"Sosyal pil", bir kişinin sosyalleşmek için ihtiyacı olan enerji miktarını tanımlayan bir metafordur. Sosyal bataryası dolu olan kişiler sosyal etkileşimler için bol miktarda enerjiye sahipken, sosyal bataryası düşük olanlar genellikle "yeniden şarj edilmeye" ihtiyaç duyduklarını hissedebilirler. 

Dışa dönük kişiler gibi bazı insanlar enerjilerini sosyal etkileşimlerden alırlar. Bu nedenle, enerjileri düşük hissettiklerinde başkalarıyla vakit geçirmeyi tercih edebilirler. Bunun aksine, içe dönük kişiler sosyal etkileşimler sırasında enerji harcarlar. Yalnız zaman geçirerek yeniden şarj olmaya ihtiyaç duyabilirler. Buna ihtiyaç duyan diğer kişiler arasında otistik insanlar ve sosyal anksiyetesi olanlar yer alır.

Peki, birinin sosyal pilini ne tüketir? 

Bir kişinin enerjisini tüketen şey, kişiliğine ve sosyal etkileşimleri nasıl deneyimlediğine bağlıdır. İşte sosyal pili tüketen 5 faktör!

Sosyalleştiğiniz insanlar: Bir kişi, belirli insanlarla etkileşimde bulunmak için diğerlerine göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu fark edebilir. Örneğin kişi için, iş arkadaşlarıyla etkileşim kurmak veya yabancılarla sohbet etmek, yakın arkadaşlarla veya aileyle vakit geçirmekten daha yorucu olabilir.

Etkileşimlerin türü: Duyarsız davranan bir aile üyesiyle vakit geçirmek, sevecen bir arkadaş grubuyla vakit geçirmekten daha yorucu olabilir. İnsanlar genellikle onaylayıcı ve misafirperver etkileşimleri daha az yorucu bulurlar.

Grubun büyüklüğü: Daha büyük gruplar daha fazla etkileşim gerektirir, gürültü ve daha karmaşık sosyal dinamikler içerir. Bu nedenle, bir kişi bu etkileşimleri bire bir buluşmaya göre daha yorucu bulabilir.

Süre: Uzun süreler boyunca sosyalleşmek enerjiyi daha çok tüketecek ve yeniden şarj olmak için yeterli fırsatı sağlamayacaktır.  Bir kişi gün içinde iki kısa etkinliğe katılmaktan hoşlanabilir, ancak bir hafta süren bir festivali yorucu bulabilir.

Güç dengesizlikleri: Irkçılık, cinsiyetçilik gibi güç dengesizlikleri sosyal etkileşimleri etkiler. Tarihsel olarak ötekileştirilmiş bir gruba mensup olan bireyler, deneyimlerini anlamayan bir kişiyle etkileşime girdiğinde kendini daha tükenmiş hissedebilir.

Stres: Bazı etkinlikler, sosyalleşmenin kendisi dışında yorucu olabilecek stres faktörleri içerir. Örneğin, bir kişi bir etkinlikte yapması gereken konuşma ya da sunum konusunda gergin hissedebilir ya da etkinliğin yapılacağı yere olan yolculuğu stresli bulabilir.

Nasıl deşarj olursunuz?

İnsanların sosyal pillerini nasıl şarj ettikleri kişiye göre değişir. Bazıları için sosyal olmak, pili yeniden şarj eder. Bu şekilde hisseden dışadönük kişiler için aşağıdaki ipuçları deşarj için faydalı olabilir:

Yakın arkadaşlarınız ve ailenizle düzenli telefon görüşmeleri, buluşmalar veya video görüşmeleri planlamak,

Aktif veya çevrimiçi topluluklara katılmak,

Yalnız yaşamaktan veya çalışmaktan kaçınmak.

İçedönükler veya daha kısa sosyal bataryaya sahip bireylerin ise ekstra adımlar atması gerekir. Bu adımlar şunları içerir:

Yeniden şarj olma zamanı oluşturmak,

Çevreyi gözlemlemek,

Kendisi için neyin enerji verici olduğunu keşfetmek,

Etkinlikleri çeşitlendirmek,

Yalnız başınıza kalacağınız molalar vermek,

İnsanlarla (enerji seviyeleri vb.) durumları hakkında iletişim kurmak, bilgilendirmek.

Sonuç olarak, her bireyin kendi sosyal pilini tanıyarak, neyin enerji verici olduğunu keşfetmesi ve buna göre sosyal etkileşimlerini düzenlemesi önemlidir. Kendi ihtiyaçlarını anlamak ve uygun şekilde deşarj olmak, herkesin sosyal etkileşimlerden en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olur.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!