Psikolojik sağlamlık, bireylerin zorlu yaşam koşulları, stresli olaylar veya travmatik deneyimlerle başa çıkma yeteneğini ifade eden önemli bir kavramdır. Negatif duyguların yönetilmesi, pozitif düşünce alışkanlıklarının geliştirilmesi ve sosyal destek ağlarının kullanılması gibi çeşitli becerileri içerir.

Herkesin psikolojik sağlamlığını artırmak için potansiyeli vardır ve bu becerilerin geliştirilmesi için aşağıdaki adımlar takip edilebilir: 


1. Uykunuza Önem Verin

Uyku genel sağlığımız için önemlidir. Gün boyunca bize güç sağlayacak enerjiyi verir ve vücudumuzu onarmaya yardımcı olur. 
Yetersiz uyku (kronik ve akut) ruh halini olumsuz etkiler. 

Sağlıklı bir uyku ise kognitif işlevi ve hafızayı geliştirir. Kaygı ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların riskini azaltır.

İyi bir uyku için elektronik cihazlarınızı yatmadan önce kapatmalısınız. Böylelikle mavi ışık maruziyetiniz azalır, sosyal medyadan uzaklaşmak zihninizin sakinleşmesine yardımcı olur. Uyumadan önce odanızın dağınık olmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca uyku saatinize bağlı kalmanız da sağlıklı bir uyku için verimli olacaktır. 


2. Sınırlarınızı Belirleyin

Psikolojik sağlığınızı korumak için sağlıklı sınırlar zorunludur. Bu sınırlar iş, aile, arkadaşlar ve eşinizle ilgili olabilir. İptal etmeniz gereken şeyler olduğunda hayır demeniz gerekiyorsa kendinizi suçlu ve pişman hissetmeyin. Sınır koymak, kısa sürede rahatsız edici hissettirebilir. Ancak uzun sürede zihinsel sağlığınızı korumak için büyük öneme sahiptir.

3. Hobi Edinin

Zamanınızı daha verimli kullanabilmek için bir hobi edinin. Yeni bir hobi edinmenin en iyi yolu yeni şeyler denemekten geçer.

4. Sağlıklı Beslenmeye Dikkat Edin

Psikolojik rahatsızlıkların oluşmasında birçok neden vardır. Yapılan araştırmalar beslenmenin psikoloji üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Elbette tek başına beslenme, psikolojik bozukluklara neden olmaz ya da bu bozuklukları iyileştirmez. Ancak kaliteli bir yaşam ve psikolojik sağlamlık için yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir. 


5. Gevşeme Egzersizleri Uygulayın

Zihinde ve bedende oluşan gerilimlerin aşamalı olarak azalmasını sağlayan nefes ve gevşeme egzersizleri bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerdir. Nefes ve gevşeme egzersizleri günlük yaşam içinde oluşan kaygı, stres, öfke, korku gibi duygular nedeniyle zihinde oluşan gerilimleri azaltmak için uygulanabilir.


6. Terapi Almaktan Çekinmeyin

Psikolojik bozukluklar kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Kişinin işlevselliğini azaltır ve performansının düşmesine neden olur. Psikolojisi bozulan kişi okulda ve iş yerinde odaklanma güçlükleri yaşamaya başlar. Dikkatini toparlamakta güçlük çeker, tahammül gücü azalır ve sosyal ilişkileri olumsuz etkilenmeye başlar. Kişilerde zaman içinde unutkanlık, yorgunluk, kaygı, değersizlik ve çaresizlik hisleri görülebilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalıyorsanız psikolojik destek alarak psikolojik sağlamlığınızı artırabilirsiniz. 


Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!