‘Güçlü olan ayakta kalır’ 

Fiziksel güç tarih boyunca insanlar için önemli bir özellik olmuştur. Aslında sadece insanlar için değil, güçlü olmanın hayatta kalmak için tüm canlılarda bir avantaj olduğu da gözle görülür bir gerçektir. Fiziksel dayanıklılığın yüksek olması geçmişten günümüze bu kişileri pek çok iş için tercih edilir kılmıştır.

Günümüzde değişen hayat şartları, artan iş yükü, ekonomik sorunlar, iklim değişikliği gibi pek çok durum ve bunların getirdiği ruhsal sorunlar bizler için fiziksel dayanıklılık kadar önemli bir başka özelliği de neredeyse zorunlu bir ihtiyaç haline getirmiştir. İnsan ruhuyla bedeniyle ve zihniyle bir bütün olarak varoluşunu sürdürebildiğini için burada bahsi geçen şey elbette ki ‘Psikolojik Sağlamlıktır.’

Psikolojik Sağlamlık Nedir? 

Amerikan Psikoloji Birliği’nin tanımına göre psikolojik sağlamlık; zihinsel, duygusal ve davranışsal olarak dış ve iç koşullara ve zorlu yaşam deneyimlerine başarılı bir şekilde uyum sağlama süreci ve sonucudur. (APA Dictionary of Psychology). 

  • Boşanma
  • İş kaybı 
  • Kayıp/yas     
  • Tıbbi acil durumlar 
  • Doğal afetler
  • Finansal konular 
  • Hastalık 

gibi üzücü ve stresli durumlar psikolojik dayanıklılığımızın bir bakıma test edildiği yaşam olaylarıdır. Psikolojik dayanıklılığa sahip kişiler, hayatın bu tip zorlukları ile başa çıkabilmek için kişisel becerilerini ve güçlü yanlarını kullanabilirler. Psikolojik dayanıklılığımızın yüksek olmadığı zamanlarda ise bu yaşam olayları, olması gerekenden çok daha zor bir süreç geçirmemize ve hastalanmamıza neden olabilir. 

Psikolojik dayanıklılığı yüksek olan insanlar, sağlıksız başa çıkma stratejileri kullanarak duygularını bastırmak, sorunlardan kaçmak yerine, hayatın zorlukları ile içerisinde bulundukları duruma göre esneyerek uygun bir baş etme stratejisi geliştirirler. 

Psikolojik Dayanıklılığımı Nasıl Arttırabilirim ?

İnsan sürekli olarak gelişen, öğrenebilen bir varlıktır; bu durum psikolojik dayanıklılığımızı da düşünce ve davranış yoluyla arttırabilmeyi mümkün kılıyor. 

Olumsuz Düşüncelerinizi yeniden şekillendirin: 

Başımıza gelen olumsuz durumları tekrar tekrar düşünmek ve değiştiremeyeceğimiz olaylar için sürekli olarak pişmanlık duymak ve soruna odaklanmak yerine, sorunu çözmenin ve yardımcı olacak değişiklikler yapmanın yollarını aramak psikolojik dayanıklılığımızı geliştirmemizi sağlayacaktır.(Cherry K, 2022). 

Sosyal Destek: 

Kötü bir gün geçirmiş olabilirsiniz, belki ansızın beklemediğiniz bir haber aldınız.. bir yakınınızı kaybetmiş ya da iş yerinde sorunlar yaşamış olabilirsiniz. Özel ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler de olabilir, belki de çocuğunuzla iletişim kurmakta zorlanıyor kendinizi çaresiz ve yorgun hissediyorsunuz.. 

Tam da bu noktada yaşadığımız süreçle ilgili olan duygu ve düşüncelerimizi sevdiğimiz, güvendiğimiz arkadaşlarımızla paylaşmak sürekli olarak içimizde büyüyen negatifliği azaltarak, farklı bakış açıları kazanmanıza olanak sağlayacak ve en önemlisi yaşadığımız durumlarla ilgili yalnız olmadığımızı bize hatırlatarak bu sorunun üstesinden daha kolay ve sağlık bir şekilde gelmemize olanak sağlayacaktır. (Cherry K.2022). 

Psikolojik destek:

Psikolojik dayanıklılığımızı arttırma konusunda elbette ki bir uzmandan destek almak, sorunun kaynağını anlayabilmek, stres yönetimi, zaman yönetimi, motivasyon gibi konularda becerilerimizi geliştirebilmek, psikolojik dayanıklılığın önündeki engellerle ilgili farkındalık kazanabilmek ve bunları değiştirebilmek için yeterli gücü toplayabilmek adına oldukça faydalı olacaktır.

İyi oluş halimizi koruyabilmenin ve güçlenmenin yolu beden ve ruh sağlığımıza gereken özeni göstermekten geçiyor. Güçlü bir ben için önce sağlıklı bir ben gerektiğini kendimize sık sık hatırlatmalıyız. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!