinde farklı gördükleri noktalarda eksik ve yetersiz oldukları düşüncesine sahiptirler. Böylece bu düşüncelere sahip kişilerde üzüntü, utanç, kaygı vb. duygular yoğunlaşmaya başlar. Bu duygularla başa çıkmakta zorlanan bazı kişilerin ise sosyal medyada paylaştıkları fotoğraflar üzerinde filtreleme ya da photoshop programları kullanarak kendi bedenlerini ideal beden ölçülerine uydurma gibi yöntemleri kullandıklarını sıklıkla görebiliriz.
Beden Algısı Nedir?
Beden algısı, kişinin kendi bedeni hakkındaki duygu, düşünce ve algılarını ifade eder. Bedenin dışarıdan nasıl göründüğü ile ilgili değil, kişinin kendi bedenini nasıl gördüğü ve algıladığı ile ilgili bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Bu algılar bazen gerçekte var olan bedensel özelliklere dayanırken, bazen de gerçekte olmayan kusurlar üzerine olabilme ihtimali yüksektir. Ayrıca kişilerin var olan bedensel kusurlarını olduğundan çok daha fazla algılaması ve önemsemesi de bedensel algının bozulmasıyla ilgili olduğu açıklanabilir.
Beden Algı Değerlendirmelerin Oluşumunda Etkili Olan Durum Sadece Kişinin Kendisine Mi Bağlıdır?
Her ne kadar beden algısının kişinin kendi hakkındaki değerlendirmelerine dayandığını söylesek de aslında bu değerlendirmeler tamamen kişinin kendisi tarafından oluşturulmaz. Sosyal medya algı değerlendirme oluşumlarında; Aile, sosyal çevre, medya, kültür ve toplumsal beklentiler de etkin olabilir.
Sosyal Medyanın Olumsuz Algı Yönetimi Nasıl Sağlanır?
Olumsuz beden algılarının oluşturduğu duygularla baş etmek oldukça zorlayıcı olabilir. Bu zor süreç içerisinde yoğun diyet, spor, gerekliliği olmayan estetik ve dermatolojik müdahaleler, sosyal ortamlardan kaçınma, kıyafetler ile vücudun beğenilmeyen kısımlarını abartılı biçimde örtme gibi davranışlar ortaya çıkabilir, kişi karmaşıklığın içinden çıkılmaz bir duruma kendisini sokabilir. Bu gibi algıların oluştuğunu düşündüğünüzde daha kalıcı etkilerin önüne geçilmesi adına uzmanlardan destek almaya başlayabilirsiniz.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!