Sınavdan önce biraz gerginlik normaldir zihninizi keskinleştirmeye ve dikkatinizi odaklamaya yardımcı olabilir. Ancak sınav kaygısı olan bireylerde, endişe ve kendinden şüphe duyma duyguları, sınav performansını engelleyebilir ve mutsuz edebilir. Sınav kaygısı hem ortaokul ve üniversite öğrencilerini hem de kariyerinde ilerlemek veya sertifika almak için sınavlara girmek zorunda olan bir çalışanı etkileyebilir. 

Peki Bu Kaygıyı Aşmak için Neler Yapılabilir?

Verimli Çalışın: Çok çalışmak her zaman verimli çalıştığınız anlamına gelmez. Verimli çalışmak için farklı kaynaklardan yararlanmak, çalışma tekniklerini ve sınav stratejilerini öğrenmek önemlidir. Zamana yayarak ulaşılabilir hedefler belirleyerek çalışmak, bir seferde yoğun çalışmaktan daha etkilidir. Ayrıca! sınav gecesinden bir gün önce çalışmanın pek de etkili olmadığı bir sır değildir.

Çalışma Yeri ve Zamanınızı İyi Ayarlayın: Kimi insanlar sabah saatlerinde daha odaklanarak ve hevesli çalışırken kimileri akşam saatlerinde daha sakin ve konsantre çalışabilmektedir. Sizin için en uygun zamanı keşfettikten sonra kendinize uygun bir çalışma alanı bulun. Evde çalışmak yerine kütüphanede çalışmanın tek faydası insanlarla bir arada çalışma motivasyonu değil. Çalışma ortamınızın sınava girdiğiniz sınıfı andırması sınav esnasında hafızanızı tetikleyerek hatırlamanıza yardımcı olabilir.

Danışman Öğretmenlerinizle Konuşun: Kendinize en uygun tutarlı ve düzenli çalışma rutinini oluşturduktan sonra öğretmeninizle iletişim kurun ve sınavla ilgili detaylıca bilgi alın, çalışırken tam olarak neye hazırlandığınızı bilmek önemli. Ayrıca, rehberlik öğretmeninize kaygılarınızın şiddetinden bahsetmeyi de es geçmeyin. O, size ders programı hazırlamaktan çok daha fazla bilgiye sahip!

Sınava Mental Olarak da Kendinizi Hazırlayın

Sınav stresini azaltmak için rahatlama teknikleri öğrenin ve bunları uygulayın. Derin nefes almak, kasları gevşetmek veya olumlu hayaller kurmak gibi bu teknikler, sınav öncesinde ve sırasında size sakinlik ve özgüven sağlayabilir.

Sağlıklı beslenme ve yeterli sıvı alımının önemini unutmayın. Beyninizin iyi çalışması için günlük ihtiyacınız olan besin öğelerini alıyor olmalısınız, bu nedenle beslenmenize sadece sınav günü dikkat etmeniz yetmez. Sınava hazırlık sürecinde de mutlaka yeterli, dengeli, konsantrasyonu artıran ve hafızayı güçlendiren gıdalardan zengin beslenmeli, yeterli miktarda su içmelisiniz. Ayrıca, şekerlemeler ve şekerli içeceklerden uzak durmalı, kafeini ılımlı miktarda almasınız. Aksi takdirde kan şekeri dengeniz bozulabilir ve kaygı düzeyiniz artabilir.

Egzersiz yapmak, stresi azaltmanıza yardımcı olur. Düzenli aerobik egzersiz yaparak sınav öncesi gerginliğinizi azaltabilirsiniz. Egzersizin faydası bununla da sınırlı değil! Ders notlarınızı ses kaydına alın ve egzersiz yaparken kendinizi dinleyin. Bu sayede çok daha hızlı öğrendiğinizi fark edeceksiniz. 

Son olarak, yeterince uyumak bu süreçte çok önemli! Uyku, akademik performans için hayati öneme sahiptir. Ergenler ve yetişkinler de dahil olmak üzere her yaş grubunun düzenli ve yeterli uyku rutinine ihtiyacı vardır. 

Eğer bütün bunları yaptıysanız fakat hala yolunda gitmeyen bir şeyler varsa;

Öğrenme güçlüğü çekebileceğinizi göz ardı etmeyin.

Eğer sınav kaygınızı, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) veya disleksi gibi öğrenme zorlukları etkiliyorsa, altta yatan sorunları ele almak önemlidir. Öğrenme zorlukları teşhisi konulan öğrenciler, sınavlarda ekstra süre, sessiz bir test odası veya soruların sesli okunması gibi yardımcı önlemlerden yararlanma hakkına sahip olabilirler.
Eğer gerekirse, profesyonel bir danışmanla görüşmek iyi bir seçenek olabilir. Psikologlar veya diğer ruh sağlığı uzmanları, psikoterapi yoluyla kaygıya neden olan duygusal, düşünsel ve davranışsal sorunlar üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilirler. Bu tür destekler, öğrenme güçlükleri veya sınav kaygısıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!