İçindekiler
Son zamanların popüler tanımlamalarından biri, Toksik Pozitiflik, teknolojinin ilerlemesi ve sosyal medya kullanımın yaygınlaşması ile birlikte oldukça merak edilen bir konu haline geldi. Psikolojimiz üzerinde olumsuz sonuçlara neden olduğu için ruh sağlığı alanında çalışan uzmanların da bir hayli üzerinde durduğu bir konu…
Toksik Pozitiflik nedir?
Toksik pozitifliğin kısa tanımı; kişinin olumsuz tüm duygulardan kaçarak kendini sürekli olumlu düşünmeye zorlama durumudur. Yaşadığımız üzücü bir olayın ardından çevremizde duyduğumuz ‘Şikayet etme, şükret, iyi düşün iyi olsun, iyi tarafından bakmaya çalış, pozitif düşün çok negatifsin.’ gibi cümleler bize yaşadığımız her olayın sonunda iyi hissetmek zorundalığını aşılıyor…
Çevremizden gördüğümüz bu yaklaşım, iyi olamamanın ve pozitif kalamamanın kendimizi sanki sorunluymuş ve hatta hastaymış gibi düşündürerek bizlerde yetersizlik duygusu yaratır. Bizler de toksik pozitif bir çevrede çok sık zaman geçiriyor isek zamanla bu Polyanna masalına inanmaya başlarız…
Bu sefer biz de karşımızda üzülen, ağlayan, öfkelenen birini gördüğümüzde veya bize derdini anlatmaya çalıştığında içselleştirdiğimiz bu toksik durumu ona aktarırız. Böylece yavaş yavaş insan olmanın beraberinde getirdiği duyguları bastırmaya, inkar etmeye başlayarak hem kendimize hem de çevremize karşı eziyet ederiz.
Elbette ki olumlu düşünmenin stres seviyesini azalttığı ve sağlığımızı koruduğu bir gerçek. Olumlu düşünce ile ilgili yapılan araştırmalar, ilk çalışmadan bu yana olumlu düşünceye sahip olmanın insan sağlığına terapötik yani tedavi edici etki yaptığını vurgulamıştır
Toksik Pozitifliğe Küresel Bir Örnek; Covid-19 Pandemisi:
Pandemi süreciyle beraber hayatımızda pek çok şey değişti. Küresel olarak yaşanan bu krizde iyi olmak, iyilik halini korumak iyice zor bir almaya başladı. İnsan, doğduğu andan beri güvenli yer arayışında olur. Güven ihtiyacı bizim temel ihtiyacımızdır. Salgınla beraber artan belirsizlik maalesef kendimizi daha az güvende hissetmemize neden olmuştur. Eski alışkanlıklarımızı sürdürebilmek için harcadığımız efor çoğu zaman bizi esas tüketen mesele haline gelmiştir.
Özellikle pandeminin ilk zamanlarında insanların kendilerine sürekli yeni bir meşgale bulma, evde spor yapma, evin dekorasyonunu baştan aşağı değiştirme, hobi edinme, online kursa yazılma ve adeta profesyonel aşçı edasıyla sıra dışı yemek tarifleri deneme gibi eğilimlerimiz olmuştu… kültür seviyemizin de hiç olmadığı kadar artmış olmasını da buraya ekleyebiliriz… İşte bu süreç Toksik Pozitifliğe tam bir örnektir.
İyi duygu, Kötü duygu:
İnsan olarak bizler mutluluk, heyecan gibi duyguları daha çok yaşamak isteriz. Fakat üzüntü, endişe, korku gibi duyguları yaşamayı reddederiz. Çünkü bu duyguları kabullenmemiz, sindirmemiz ve üstesinden gelmemiz zordur. Ancak biliyoruz ki zor duygulardan kaçarak kurtulmamız mümkün değildir...Duyguların hepsi insan için vardır. İyi duygu kötü duygu şeklinde bir ayrım yapmak sağlıklı olmayacaktır. Bizler tüm duygularımızı kabullendiğimiz ve yaşamda inişlerin ve çıkışların olduğu gerçeğiyle yüzleşme cesaretini gösterdiğimiz gün, işte o gün Toksik Pozitif olmaktan ve Toksik Pozitif olandan kurtulduğumuz gündür…. İyilik ve sağlıkla kalın.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!