İçindekiler
Psikolojik dayanıklılık Latince “resiliere” kelimesinden gelir. İlk olarak 1674 yılında kullanılmıştır. “Resiliere” anlam olarak, yayın gerildikten sonra geri yaylanarak eski haline dönmesi anlamına gelmektedir. Kelimenin kökeninde olduğu gibi, psikolojik dayanıklılık kavramı ruhsal ve fiziksel açıdan esnek ve dayanıklı olma hali olarak tanımlanmaktadır.
Toplumda psikolojik dayanıklılık, genellikle düşüncelerimizi kontrol etmeye çalışmak olarak tanımlanabiliyor. Bu yanlış bilgi ise kişiler arasında farklı anlamlara yol açabiliyor;
- “Olumlu tarafından bakmaya çalış”
- “Bu günler geçecek üzülme”
- “Takma kafana”
- “Sen halledersin”
Bu cümleler psikolojik dayanıklılığa destek değil, tam tersi kişiye o an hissettiği duygu ve düşüncesinin dikkate alınmadığını ve anlaşılmadığını hissettirir.
Psikolojik dayanıklılık, yaşamın farklı dönemlerinde aktif bir rol oynar ve kişinin iş hayatındaki başarısına ve genel mutluluğuna katkı sağlar.
Psikolojik Dayanıklılık Gösteren Kişilerin Özellikleri Nelerdir?
Yapılan çalışmalarda kişinin yaşamında çevresel faktörler önemli bir yer kaplar. Çevresel özellikler sayesinde psikolojik dayanıklılık pozitif yönde gelişebilir. Sosyal destek bu noktada önemli bir yere sahiptir. Kişiler çevresinden, yakın arkadaşlarından ve yaşadığı toplumdan ne kadar çok destek alabiliyorsa o kadar fazla psikolojik dayanıklılık gösterecektir.
Bu kişiler;
- Sağlıklı yaşamaya özen gösterirler,
- Uyku düzenlerine dikkat ederler,
- Egzersiz ve sporu hayatlarına katarlar,
- Kendilerine özen gösterdikleri bilinir.
Psikolojik Dayanıklılığımızı Nasıl Geliştirebiliriz?
Karşımıza çıkan zorlu durumlar karşısında hissettiğimiz duyguyla kalmak, duygumuza sahip çıkabilmek ve kendimize şefkat gösterebilmek psikolojik dayanıklılığı artıran en temel tekniklerdendir. Çünkü hayatı boyunca hiçbir duygusuna odaklanmayan birinin zorlayıcı bir durum karşısında direkt bunu yapması beklenemez. Kişinin günlük hayatta kendisine en az 5 – 10 dakika ayırıp nasıl hissettiğini anlamaya çalışması etkili bir başlangıç olacaktır.
Çözümü bir başkasından beklemek yerine kendimiz ile ilgili neler yapabileceğimize odaklanmak diğer önemli tekniklerden biridir. Örnek olarak; “ailem beni koşulsuz sevseydi ben de şimdi daha dayanıklı biri olabilirdim” düşüncesi yerine “evet onlar beni koşulsuz sevseydi şu an daha dayanıklı olabilirdim ancak benim de bu yaşımda kendim için yapabileceğim şeyler var.” alternatif düşüncesi geliştirmek daha sağlıklı olacaktır.
Başkalarının iyi hissetmesini sağlayacak etkinliklerde bulunmak yine kişinin psikolojik dayanıklılığını artıracaktır. Örneğin; yardım kuruluşlarına destek olmak, aile içindeki büyüklere hizmet etmek, çocuklarla oyun oynamak, komşu ile yemek paylaşmak sayılabilir.
Hobiler, kişilerin düzenli olarak yapacakları etkinlikler olmasını sağlar ve bu da psikolojik dayanıklılığı artırmaya yardımcı olur. Kişinin kendi yaşamında kendine yer açabilmesi, anda kalabilmesi açısından önemlidir. Anda kalabilmek için meditasyon ve yoga gibi yöntemlere başvurulabilir. Kişinin deniz kenarında ya da gökyüzüne bakarak 5 dakika bile olsa yalnızca kendisi ile o anda kalabilme becerisini geliştirmesi büyük öneme sahiptir. Bu yöntemlere rağmen günlük yaşamınızda zorlandığınız durumlarla karşılaşıyorsanız bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!