Sosyal kaygı bozukluğu olarak da adlandırılan sosyal fobi, özellikle tanımadığınız kişilerin bulunduğu ortamlarda hissedilen şiddetli stres, korku ve gerginliktir. İş görüşmesine giderken, sunum yaparken, ilk kez biriyle tanışırken hissedilen gerginlik normaldir. Ancak sosyal fobisi olan kişiler başkalarıyla girdiği her türlü etkileşimde zorluk yaşarlar. Bu zorluk günlük faaliyetlerini, iş ve okul hayatlarını, sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyecek boyuttadır.
Sosyal fobisi olanlar başkalarıyla konuşmaktan, yeni insanlarla tanışmaktan, kalabalık ortamlara girmekten çekinirler. Bu çekinmenin sebebi başkaları tarafından yargılama ve eleştirme endişesidir. Korkularının mantıksız olduğunu bilseler dahi bununla baş etmede güçlük çekebilirler.
Diğer birçok psikolojik rahatsızlık gibi sosyal fobi de biyolojik ve çevresel faktörlerden kaynaklanır. Ailede kaygı bozukluğu vakaları varsa, çocuklarda da bu eğilim görülebilir. Kontrolcü ebeveynler, zorbalık, aile içi şiddet gibi nedenlerden dolayı da bir kişinin sosyal kaygı bozukluğu gelişebilir.
Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?
Zaman zaman yaşanan utangaçlık ve rahatsızlık duyguları, sosyal fobinin belirtileri değildir. İnsanların rahatlıkla iletişim kurabilmesi karakter ile ilişkilidir. Bazı kişiler çok dışa dönükken bazıları çekingen olabilir. Çekingenlik, sosyal fobi belirtisi değildir. Sosyal kaygı bozukluğunun belirtileri şu şekildedir:
- Mide bulantısı
- Terleme
- Konuşma zorluğu
- Kızarma
- Hızlı kalp atışı
- Baş dönmesi
- Titreme
- Sosyalleşme öncesinde, sırasında ve sonrasında yoğun endişe
- Utanç verici davranışlarda bulunma korkusu
- Şiddetli kaygı nedeniyle okul ya da işten kaçma
- Başkalarının endişeli halini anlamasından korkma
- Yabancılarla iletişime geçmekten kaçınma
- Sosyal durumlarda hep en kötü senaryoyu düşünme
- Göz teması kuramama
Sosyal Fobisi Olan İnsanlar Ne Yapmalı?
Sosyal fobiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız eğer aşağıdaki adımları atabilirsiniz:
1.Uzmana başvurun.
Sosyal fobi tedavi edilmediği takdirde hayatınızı çok zorlaştırabilir. Akademik hayatınızı ve kariyerinizi engelleyebilir, özel ilişkilerinize zarar verebilir. Bu nedenle daha fazla beklemeden bir uzmandan yardım almanız en iyisi olacaktır.
2.Günlük tutun.
Gündelik hayatınızdaki olayların kaydını tutmak, hangi durumlarda stres yaşadığınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.
3.Önceliklerinizi belirleyin.
Zamanınızı ve enerjinizi daha dikkatli yönetmek, kaygılarınızı azaltmada yardımcı olabilir. Keyif alarak yaptığınız etkinlikleri daha sık yapmaya ve zamanınızı iyi değerlendirmeye çalışmalısınız.
4.Sağlıksız alışkanlıkları bırakın.
Aşırı alkol, sigara ve kafein kullanımından uzak durmanız iyi olabilir. Bağımlılık, kaygı bozukluğunuzu tetikleyebilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!