Sosyal medya, günlük yaşantımızın büyük bir kısmını ele geçirmiş durumda. Kendinizi sürekli Instagram'da dalgınca gezinirken, önerilen videoları izlerken veya en son Facebook bildirimlerini
kontrol etme dürtüsü hissederken bulabilirsiniz. Sosyal medya; iş fırsatları, arkadaş edinme ve anlık iletişimler kurma gibi birçok olumlu avantaj sunsa da, zihinsel sağlık ve üretkenlik konusunda riskler oluşturmaktadır.

Sosyal medyada geçirilen fazla zaman, kişisel ilişkilerinize, kariyerinize ve hatta sahip olduğunuz hedeflere odaklanmanızı engelleyebilir. Eğer sürekli olarak bildirimleri kontrol ediyor ya da sabahları ilk iş telefonunuza uzanıyorsanız, belki de bir sosyal medya detoksuna başlama zamanı gelmiştir.

Sosyal Medya Detoksu Yapmak İçin 10 Öneri:

Dijital Cihazlarınıza Bir Uyuma Saati Belirleyin:

Telefonunuzun da bir uykusu olabileceğini düşünün! Gece geç saatlerde telefon veya bilgisayar kullanımı mavi ışık nedeniyle uyku düzeninizi etkileyebilir ve sizi uyanık tutabilir. Ayrıca, bu süre
zarfında ailenizle, arkadaşlarınızla veya partnerinizle geçirebileceğiniz değerli zamanı engelleyebilir. Telefonunuzu veya cihazlarınızı yatmadan en az bir saat önce kapatmaya karar verebilir ve bir aile üyesinden veya ev halkından sizi sorumlu tutmasını isteyebilirsiniz.

Yeni Bir Sabah Alışkanlığı Başlatın:

Sabah rutininizde teknolojiden kaçının, telefonunuzdaki alarm yerine gerçek bir alarm saati kullanarak sabah uyanır uyanmaz gözünüzü telefonunuza kaydırmaya direnmeye çalışın. Gününüzün
ilk anlarını sosyal medya ve iş içermeyen pozitif bir sabah ritüeli benimseyerek geçirin.

Sosyal Medya Uygulamalarını Silin:

Sosyal medyayı tamamen bırakmak korkutucu olabilir, ancak telefonunuzdaki kullandığınız uygulamaları silerek başlayabilirsiniz. Telefonunuzdaki uygulamaları geçici olarak silmek,
telefonunuzu bir oyalanma aracı olarak ne kadar sık kullandığınızı fark etmenize yardımcı olabilir.

Sosyal Medya Zamanınızı Yeni Bir Hobi veya Aktivite ile Değiştirin:

Sosyal medya, enerjinizi boşa harcayabilir ve boş zamanınızın çoğunu alabilir. Ortalama bir internet kullanıcısı sadece sosyal medyada günde 2 saat 24 dakika harcıyor. Bu "ekstra" zamanı her gün başka bir şeyle ilgilenmek için kullandığınızı düşünün! Zihniniz ve duyularınızla ilgilenen bir aktiviteye katılın, örneğin gitar çalmayı öğrenin veya dışarıda bahçe işleriyle uğraşın.

Telefonunuza Ulaşma Alışkanlığını Kırın:

Telefonunuza sürekli ulaşıyorsanız, bağımlılığınız olabilir. Çalışırken veya yemek arasında telefonunuzu başka bir odaya koyun aynı şey arkadaşlarınızla zaman geçirirken de geçerli. Telefonunuzu  iş veya kişisel nedenlerle yanınızda bulundurmanız gerekiyorsa, bildirimleri ve ekran parlaklığını azaltmayı deneyin.

Teknolojiyi Sosyal Medya Haricinde Kullanın:

Teknolojiyi bir öğrenme deneyimine dönüştürebilir veya arkadaşlarınızla zaman geçirirken oyunlar indirerek medya tüketiminizi etkileşimli bir deneyime dönüştürebilirsiniz.

Tükettiğiniz Medyaya Dikkat Edin:

Sizi olumsuz veya enerjisiz hissettiren sosyal medya içeriğinden kaçının. Sizi iyi hissettirmeyen kişileri veya sayfaları takip etmeyi bırakın ve yerine sizi motive eden içerikleri tüketmeye özen gösterin.

Çevrenizdeki Dünyayı Daha Fazla Gözlemleyin:

Çevrenizi takdir etmeye daha fazla zaman ayırın. Açık havada yürüyüşlerin tadını çıkararak veya bir parkta oturup insanları gözlemleyerek zaman geçirin. Dünyadaki güzelliği ekrandaki düzenlenmiş bir resim veya videoda izlemek yerine gerçek zamanlı olarak görmek size iyi hissettirecektir.

Sosyal Medyayı Kontrol Etmemek İçin Kendinize Hatırlatmalar Yapın:

Günlük görevleri tamamlamak için bir planlayıcı veya kontrol listesi kullanışlı olabilir. Masaüstünüze veya aynanıza bir yapışkan not ekleyin ve kendinize verdiğiniz sözü hatırlatmak için kullanın.

İlerlemenizi Takip Edin:

iPhone veya Android genellikle sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı takip eder ve aylık raporlarla her uygulama için harcadığınız saatleri belirtir. Detoksu uygulamaya başladıktan 30 gün sonra bu
istatistiklere bakın ve yaptığınız ilerlemeyi fark edin! Bu, sosyal medya bağımlılığını kademeli olarak kırma konusundaki motivasyonunuzu artırabilir.

Sosyal medyadan bir mola almanın faydaları:

Sosyal medyanın etkilerinden kendinizi soyutlayarak sizin için önemli olan şeylere odaklanmak için yenilenmiş bir enerji bulabilirsiniz. Telefonlarımıza veya bilgisayarlarımıza yapışık kaldığımız zaman, gerçeklik algılarımız bozulabilir.

Sosyal medyayı tamamen bırakmak ters etki yaratabilir ve aynısı ona geri dönmek için de geçerli. Sosyal medyadan uzaklaşma sürecinizin sonuçları elde etmek için zaman alacaktır. Geri dönerken de ölçülü bir şekilde ilerleyin. Kendinizi en iyi bilen kişi sizsiniz, bu nedenle sosyal medyada aşırıya kaçtığınızı ve başka bir detoks uygulamanın zamanının geldiğini en iyi siz anlarsınız.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel
tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve
ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!