Psikolojik sağlık, insan yaşamında en az bedensel sağlık kadar öneme sahiptir. Sağlıklı bir psikolojiye sahip olmak kişilerin dengeli, mutlu ve keyifli bir hayat yaşamasını sağlar. Güçlü bir psikolojiye sahip olmak davranışların ve düşüncelerin sorumluluğunu alabilmekten geçer. Yaşam boyunca her şeyi doğru ve yanlışıyla kabul edebilmek psikolojik sağlığın en önemli noktasıdır.

Sağlıklı Psikolojinin Kuralları Nedir?

Sağlıklı bir psikolojiye sahip olmak için davranışlarda ve düşüncelerde önemli değişikliklerin yapılması gerekir.

  • Duygularınızı Tanıyın!

Duyguları meydana getiren kişinin kendi düşünceleridir. Psikolojinizi sağlıklı bir şekilde yönetmek için olumsuz duyguların üstesinden mantıklı bir şekilde düşünerek gelebilirsiniz. Sosyal çevrenizdeki kişilerin sizin üzerinizde güç sahibi olmasına ve davranışlarıyla sizi kötü hissettirmesine engel olabilirsiniz.

Başkalarının düşünce ve davranışlarını değiştiremezsiniz ancak kendi düşünce ve davranışlarınızı değiştirebilirsiniz.

  • Fedakârlık Psikolojisinden Uzaklaşın!

Çevreniz, aileniz, eşiniz, kariyeriniz için çok fazla fedakârlık yaptığınızı hissediyorsanız bu kouyu değerlendirmenizde yarar vardır. Bu durum kendinizi görmezden geldiğinize işaret ediyor olabilir. 

  • Çözüm Odaklı Olun!

Çevrenizde gelişen olaylar nedeniyle şikâyet etmek sizi olumsuzluklara sürükleyebilir. Sürekli olarak şikâyet halinde olmak sorunlar karşısında kendi düşüncelerinizi kontrol edemediğinizin bir göstergesi olabilir. Yaşamınızdaki sorunları en küçük olandan en büyük olana sıralayarak baş etme becerileri oluşturmayı deneyin.

  • Affedin!

Aile bireyiniz, iş arkadaşınız ya da çok yakın bir arkadaşınız sizi üzmüş olabilir. Bu kişilere karşı öfke duymak karşıdaki kişiden çok sizi etkileyecektir. Bu kişiye karşı hissettiğiniz öfke duygusu, sizin olumsuzluklara odaklanmanıza neden olur. Sizi üzen kişiyi affetmek, kendi enerjiniz için yapacağınız en yararlı davranıştır. Affetmek, geçmişi tamamen unutmak değildir. İnsanların sizi üzen davranışlarının kendi hatalarından kaynaklı olduğuna yönelik bir bakış açısı geliştirirseniz psikolojiniz olumsuz yönde etkilenmeyecektir.

  • İnsanların Üzerinizde Söz Sahibi Olmasına İzin Vermeyin!

Eğer özgüven eksikliği yaşıyorsanız ya da kendi duygularınız ve düşünceleriniz net değilse başka kişilerin sizi etkilemesi oldukça kolaydır. Başkalarının sizin üzerinizdeki etkisi psikolojinizi olumsuz yönde etkiler ve sizi depresyona sürükleyebilir. Herkesin birbirinden farklı olduğunu kabullenmelisiniz, başkalarının isteğine göre yaşamaktan kaçınmalısınız. Başarılı olmak için çevrenizdeki insanların onayını ve takdirini kazanmanın gerekli olmadığının farkında olmalısınız. Yapıcı eleştirilere kulak vermek size yarar sağlar. Ancak kendinize olan inancınız ve kendinize verdiğiniz değer başkalarının sizin hakkınızdaki düşüncelerine bağlı olmamalıdır. 

Psikolojik sağlığı yönetmek için bu önerilere dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Elbette her bireyin duygu ve düşünceleri kendine özgüdür ve bu nedenle psikolojinin güçlendirilmesi için yapılması gerekenler farklılık gösterebilir. Eğer tek başınıza psikolojik sağlığınızı yönetmekte zorluk yaşıyorsanız, yaşadığınız psikolojik sorunları ertelemek yerine psikolojik destek almaktan çekinmemelisiniz. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!