Ruminasyon, tekrarlayan düşünceler veya olumsuz duygulara odaklanma sürecidir. Bu, depresyon veya anksiyete gelişimine katkıda bulunabilir ve mevcut durumları kötüleştirebilir.

Depresif bir ruh halinde olan bir kişi ruminasyon yaptığında, "geçmişte başlarına gelen daha fazla olumsuz şeyi hatırlama eğilimindedir, mevcut yaşamlarındaki durumları daha negatif bir şekilde yorumlar ve gelecek konusunda daha umutsuzdur." Ruminasyon, problem çözmeyi zorlaştırır. Depresyon veya anksiyetesi olmayan insanlarda da ruminasyon, negatif duygulara yol açar. Bu, kişinin ruminasyon yaptıkça daha kötü hissettiği ve bunun da daha fazla ruminasyona neden olduğu bir döngü haline gelebilir. Ruminasyonu yenmek için öncelikle altında yatan sebebi anlamak gerekebilir.

Ruminasyon Neden Olur?

İşte ruminasyonun olası sebepleri:

Genetik Faktörler: Araştırmalar, ruminasyon gibi zihinsel süreçlerin genetik yatkınlıkla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Yani, bazı insanlar belirli genetik özelliklere sahip oldukları için ruminasyon eğiliminde olabilirler.

Çocukluk Deneyimleri: Çocukluk döneminde yaşanan travmatik veya stresli deneyimler, yetişkinlikte ruminasyon eğilimini artırabilir. Örneğin, duygusal ihmal veya istismar gibi kötü deneyimler, kişinin olumsuz düşüncelere ve duygulara daha fazla eğilimli olmasına neden olabilir.

Öğrenilmiş Davranışlar: Bazı insanlar, çocukluk döneminde veya sonraki yaşamlarında olumsuz düşünme ve ruminasyon gibi zararlı davranışları öğrenebilirler. Örneğin, aile üyelerinden bu tür davranışları modellemek veya sosyal çevrelerinde ruminasyonu teşvik eden bir ortamda büyümek, bu davranışların gelişiminde rol oynayabilir.

Kişilik Özellikleri: Bazı kişilik özellikleri, ruminasyon yapma eğiliminde olan insanları daha fazla etkileyebilir. Örneğin, mükemmeliyetçilik, düşük özsaygı, kaygı veya depresyon eğilimi olan kişiler, olumsuz düşüncelere daha fazla takılıp kalabilirler.

Stresle Başa Çıkma Stratejileri: Bazı insanlar, stresle başa çıkma stratejileri olarak ruminasyonu kullanabilirler. Ancak, bu strateji uzun stres seviyelerini artırır, bu da ruminasyon döngüsünü güçlendirebilir.

Ruminasyona İyi Gelen Öneriler

Kendi başınıza ruminasyon döngüsünü kırmaya yardımcı olabilecek birkaç yol şunlardır:

  1. Olumsuz düşünceleri kesintiye uğratacak ve daha olumlu anıları hatırlamaya odaklanacak aktivitelerle kendinizi meşgul edin.
  2. Zorluklarla bile işlerin nasıl düzeldiğini bilinçli bir şekilde hatırlamaya çalışın. Aile veya arkadaşların yardımını alarak, daha önce işlerin iyi gittiği zamanları hatırlayın. Bu, düşünce yapınızı farklı bir yöne kaydırmaya yardımcı olabilir.
  3. Fiziksel aktivite ve çevre değişikliği, özellikle sizin için olumlu çağrışımları olan bir yere, yardımcı olabilir.
  4. Farklı sorunları ayırmaya veya büyük sorunları küçük parçalara bölmeye çalışın. Tek bir konuyu ele alın. Adım adım bir plan yapın, mümkün olduğunca spesifik olun. Yazın. Sonra ilerlemeye başlayın.

Eğer tekrarlayıcı negatif düşünceler bunlara rağmen sizi rahatsız ediyorsa ve rahatsızlık veriyorsa, bir ruh sağlığı uzmanına başvurun. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!