‘Doğru bilinen yanlışlar.’

İşlevsiz olan düşünceyi tespit edip yerine işlevsel olan düşünceyi bulmada ve bunu davranışa yansıtmada terapist eşliğinde danışanın yaşadığı bir gelişim, dönüşüm ve farkındalık süreci de denilebilir. Ruhsal bozukluğun iyileşmesi için hastayla kurulan güven ilişkisi psikoterapinin temelini oluşturur. 

Son yıllarda beyin yapısı ile ilgili yapılan çalışmalar, psikoterapinin tıpkı ilaç tedavisi gibi beyindeki işlevsiz döngüyü değiştirdiği sonucu ortaya çıkmıştır. Terapi ile yapılan bu sağaltım sürecinin pozitif etkilerini günümüzde kullanılan beyin görüntüleme yöntemleriyle de tespit etmek mümkündür.

Olumlu ya da olumsuz yaşantıların beyindeki bazı bölgeleri etkinleştirdiğine dair de yapılan birçok hayvan ve az sayıda da insan araştırması mevcuttur. Olumsuz yaşam deneyimlerinin mevcut olan düşünce ile değişmeyeceğinden dolayı bunun yerine kişinin olumsuz deneyimine karşı olan mevcut düşüncelerini alternatif düşünce üreterek pozitif yönde değişim teşvik edilmektedir. Araştırmaların sonucunca beyin yapısında da değişiklik sağlayarak iyileşmenin gerçekleştiğini görülmektedir. (Ozturk M.Orhan & Uluşahin,N.Aylin,2018)

Psikoterapi ne işe yarar?

Psikoterapi bir çok ruhsal sorunun tedavisinde kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir:

  • Kaygı Bozuklukları içerisinde yer alan;Obsesif kompulsif bozukluk (takıntı zorlantı bozukluğu), fobiler, panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon gibi.
  • Bağımlılık içerisinde yer alan;Alkolizm, madde bağımlılığı ve kumar bağımlılığı gibi.
  • Yeme bozukluklarında içerisinde yer alan;Anoreksi ya Nervoza ve Bulimia ve
  • Kişilik bozukluklarında yer alan; Sınır (borderline) kişilik bozukluğu, narsisistik kişilik bozukluğu  gibi pek çok ruhsal sorun ile çalışılmaktadır.

Psikoterapi sadece hastalıklarda değil ayrıca yaşamsal zorluklarda da insanların sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Cinsel sorunlar, ilişki sorunları, travma, yas ve kayıp dönemi, iş ve okul sürecindeki kaygı ve motivasyon eksikliği, tükenmişlik, öfke kontrolü yapılan bu çalışmalara örnek verilebilir.

Psikoterapi ne değildir?

Psikoterapi, 

  • ‘Yalnızca bir arkadaşla sohbet etmek gibi’ bir şey değildir.
  • Sihirli değnek ya da hap gibi hemen sonuç veren bir yöntemi bulunmamaktadır.
  • Psikoterapi, halk tabiriyle deli olanların gittiği biri değildir.
  • Psikoterapistin sizin yerinize hayatınızla ilgili kararlar alması mümkün değildir. 
  • Psikterapinin ilk seanslarında bütün sorunlara çözüm bulmak gerçekçi bir yaklaşım değildir.
  • Terapi tek taraflı değil, danışan- terapist iş birliği içerisinde ilerler.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!